Afbeelding
Wie geeft of krijgt niet graag een cadeau?

Wie geeft of krijgt niet graag een cadeau?

Gewikt en gewogen

Een cadeau hoeft niet duur te zijn. Het is voornamelijk het gebaar dat telt, het feit dat je aan iemand gedacht hebt. Elk geschenk is welkom al was het maar een bloemetje, een telefoontje of een kaartje. Om te weten welk geschenk het geschiktste is om te schenken, moet je de persoon aan wie je het geeft iets beter kennen. Een cadeau geven of krijgen? De meeste mensen worden er gelukkig van. Toch zijn er enkele etiquetteregels om in acht te nemen.

Met verjaardagen, jubilea of de eindejaarperiode komen de hoogdagen van de geschenken in zicht. Etiquettespecialist Kevin Stubbe geeft je tips waarmee je maar beter rekening houdt bij het geven van geschenken.

Waarom geven we een cadeau?

De meeste cadeaus zijn een manier om iemand te bedanken of te feliciteren, om te tonen dat je om iemand geeft, of dat je aan iemand hebt gedacht. Hoe mooier een cadeau verpakt is, hoe beter het bij de ontvanger aankomt.

Het leukste cadeau is een ‘persoonlijk’ geschenk waarmee je aantoont dat je aan de interesse van de persoon gedacht hebt. Het minst persoonlijk is een envelop met geld. Dat is alleen gepast als het om kleinkinderen gaat en de schenker de persoonlijke interesses van de kleinkinderen niet kent. Wordt er expliciet door de ontvanger om gevraagd? Dan is het natuurlijk een andere situatie. Het gebeurt vaker dat jubilarissen of mensen die een speciale verjaardag vieren, of bruid en bruidegom, een reis, een bijzonder hotel of een exclusieve horecazaak uitkozen en dat vrienden of familie van de betrokkenen – niet de betrokkenen zelf – een rekeningnummer opgeven waarop een bijdrage kan worden gestort.

Cadeaubonnen mogen dan wel onpersoonlijk zijn, vaak komen ze tegemoet aan de wensen van de ontvanger. Het nadeel is wel dat de ontvanger precies weet hoeveel je hem/haar schenkt.

Welke geschenken komen het meeste voor?

Hoewel een geschenk afhankelijk is van de omstandigheden en van de personen aan wie je het geschenk wil geven, springen er toch enkele uit die het geschiktste zijn ...

· Dranken (wijn)

· Bad- en verzorgingsproducten

· Bloemen

· Boeken (uit de interessesfeer van de ontvanger)

· Theatertickets

· Pralines

· Horecacheques

· Kleding (T-shirts, polo’s)

· Gezelschapsspelen

· Consumptiebon voor een sterrenrestaurant

· Uitnodiging om deel te nemen aan een uitstap

Wie een cadeau krijgt, gedraagt zich hoffelijk als hij/zij het geschenk ook meteen en met (al dan niet gespeelde) verbazing opent. Als je een cadeau krijgt dat je minder waardeert, is het niet de bedoeling dat de schenker dit merkt. Er bestaan diplomatische manieren om toch je tevredenheid en dankbaarheid te tonen. Bedank de schenker voor het feit dat je een cadeau krijgt (‘Blij dat je aan mij gedacht hebt’) en niet om het cadeau zelf.

Welk geschenk wil je krijgen?

Het is verstandig als je in de aanloop van een geschenkenperiode signalen uitstuurt die je familie en vrienden op weg helpen om een geschenk te kiezen dat bij je past. Wie graag leest, mag dit rondbazuinen en liefst met vermelding van welke boeken je graag leest. Wie graag een glas van een bepaalde wijn of sterke drank lust, is niet opdringerig wanneer hij/zij tijdens een gesprek hiervan melding maakt. Het zal de schenker op ideeën brengen.

Hoe beter je iemand kent, hoe geschikter het cadeau zal zijn dat je geeft.