Afbeelding

Wie?

Fik blogt
Iedereen stelt zich wel eens de vraag wie hij of zij eigenlijk is. Het antwoord is niet zo eenvoudig. De sociale psychologie leert ons dat perceptie een zeer subjectief gegeven is. Je bent dus voor iedereen die je kent of ontmoet iemand anders. Hoewel jij heel goed weet wat er in jezelf omgaat, zal je wellicht nooit een sluitend antwoord vinden op wie je werkelijk bent.
Je levensloop wordt bepaald door gebeurtenissen die bepaalde gedachten ‘triggeren’. Wat jouw gedachten zijn over deze gebeurtenissen of hoe jij denkt over datgene wat je overkomt, is bepalend voor je gevoelens. Je gevoelens inspireren je vervolgens tot een bepaald gedrag, dat weer nieuwe gebeurtenissen veroorzaakt. Het is een cyclus die steeds maar doorgaat en die in het beste geval bijdraagt tot meer inzicht in wie je bent. Veel hangt af van de mate waarin je bereid bent om eerlijk en kritisch naar jezelf te kijken - introspectie.
We leven in een soort spiegelpaleis. Uit onze contacten en conflicten met anderen kunnen we heel wat leren over onszelf. Zowel onze tekorten als kwaliteiten komen aan het licht door de kritiek en de erkenning van anderen. Onze interpretatie van hun feedback vormt de basis van ons zelfbeeld. Hoe meer we ons bevrijden van het oordeel dat anderen over ons vellen des te vrijer zijn we in ons doen en laten. De waarheid behoudt echter steeds haar rechten en wie niet op een eerlijke manier naar zichzelf kan kijken, komt vroeg of laat onvermijdelijk zichzelf tegen.
Het leven is een unieke gelegenheid tot contacten en conflicten met andere mensen. Deze stellen ons uiteindelijk in staat om meer zicht te krijgen op wie we werkelijk zijn: gekloonde goden met een identiteitscrisis ... Naarmate we deze crisis onder controle krijgen, verwerven we de vaardigheid om de God in onszelf uit te pakken en het leven te scheppen waarvoor we in de wieg werden gelegd.
Ik wens je een boeiende ontdekkingstocht!
Fik@mensenzijnmedia.be