Afbeelding

Zet Linda nu toch de bok bij de geit (2)?

Culinair

Kennen jullie de fabel van Aesopus? De sater vindt het menselijke gedrag onbegrijpelijk. Bekijk het schilderij van Jan Steen. De boer blaast in zijn handen om ze op te warmen en hij blaast over de soep om ze af te koelen. Met andere woorden: hij probeert twee tegengestelde dingen te doen met dezelfde handeling. Met dit ondeugende boswezen uit de Griekse mythologie kloppen we aan bij onze bakker, kaashandel en brouwer. De saters lieten instinct boven rede gaan, anarchie boven orde, extase boven ascese, overvloed boven matigheid. Zij symboliseren wellust en vervoering. Met Jan Steen brengen we opnieuw leven in de brouwerij.


Wie leven in de brouwerij brengt, zorgt voor drukte. Jan Steen had een brouwerij in Delft en kreeg van zijn vrouw het verwijt dat er te weinig gebeurde. Steen kocht een aantal levende eenden en liet die in de ketel van de brouwerij zwemmen. De eenden vlogen door het pand, waarna Steen constateerde dat hij zo voor leven in de brouwerij had gezorgd. Tot zover de legende … Onze biodynamische brouwer, Paul Warmenbol, ging gelukkig op een andere manier te werk. Zijn lentebok kreeg het Demeter-keurmerk. Demeter was de godin van de landbouw en de gewassen, op de eerste plaats van het graan. Ze wordt vaak afgebeeld met een korenaar in de hand. Heb je enkele glaasjes op, dan breng je zeker leven in de brouwerij.


Biodynamische landbouw is gestoeld op de filosofie van Rudolf Steiner. De natuur wordt gezien als één geheel. Zo is landbouw verbonden met klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit, enz.


Steiner zag de aarde als een organisme. Er is een samenhang tussen dieren, planten, bodem en kosmos. Vreemde elementen moet je vermijden. Hij ijverde voor een zelfvoorzienende landbouw. Binnen een gemengde bedrijfsvoering wordt zowel plantaardige als dierlijke productie gerealiseerd. Steiner was één van de eersten die de industrialisering van de landbouwsector openlijk in vraag stelde. Een ruime vruchtwisseling zorgt ervoor dat de bodem niet eenzijdig uitgeput wordt. Op een natuurlijke wijze bestrijd je ziekten. Het Demeter-keurmerk houdt rekening met de gebruikte meststoffen op de boerderij, de herkomst van het plant- en zaadgoed, het veevoeder, … Een biodynamisch bedrijf doet aan natuurbeheer. Er is steeds een evenwicht tussen mens en bedrijf. Binnen de biodynamische afzet wordt heel sterk gezocht naar lokale en directe afzetmethoden waarbij er contact met de klant bestaat.


Bier en kaas: het is een perfect huwelijk, omdat je in bier drie van de vier basissmaken terugvindt: bitter, zoet en zuur. Kaas zorgt voor het zout.


We beginnen bij een Clacbitou, een geitenkaas uit de Bourgogne en dat proef je niet vaak! Het kaasje rijpt gedurende meerdere weken in droge rijpingsruimtes. De textuur is verfijnd en zacht. De smaak is typisch en heeft noten van fruit en honing.



Wie kent de melkbrigade nog? Jawel, de campagne van Nonkel Bob (Bob Davidse) om de jeugd melk te doen drinken. Men kon lid worden van de melkbrigade als men elke dag zijn glazen melk dronk. Als men trouw zijn melkkaart invulde en die opstuurde, werd men lid van de melkbrigade en kreeg men een pin toegestuurd. De kreet van de melkbrigade was: “Milke melke mol, karwitsel, karditsel, kardol”. De melkbrigade bestaat niet meer, maar het woord wordt nog af en toe gebruikt.


Karditsel is een kaasmakerij met een verhaal op mensenmaat. De kaasmakerij is het resultaat van een eerlijke samenwerking tussen bio-boeren en kaasmakers. De kaasmakerij is onlosmakelijk verbonden met de Limburgse natuur. Met grondstoffen uit een duurzaam landbouwsysteem en met passie voor het kaasambacht creëren de kaasmakers kwaliteitsvolle geitenkazen.


Als hoeveproducent verwerken ze uitsluitend de melk van één geitenkudde en kunnen ze door hun samenwerkingsverband met geitenboerderij Goerenhof en Boer van Herkenrode rekenen op een volledig transparant productieproces: van gras tot geit, van geit tot melk en van melk tot ambachtelijke, rauwmelkse geitenkaas. Kortom, duurzame kazen!


Wie het over De Witte heeft, denkt inderdaad aan Lewie, de vlasblonde deugniet uit Zichem, het mooiste dorp in Vlaams-Brabant.


Zoet, zout, een beetje zuur, hartig, knapperig en zacht: het zit allemaal in één hapje. Klaar om te proeven? Dan neem je de Witte van Rotselaar, een romige, smeuïge kaas die in je mond wegsmelt.


Beelden: © Wikipedia


Foto: © Ronny Mullens


Tekst: Dirk Brentjens

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding