Afbeelding

World Peace Festival - wat is vrede voor Mensen zijn Media?

Filosofie

We haalden het al aan op onze Facebook- en Instagrampagina’s: het World Peace Festival sluit zondag af met een mediteersessie waaraan meer dan 300 000 mensen zullen deelnemen, op meer dan 7 000 locaties verspreid over de hele wereld. Een ideaal moment om onze eigen missie onder de loep te nemen, dus vroegen we onze bezieler Fik Verbiest naar zijn ideeën over vrede.
Dag Fik, op 18 augustus gaat het World Peace Festival door en zal er op 8000 plaatsen over de hele wereld worden gemediteerd. Hoe sluit dat volgens jou aan bij de visie en missie van Mensen zijn Media?
Dat sluit naadloos aan. Vrede en rust is alles wat mens en maatschappij nodig hebben om tot zichzelf en tot elkaar te komen. Hoewel we daar vandaag ver van verwijderd zijn wanneer we kranten en tv mogen geloven, zijn heel wat mensen enorm begaan met vrede. Mensen zijn Media is dat ook en kiest daarom resoluut voor het realiseren van ‘geluk en verbondenheid’.
Hoe is bij jou het idee van “gelukkig verbonden” ontstaan?
Bijna 16 jaar geleden was het mijn taak om zoveel mogelijk advertentieruimte te verkopen voor ’t Periodiekske. Geleidelijk aan raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de redactionele inhoud van het blad. Met een succesvol huis-aan-huisblad bereik je enorm veel gezinnen en ik beschouwde ’t Periodiekske als een ideale drager om ‘een positieve boodschap’ in de wereld te zetten. Toen ik uiteindelijk overging tot de overname van ’t Periodiekske koos ik er heel bewust voor om ‘geluk en samenhorigheid’ te promoten. Ondertussen doen we dit ook met De Passant en alle andere publicaties die we uitgeven en is onze missie vandaag nog veel scherper gesteld. Mensen zijn Media wil ‘geluk en verbondenheid realiseren’ of daaraan toch zeker sterk bijdragen.
Deze missie vindt ongetwijfeld haar oorsprong in mijn interesse voor de mens. Mijn keuze voor de opleiding ‘maatschappelijk werker’ is geen toeval. Waar mogelijk wil ik de maatschappij assisteren of ondersteunen in haar evolutie naar een betere wereld voor iedereen. Mensen maken in dit verband het verschil! ‘Mensen zijn Media - gelukkig verbonden’ is niet zomaar een naam. Het is een concept dat jarenlang rijpte in mijn brein en hart. Bovendien wil ik dit graag blijven uitdragen, verduidelijken en verder uitwerken. Ik hoop dan ook dat na mijn laatste ademtocht Mensen zijn Media in ‘goede handen’ belandt en doorgaat met dit werk van lange adem, wellicht langer dan de mijne … (lacht)
Wat betekent “vrede” voor jou?
Vrede is een toestand van rust en geborgenheid en dat is vooral iets individueels. Je kan geen duurzame vrede realiseren met mensen die innerlijk overhoop liggen. Vandaar ook de keuze voor ‘gelukkig verbonden’. Eerst ‘gelukkig’, dan pas ‘verbonden’. Zich verbinden met anderen uit een soort rusteloosheid of in de verwachting dat dit jou gelukkig zal maken, is niet verstandig. Pas wanneer men innerlijk tot rust komt, zegeviert de rede. Bij ‘vrede’ leg ik onmiddellijk de link naar ‘rede’. Wie handelt uit onverwerkte emoties, handelt vaak onredelijk en dan komt de ‘vrede’ in gevaar.
Heel wat mensen beschouwen vrede uitsluitend als een collectief gegeven. Vrede is ten slotte ook de afwezigheid van strijd of oorlog. Vrede is dus zowel noodzakelijk voor een evenwichtig en gezond individueel leven als voor de ontwikkeling van een welvarende samenleving, waarin iedereen te-vrede-n kan leven.
Die band tussen het individuele en het collectieve heeft me altijd gefascineerd. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar enorm. Toch is en blijft het individuele de enige hefboom waarmee ieder voor zich aan de slag kan om meer vrede en evenwicht in zijn of haar en in het leven te realiseren. Dat is de reden waarom Mensen zijn Media graag artikels publiceert die mensen oproepen tot ‘meer bewust zijn’.
Welke eerste stap naar meer vrede in de wereld zal je zelf nemen?
Doorgaan met Mensen zijn Media en de nodige investeringen doen om onze stem nog luider te laten klinken. Bovendien wil ik met de redactionele inhoud van onze publicaties nog bewuster te werk gaan, zodat de impact op geluk en verbondenheid -en dus ook op vrede- nog groter wordt.
Welke boodschap wil je de deelnemers aan het evenement meegeven?
Dat ik hen enorm dankbaar ben. Ik geloof dat de positieve energie van mensen wonderen kan bewerkstelligen. Een initiatief als World Peace Festival, waarbij mensen over de hele wereld samen mediteren voor meer vrede, bewijst dat steeds meer mensen wakker worden. Steeds meer mensen -en vooral ook jongere generaties- raken overtuigd van het belang van vreedzame verbondenheid.
Stef Bos zingt een lied dat me telkens weer diep raakt: “Ooit op een dag … valt de muur voor het kind!” Ik hoop dat ik het mag meemaken.
Dank je wel voor dit gesprek en veel succes!
Joyce Verschueren