Wouter Dehairs – ‘Nachtstad’

0
Wouter Dehairs - ‘Nachtstad’

Met ‘Nachtstad’ won Wouter Dehairs de Hercule Poirotprijs 2021. Het is een actiethriller die eerst lijkt op vele andere, ware het niet dat de personages en de uitwerking het geheel zo bijzonder maken. Een flashback neemt je in zijn greep en zal je het hele boek door niet lossen.

De vrouw van de Brusselse minister-president is verdwenen. Op een fototentoonstelling in Bozar herkent hij haar plots op een van de beelden. Het is de laatste foto die van haar werd gemaakt, op een plek waar ze niet had moeten zijn. Ondertussen wordt de ruige privédetective Keller Brik gevraagd om een zaak over een verdwenen tienermeisje op te lossen. Hij is al met een andere zaak bezig, maar zijn assistente Gwen wil dit onderzoek overnemen. Haar personage alleen al loont de moeite om het boek te lezen. Ik citeer: ‘Als Johnny Rotten en Blondie een dochter hadden gekregen, dan zou ze ongeveer op Gwen lijken.’ Gwen, die kalm blijft als de Dalai Lama op strandvakantie, en die ondanks haar jonge leven al vele watertjes heeft doorzwommen. Hun samenwerking is er een van geven en nemen, zeker nu hun bureau overstelpt wordt met twee zaken tegelijkertijd.

Het decor is Brussel, maar niet de fraaiste kant van de stad. ‘Nachtstad’ is een boek over twijfelachtige milieus. Politiek gewin en gezichtsverlies spelen op de achtergrond, kunst en decadentie, recht en onrecht, de wet en de interpretatie van de wet zetten je aan het denken. De onderzoekers zijn ook geen heiligen, de ene worstelt met drankzucht, de andere heeft een drugsverleden, en risico’s op herval steken de kop op. ‘Nachtstad is mijn derde misdaadroman’, vertelt de auteur, die best blij is met de Hercule Poirotprijs, ‘ik vind het altijd heel moeilijk om kort en bondig op de vraag waar mijn boeken nu eigenlijk over gaan te antwoorden. Heel snel dus: mijn belangrijkste inspiratiebronnen zijn Ian Rankin, Raymond Chandler, Michael Connelly, Mickey Spillane en Robert B. Parker. Wat veel van hun boeken met elkaar verbindt is het decor, het feit dat ze zich afspelen in de grootstad, oord van verderf in de meeste ervan, een plek waar de personages zich proberen staande te houden met een been in de criminaliteit en het andere in de wereld van de gerechtigheid. Ze proberen goed te doen, maar worden soms door omstandigheden toch gedwongen om anders te handelen. Die spanning tussen goed en kwaad is wat mij als auteur boeit en die ik probeer te verkennen met mijn misdaadverhalen.’

De minnares van Brik is fotokunstenares. Marinova intrigeert. Beide figuren trekken elkaar aan en stoten elkaar af, plagen elkaar. Waar zij samenzijn, zweeft erotiek in het rond met blikken naar elkaar die erin slagen alle andere gedachten te bannen. Het verhaal gaat over twee zaken die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Toch begin je als lezer algauw te puzzelen. In veel thrillers overstijgen de stukjes dan het geheel, hier voeren ze je naar een gezonde mix van nieuwsgierigheid en nodigen ze je soms uit om prematuur je oordeel te vellen. De dialogen zijn sterk geschreven, ze ontluchten het verhaal of drijven de spanning op, er zit humor in, en ook sarcasme naar zijn personages toe. Dehairs weet te boeien en blijft boeien, eveneens in de actiescènes. Die laatste zijn voor een groot aantal auteurs zowat het moeilijkste om neer te pennen, omdat je ze heel goed moet verwoorden en tegelijkertijd de vaart erin moet houden. Dehairs slaagt daarin moeiteloos, en aan het eind van ieder hoofdstuk vraag je je af wat er daarna zal gebeuren, zo hoort het. Een vroeger doorzopen agent en een assistente die in tehuizen heeft gezeten als drugsverslaafde zijn op zoek naar zichzelf. Eigenlijk is dat het hele verhaal door het geval, al etaleren ze beiden een vorm van rechtvaardigheidsgevoel dat hen al tekende in hun vorige leven.

Om af te ronden vertel ik graag dat muziek de toon mee zet in deze prijswinnaar: de Stones, de Beatles, Velvet Underground en de Beach Boys ondersteunen heel gepast de sfeer. 'Nachtstad' van Wouter Dehairs lees je best in bed met een borrel bij de hand.

Nachtstad Wouter Dehairs Uitgeverij Lannoo 328 blz. ISBN 9789401479738

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here