Zin

0
Zin cover

Een mensenleven is en blijft een minuscuul punt op een oneindig lange lijn. We zijn maar even op aarde en toch lijkt de tijd die we hier toebedeeld krijgen, al wat we hebben. We kunnen maar beter zorgzaam omspringen met ons korte verblijf. Maar doen we dat ook? Hoe vullen we onze leef-tijd in?

Steeds dezelfde film

In onze westerse samenleving is het gebruikelijk dat we studeren, een job zoeken, een partner ontmoeten, kinderen op de wereld zetten en een huis kopen of huren. We zorgen naar beste vermogen voor ons gezin. We worden oud en nemen -in het beste geval- afscheid van onze kinderen en kleinkinderen. Onze ouders deden dit, wij doen het en de kans is groot dat onze nakomelingen dezelfde weg bewandelen.

Het lijkt wel of het leven dat we leiden een kopie is van dezelfde film, maar met andere acteurs. Wie kritisch van geest is, durft zich terecht af te vragen wat de zin is van dit bestaan. Heel wat studerende jongeren kijken telkens weer uit naar het weekend en hunkeren naar de vakanties. Voor het overgrote deel van de werkende mensen, geldt exact hetzelfde. Wie studeert en werkt, ruilt zijn of haar leef-tijd in voor een diploma, of voor geld. Toch is ieder leven uniek en is het aan de mens om zijn scenario deels te ondergaan en deels zelf te sturen.

Ondergaan en sturen

We ontwikkelen ons volgens het genetische pakketje van onze verwekkers. Vervolgens bepaalt onze geboorte in welke tijdsgeest, welke cultuur en welk gezin we terechtkomen. Verder zijn we als baby volkomen afhankelijk, terwijl de eerste 1000 dagen van ons leven een enorme impact hebben op onze toekomst. Kortom, een heleboel factoren moeten we gewoonweg ondergaan.

Ieders levenspad is bovendien uniek en ligt bezaaid met zowel mogelijkheden als moeilijkheden. Hoe we hiermee omgaan bepaalt de kwaliteit van ons bestaan. Dat ons leven eindigt met de dood is ons ondertussen bekend, maar de weg is belangrijker dan de bestemming. De manier waarop we onze levensweg bewandelen bepaalt de kwaliteit van ons leven.

Niet zoeken, maar geven

Wie voortdurend zoekt naar de zin van het leven, tast vaak in het duister. Leven krijgt pas zin wanneer we mogelijkheden benutten en moeilijkheden overwinnen. Het is door creatief te zijn dat we het voorrecht genieten om nu en dan de zin van het leven te ervaren. Samen lukt dit veel beter dan alleen … Samenleven geeft zin.

“De zin van het leven, wordt samen geschreven …” – Fik Verbiest

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here