Zon en zuurstof

0

Enkele weken arbeiden in een Brussels kantoor heeft mijn acute behoefte aan zuurstof verhoogd. U kent die moderne werkkazernes wel: de ramen gaan niet open en naar buiten kan u slechts met een toegangskaart. Dat wordt dan ergens automatisch genoteerd en je staat 7 keer op de camera. Dus tikt de klok rustig voort, té rustig, zonder het gasvormig chemische element met symbool O. Van de vroege ochtend tot het moment van bevrijding. Eens dat bereikt, zet ik een wijde stap buiten. De deur klikt hermetisch dicht achter me en ik adem diep in. Halfgesloten ogen. Een opstijgend vliegtuig aan de azuurblauwe hemel. Zo voelt een onverwacht vrijgelaten krijgsgevangene zich ook, bij de poort van Guantanamo Bay. Alhoewel: daar is meer zuurstof.

Toen ik ooit voor de klas en in aula’s nog de taalevolutie stond uit te leggen, vanaf het Indo-Germaans, was ik er zo een die de ramen op een kier liet en tijdens de pauzes alles opengooide. De binnenstromende studenten riepen dan gegarandeerd: “Whoeh, wat is het koud hier!” en ze sloten de ruimte weer hermetisch af. Na 100 minuten begon ik de studie-ijver te ruiken en voelde ik aan, dat het tekort aan zuurstof de vlotte hersenwerking belemmerde. Al nemen de menselijke hersenen slechts twee procent van het lichaamsvolume in, ze gebruiken een tienvoud aan zuurstof, vergeleken met de rest van het lichaam en verbruiken een kwart van de totale energie.

Een mens ademt tien- à twintigduizend keer per dag in en uit. Elke keer halen we de zuurstof die we nodig hebben om de cellen in ons lichaam van energie te voorzien uit de lucht. Wist u dat u in gespecialiseerde ziekenhuizen een zuurstoftherapie kan ondergaan? Het gaat om een medische behandeling waarbij u in een ruimte met verhoogde omgevingsdruk via een masker 100% zuivere zuurstof inademt. Tijdens de therapie krijgt uw lichaam 10 tot 15 keer meer zuurstof, wat het herstel van bepaalde aandoeningen en infecties kan bevorderen. De drukkamer wordt bv. gebruikt bij CO-vergiftiging, na een duikongeval, bij gehoorverlies en slecht genezende wonden.

De zuurstoftherapie leert twee dingen: 1 zuurstof heeft een helende functie 2 hopelijk hebt u zo’n therapie niet nodig. Erg eenvoudig is toch, dat vanaf de lente onze drang naar buitenlucht toeneemt: meer wandelen, terrasjes in de plaats van muffe cafés en restaurants, werken, dutten en eten in de tuin. Zelfs in de winter zorgen wij er trouwens voor, dat onze zoontjes na schooltijd fietsen of voetballen in de tuin. Dan lukt het huiswerk ook beter. Wees maar zeker: wij doen ook mee. Maar nu het zomer wordt, hunkert u naar avontuur, weidse landschappen en zuurstof. Weg van snelwegen, files en zuurstofarme kantoorgebouwen. Zoals de wereldreizigers die plots alles achter zich laten om maandenlang onbekende streken te verkennen.

Gooi bovenop de zuurstof nog een flinke streep zon. Dat zij bij overdaad onze vijand is, hoeft niet meer bewezen. Ze is vooral onze vriend. Zonder zon is er geen leven mogelijk en het licht reguleert onze biologische klok, belangrijk voor de slaap en ook voor ons humeur. Denk aan de winterdepressies die wel eens bestreden worden door een lichttherapie. De zon is goed voor de botten, voor het immuunsysteem, tegen multiple sclerose. Vitamine D is noodzakelijk voor de hechting van calcium op de botten. Welnu, vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt door onze huid, wanneer ze blootgesteld wordt aan uv-B-licht.

Tenzij u per se naar het halvemaanstrand van Copacabana wil, zijn zon en zuurstof gratis. Om de hoek, in het park, aan de oever van de Schelde. Laat uw laptop, uw belastingdossier en uw mand vol besognes achter u. Hoofdtelefoon opgezet: “Here Comes the Sun” van The Beatles en “Oxygène” van Jean-Michel Jarre. Een suggestie voor eenvoudig geluk.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here