Zuidrand Antwerpen organiseert opnieuw Repair Café!

Nieuws
“Een paar weken geleden begaf mijn Liebherr wijnkoeler het. Met geen stokken meer aan de praat te krijgen. Maar dat praktische ding weggooien, deed ik niet graag. Bij een straatfeestje, een familiebijeenkomst of een verjaardag is zo’n grote koelkast een mooie oplossing. Tijdens het eerste Repair Café in Kontich ontmoette ik Hugo, een gepensioneerd elektronica-ingenieur. Samen controleerden we de motor, de snoeren en de warmtewisselaar, tot een piepje in zijn meetapparaat vertelde dat de thermostaat niet meer werkte. We demonteerden het onderdeel, ontdekten een verborgen schroefje dat een bladveertje weer deed klikken en de zaak was opgelost: onze koelkast draaide weer als vanouds. Hugo straalde van fierheid en ik was blij met mijn gerepareerde koelkast.”
We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Het Repair Café is een tweemaandelijks vrijwilligersinitiatief dat wil helpen om de afvalberg te verkleinen. Ze brengen mensen samen en zorgen op die manier voor een bijdrage aan een duurzame(re) samenleving. Tijdens het Repair Café staan onze vrijwillige elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers steeds paraat om de bezoekers te helpen.
Repaircafégangers nemen hun kapotte spullen mee van thuis en gaan samen met de vrijwillige reparateurs aan de slag. Ze repareren spullen van kleding tot elektrische apparaten, meubels en zelfs fietsen en computers. De kosten voor nieuw materiaal zoals nieuwe fietsbanden en kabels moet je wel zelf betalen. De herstelling zelf is gratis, maar een bijdrage geven mag altijd.
Het Repair Café heeft vooral ook een sociale doelstelling. Voor de eerste keer organiseren we het in het Psychiatrisch Centrum. We willen hiermee een verbinding te maken tussen de maatschappij en hun leefwereld. We zoeken overigens nog steeds extra handige harry’s, techneuten of naaisters met wat vrije tijd die zin hebben om hun schouders mee onder dit project te zetten.
De Repaircafés krijgen ze de steun van de milieuraden van Mortsel en Kontich, de gemeenten Edegem en Hove, Transitie Mortsel, Transitie Kontich-Waarloos-Hove en Opnieuw&Co.
Wanneer? Zaterdag 8 november 2014 van 13 tot 17 uur
Waar? Psychiatrisch Centrum Sint-Amadeus, Deurnestraat 252, 2640 Mortsel
 
Volgend repaircafé: 7 maart 2015 in Hangar 27,  Parklaan 161 te Edegem
 
Transitie Mortsel, e-mail: transitiemortsel@gmail.com of Transitie Kontich-Waarloos-Hove, e-mail: transitie@kontich.be. Bezoek onze website: www.repaircafe.be.