Afbeelding
Wim Lybaert

Wim Lybaert

Interviews

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren, daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

Dat de sympathieke Wim Lybaert iets kent van het goede leven wisten we al. De man die ooit professioneel luiaard wou worden, heeft de voorbije jaren niet stilgezeten. Nadat hij ons heeft geleerd hoe we een moestuin kunnen aanleggen en genieten van onze noeste arbeid, liet hij ons kennismaken met een andere uiting van het goede leven: columbussen.

Onder het motto ‘het is beter om te reizen dan om aan te komen’ trok hij voor het oog van televisiekijkend Vlaanderen met zijn Columbus de wijde wereld in, telkens met een gast aan zijn zijde. Hij werd er naar eigen zeggen geen ander mens door, maar gewoon veel meer zichzelf.

Wat is de link tussen jou en de vijftiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus?

“Omdat de aarde rond is, geloofde Christoffel Columbus dat je niet alleen via het oosten, maar ook via het westen in Indië kon komen. Zo ontdekte hij in 1492 ‘per ongeluk’ de Nieuwe Wereld. Hij zocht Indië, maar vond Amerika. Toen hij veertien jaar later stierf, verkeerde hij nog altijd in de waan dat hij voet aan wal had gezet in Indië. Veruit de beroemdste ontdekkingsreiziger ontdekte dus iets helemaal anders dan wat hij zocht. In het programma wou ik hetzelfde doen. Ik nodigde mijn gasten uit om de bus in te stappen en de weg van de Columbus te volgen, te ontdekken wat ze vergeten waren en misschien een onverwachte Nieuwe Wereld in zichzelf te ontdekken.”

Niet iedereen beschikt natuurlijk over een Columbus?

“Iedereen kan columbussen, je hebt er echt geen grote bus voor nodig. Het goede nieuws is dat dat niet aan je persoon of je karakter ligt, maar dat je met een paar eenvoudige ingrepen de balans gewoon kunt keren. Je kunt het in grote en kleine dingen vinden, als je af en toe maar eens afstapt van je gewoontes en het over een andere boeg durft te gooien.”

Dat klinkt - eerlijk gezegd - nogal vaag. In het gelijknamige boek dat je met collega-televisiemaker Laurens Verbeke schreef, help je de lezer op weg met een aantal concrete richtingaanwijzers?

“Dat klopt, en die vaagheid zien wij als een goede zaak, we zijn er namelijk van overtuigd dat overmatig gebruik van het verstand de (volks)gezondheid kan schaden. Daarom geven onze zeven wegwijzers flink tegengas. De ene wegwijzer volgt uit de andere, en allemaal geven ze dezelfde richting aan, maar die wordt pas helemaal duidelijk als je de hele weg aflegt. Hun kracht zit in de aaneenschakeling. Na ‘Vertrek zonder plan’ volgen bijvoorbeeld ‘Laat je leiden door het toeval’ en ‘Vermijd de snelweg’.”

Kan jij zelf makkelijk loslaten?

“Ik zal het maar meteen bekennen: van nature ben ik geen Columbus. Zonder plan vertrekken, mijn verstand buitenspel zetten: het is niet iets wat me makkelijk afgaat. Het onbezonnene, het je smijten: dat laat ik mezelf niet gauw toe. Orde brengt rust in mijn hoofd. Als ik duidelijk weet wat er te gebeuren staat, of wat ik moet doen, ben ik zen. Chaos, leven zonder plan, bezorgt me daarentegen stress. Ik weet bijvoorbeeld graag welk programma ik over een halfjaar zal maken. Als dat nog niet helemaal duidelijk is, en dat is vaak zo in televisieland, krijg ik daarvan de kriebels. Ik heb het columbussen dus samen met vele van mijn gasten moeten leren.”

Je zegt ‘vele’ gasten, waren er ook natuurtalenten in het columbussen bij?

“Zeker, in de twee reeksen van De Columbus nam ik tot nu toe vijftien gasten mee aan boord. In het eerste seizoen waren dat fotografe Lieve Blancquaert, tv-maker Mathias Coppens, Thuis-actrice Marleen Merckx, CD&V-politica Hilde Crevits, jazzmuzikant Jef Neve, acteur Filip Peeters, zangeres Els Pynoo en stand-upcomedian Wouter Deprez.

In de tweede reeks waren mijn copiloten acteur Stefaan Degand, tv-kok Jeroen Meus, stand-upcomedian Philippe Geubels, Studio Brussel-presentatrice Linda Merckpoel, N-VA-politicus Jan Peumans, tv-presentatrice Annelien Coorevits en de onbekende columbusser Laurens Vanhulle. Twee van hen, Filip Peeters en Els Pynoo, bleken bijzonder goed in het loslaten van hun plannen of routines.”

Waaraan merkte je dat?

“Tijdens mijn vier dagen met Els regende het onafgebroken, maar dat was helemaal geen probleem voor haar. Die druppels op het dak van de Columbus vond ze wel iets gezelligs hebben. We waren samen onderweg, dat was het enige wat voor haar telde. Daaraan gaf ze zich volledig over. Het was zo ontspannen om in haar gezelschap te zijn, Els is altijd goedlachs.

Ook Filip was helemaal relaxed. Hij is kok van opleiding, misschien heeft zijn improvisatietalent daarmee wel te maken. Filip heb ik door het programma beter leren kennen. Achteraf bezocht ik hem en zijn gezin met mijn vrouw en kinderen. We hadden afgesproken om twaalf uur voor het aperitief. Pas om tien uur ’s avonds gingen we aan tafel voor ons ‘middagmaal’, maar dat was helemaal niet erg. Het was de perfecte Columbus-dag.”

Zijn er zo nog gasten die jou verrasten?

“Ja, bijvoorbeeld doordat ik voor het vertrek vooroordelen koesterde. Neem nu Annelien Coorevits, Vlaanderen kent haar onder meer als Miss België en als presentatrice van Temptation Island. Begrijpelijk dat de meeste kijkers eerder oppervlakkigheid verwachten dan echtheid of diepgang. Ik kende haar ook alleen van wat ik over haar gelezen had. Waarover zou ik het met haar moeten hebben, zouden we wel raakvlakken hebben, vroeg ik me bezorgd af. Annelien is iemand die veel aandacht aan haar uiterlijk besteedt, wat haar volste recht is uiteraard, maar hoe anders ben ik …”

Toch bleken jullie heel wat gemeen te hebben?

“Voordat ik met Annelien in de bus stapte, dwong ik mezelf die vooroordelen los te laten, en het werd een geweldige trip. Annelien en ik ontdekten dat we allebei van koken houden, dat we graag een aperitief drinken en graag aan de Noordzee wandelen en daar tot rust komen. Over haar werk hebben we het uiteindelijk bijna niet gehad. We voerden wel ontroerende en diepzinnige gesprekken en ik heb met geen enkele Columbusser zo hard gelachen als met Annelien.”

Er werd niet alleen samen gelachen, naast lief deelde je ook leed met je gasten?

“Mathias Coppens vertelde me hoe zijn moeder grotendeels als alleenstaande voor haar drie zonen heeft gezorgd en dat dat een onverbrekelijke broederband tussen hen heeft gesmeed. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij haar even belt. Philippe Geubels, die we kennen als de droge komiek, vertelde meteen op de eerste dag van onze reis over zijn angsten en fobieën. Hij vertelde me over zijn nachtmerries waarin hij meer dan eens zijn dochter zag sterven. Stefaan Degand heeft veel verteld over zijn vrouw Julie, die hij heel bruusk heeft moeten afgeven, en over hoe moeilijk het is om te midden van zo’n overrompelend verdriet je jonge kind alleen op te voeden. Mijn reizen met de Columbus brachten me wel vaker aan het huilen, terwijl ik eigenlijk geen bleiterben.”

Wat heb je zelf geleerd uit je reizen met de Columbus?

“Ik heb heel veel geleerd van mijn reizen met de Columbus, in de eerste plaats dat een echte ontmoeting er pas komt als je je openstelt voor je omgeving. Vroeger dacht ik dat ik een eenzaat was. Ik was nogal bedeesd. Ik vond het vaak ook te druk om door mensen omgeven te zijn. Recepties waren bijvoorbeeld lange tijd een opdracht voor me. Ik stond vaak alleen met een glaasje in een hoek van de zaal. Vandaag ben ik een echte plakker geworden en dat heeft veel te maken met mijn ervaringen met de Columbus. Zo heb ik al veel boeiende mensen leren kennen en durf ik ook in de diepte te gaan tijdens gesprekken.”

Het klinkt een beetje alsof De Columbus een vorm van therapie voor je is geweest?

“Dat is ook zo, maar wat ik vooral overhoud van mijn avonturen met de Columbus zijn een pak mooie en intense vriendschappen. De meesten van mijn gasten hoor ik nog geregeld. We bellen, sms’en of spreken iets af en dan lijkt het meteen weer alsof het pas van gisteren geleden is dat we elkaar zagen. Tijdens onze tripjes hebben we elkaar in speedtempo leren kennen en hebben we een unieke band gesmeed.”

Wat hoop je met het programma te bereiken?

“Ik hoop dat De Columbus mensen kan inspireren om zich wat meer door het toeval en het lot te laten leiden, om zich door de natuur en hun eigen zelfvertrouwen op sleeptouw te laten nemen om zo een ander mens te worden. Ik hoop dat De Columbus mensen die vastzitten in hun hoofd, in hun job of in een slechte relatie of noem maar op, die ongelukkig zijn zonder dat ze misschien goed beseffen waarom, kan overhalen om het eens helemaal anders te proberen.”

De Columbus van Wim Lybaert en Laurens Verbeke werd uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en kost 22,50 euro. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Stuur dan snel een mail met je gegevens naar joyce@mensenzijnmedia.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Afbeelding
Afbeelding