Afbeelding
Werkgeluk? Gina Buydaert helpt je het te vinden cover

Werkgeluk? Gina Buydaert helpt je het te vinden

Vlaamse helden

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren, daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

We weten al jaren dat er werk aan de winkel is om ons goed te kunnen voelen op het werk. Het voorbije anderhalf jaar schotelde de coronacrisis ons op dat vlak nog extra uitdagingen voor. Almaar meer Belgen vallen uit door burn-out. Voor elke tien werkenden is er momenteel één langdurig ziek. En iets meer dan de helft van die mensen ziet de oorzaak daarvan minstens deels in de job zelf.

De Vlaamse overheid biedt via het systeem van de loopbaancheque werknemers en zelfstandige ondernemers de kans om op een laagdrempelige manier tijd te nemen om stil te staan bij hun loopbaan en hun werkgeluk. Toch blijkt uit cijfers van de VDAB dat er bijna 40 procent minder loopbaancheques aangevraagd werden dan in 2019. Werkgeluk is essentieel, daarvan is Gina Buydaert, zaakvoerster van loopbaancentrum UPENDI al langer overtuigd.

Hoe zou je werkgeluk omschrijven?

“Ik maak graag gebruik van de definitie van geluksexpert Dajo De Prins. Hij ziet werkgeluk als een samengaan van tevredenheid, werkplezier, zinvolheid en engagement. Al die vier factoren moeten aanwezig zijn. Vrij vertaald komt het erop neer dat je tevreden bent over je baan, dat je je meestal goed voelt op het werk, dat je je werk als zinvol beschouwt en je de energie hebt om je job uit te voeren. Na je werkdag kom je niet uitgeput thuis, maar heb je ook nog energie om je aan je privéleven te wijden. Helaas vertoont ons werkgeluk een dalende trend.”

Welke impact had corona op ons werkgeluk?

“Heel wat medewerkers verloren de connectie met hun collega’s, hun job en hun vrijheid. Dit blijkt niet alleen uit verzuchtingen, maar ook uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.
De cijfers van het nationaal geluksonderzoek onder leiding van professor Lieven Annemans (UGent) liegen er niet om: het percentage Belgen dat ongelukkig is op zijn werk, en zijn werkgeluk een score van 5 op 10 of minder geeft, steeg door de coronacrisis.”

Dat gebrek aan werkgeluk leidt tot uitval?

“De christelijke ziekenkas peilde net voor de coronapandemie bij ongeveer 5000 leden naar hun problemen, noden en verwachtingen voor, tijdens en na de periode van arbeidsongeschiktheid. Daaruit bleek dat 56 procent van mening is dat het werk (deels) mee verantwoordelijk is voor het feit dat ze uitgevallen zijn. Mensen die kampen met een burn-out geven voor 90 procent aan dat de oorzaak bij hun job ligt. Zij geven vooral de hoge werkdruk en de slechte relatie met hun leidinggevende aan als reden voor hun afwezigheid.”

Maakt thuiswerk ons gelukkiger?

“Veel bedrijven maakten de afgelopen twee jaar noodgedwongen de overstap naar telewerken. Op korte termijn zagen mensen vooral voordelen voor hun work-life balance: tijdswinst, vrijheid, productiviteit, flexibiliteit. Maar al snel kregen we ook signalen van eenzaamheid, frustratie over slechte infrastructuur en minder scheiding werk en privé door constante beschikbaarheid.”

Hoe zie je het verder evolueren?

“Contact met de collega’s is essentieel voor werkgeluk. Informele babbels bij het koffieapparaat, samen lunchen, nieuwe mensen leren kennen en nieuwe frisse ideeën lanceren, brengen een vleug positiviteit mee die ons werkgeluk stimuleert. Daarnaast - en ook daarin volg ik Dajo De Prins – zal het verlies van vastheid de grote trend worden. Door telewerk verandert de vorm waarin we werken. Technologische ontwikkelingen veranderen de aard van onze jobs. En werkrelaties worden ook almaar losser: er worden minder en minder langdurige arbeidsovereenkomsten aangegaan.”

Veel vrijheid en minder zekerheid dus?

“Wat gepaard gaat met een toenemende werkdruk, omdat er wordt verwacht dat we altijd beschikbaar zijn. Jobzekerheid is een cruciale factor om tot werkgeluk te komen. Mensen die bang zijn om hun job te verliezen, zijn significant minder gelukkig met hun werksituatie. Aandacht voor het mentale welzijn van de mens zal de komende maanden en jaren alleen maar aan belang winnen.”

Dit vraagt extra alertheid, niet?

“Inderdaad. Gelukkig zien we wel een toenemende aandacht, zowel bij overheden als in de bedrijfswereld, voor het mentale welzijn van mensen. Zo bestaat sinds 2013 het Vlaamse stelsel van de loopbaancheques. Werknemers en zelfstandigen met zeven jaar werkervaring – en nu door de coronacrisis ook mensen die tijdelijk werkloos zijn – hebben recht op twee cheques voor zeven uur loopbaanbegeleiding. Ze betalen daarvoor in totaal 80 euro, de Vlaamse overheid past de rest van het bedrag bij.”

Wat is het doel van loopbaanbegeleiding?

“Mensen die een beroep doen op een loopbaanbegeleider voelen dat hun werkgeluk een boost nodig heeft. Zo wil UPENDI, het loopbaancentrum waarvan ik zaakvoerster ben, door een inspirerende en professionele begeleiding volwassenen, maar ook jongeren, gerichte acties laten ondernemen om hun carrièrepad uit te stippelen zodat ze in staat zijn om een evenwichtige loopbaan uit te bouwen.”

Wat betekent Upendi?

“Upendi is een woord uit het Swahili en betekent ‘de plaats waar je vanuit je hart, vanuit liefde en je passie naartoe gebracht wordt’. En dat is wat ik samen met mijn team van loopbaancoaches doe: we begeleiden mensen op het pad dat hen opnieuw werkgeluk brengt in hun huidige of in een nieuwe job.”

Is een nieuwe job altijd een garantie op werkgeluk?

“Wanneer mensen kampen met stress, overspanning, burn-out of perfectionisme verwijs ik door naar collega-coaches die een gericht coachingtraject opstellen. Het is cruciaal dat dit aangepakt wordt, want zonder hiermee aan de slag te gaan, dreigen ze in een nieuwe job te hervallen in valkuilen en oude gewoontes. Onze samenwerking is erop gericht om ervoor te zorgen dat waar mensen ook terechtkomen, ze sowieso een job hebben waar ze met en uit passie aan de slag kunnen.”

Hoe vrijwaar je je eigen werkgeluk?

“Ik ben gepassioneerd door mensen en hun gedrag. De grootste voldoening haal ik uit het vertalen van hun talenten, competenties, interesses, attitude en kennis naar een professionele context.”

Meer weten, of Gina Buydaert contacteren? Ga naar upendi.be.