Afbeelding

Werk maken van arbeid ...

Fik blogt

Beste lezer, adverteerder, medewerker, ...

Terwijl Koning Herfst met zijn ongenaakbare penseel steeds meer stipjes geel of bruin plaatst in het groene bladerdek van onze bomen, gaat een harde rode streep meedogenloos door 1700 arbeidsplaatsen bij ING België. ‘Slachtoffers van de digitale en technologische revolutie … en bijgevolg onvermijdelijk’, zo luidt het. Anderzijds is technologie een belangrijk domein waar onderwijs zich op richt om afgestudeerden een grote kans te bieden op een degelijke job. De tijd is niet alleen rijp, het is ook zinvol om stil te staan bij de begrippen werk en arbeid.

Onze politici zoeken koortsachtig naar formules om ieder van ons tot zijn of haar 70 jaar aan het werk te krijgen, terwijl de technologische vooruitgang ervoor zorgt dat de productiviteit per arbeidskracht of werknemer spectaculair blijft toenemen. Marketeers forceren gaten in de markt en creëren behoeften waar er geen zijn, omdat consumptie een ‘must’ is om onze economie draaiende te houden. Specialisten sociale media leren hoe ondernemers ‘gegarandeerd’ hun klanten bereiken in een tsunami van informatie, die ons overspoelt via diverse kanalen: geschreven, beeld, digitaal, radio, … Slechts hier en daar klinkt een minder luidruchtige en kalme stem, die ons aanmaant tot vertraging en bezinning.

Zo waarschuwt wereldverbeteraar Rutger Bregman ons -zonder geitenwollen sokken en met een aantal diploma’s op zak- voor bullshit-jobs of werk waarbij mensen worden beziggehouden, zonder dat ze een wezenlijke bijdrage leveren aan de gemeenschap of aan hun eigen ontwikkeling. Bovendien is deze Nederlandse historicus overtuigd van het nut van een basisinkomen. Door de dure manier waarop onze sociale zekerheid momenteel haar uitgaven verdeelt te vervangen door gratis geld voor iedereen, valt er een boel onzekerheid weg en komt veel positieve energie vrij. Mensen krijgen bestaanszekerheid en gaan doen wat ze werkelijk willen doen en waar ze echt goed in zijn. Meer dan 10 jaar geleden analyseerde ondernemer Roland Duchâtelet de cijfers van ‘de nv België’ en toonde hij haarfijn aan dat een basisinkomen en een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op consumptie ons land gegarandeerd uit het slop kan halen. Politieke onwil deed hem de das om, terwijl zijn ideeën momenteel opnieuw meer en meer onder de aandacht komen.

Er circuleren heel wat verschillende invullingen van de termen werk of arbeid. Graag geef ik de voorkeur aan de filosofische invulling ‘een bewuste, creatieve gedachtewisseling van mensen met de natuur en de maatschappij’. De vragen die zich opdringen, zijn duidelijk. Hoe bewust sta jij in het leven? Welke gedachten ontvang jij van de natuur? Hoe kunnen we de maatschappij hiermee op een constructieve manier beïnvloeden? Laten we stoppen met de dingen goed te doen, voor we de goede dingen doen.

 
Fik.verbiest@periodiekske.be