Wereldaidsdag

0

1 december is al meer dan 20 jaar Wereldaidsdag. Begin jaren ’90 kreeg de strijd tegen de ziekte het bekende rode lint als symbool. Vandaag herdenken we aidsslachtoffers en strijden we nog steeds voor bewustwording over de ziekte, voor begrip en ondersteuning voor patiënten en voor meer onderzoek dat de ziekte definitief de wereld uit kan helpen.  

Een verwoestende epidemie met sociale gevolgen

Begin jaren ’80 van de vorige eeuw begon zich een ziekte te verspreiden in de VS en later ook in Europa. Later zou blijken dat de ziekte oorspronkelijk afkomstig is van Afrikaanse apen en dat ze, door intens contact ten gevolgde van de kolonisatie en verstedelijking van Afrika, van aap op mens overgedragen werd. Onderzoek volgde, maar het zou vele jaren duren vooraleer er duidelijkheid kwam over oorzaken, wijze van besmetting en veel meer. Efficiënte behandelingen lieten op zich wachten en een golf van angst, verdachtmakingen, stigmatisering en discriminatie volgden. Patiënten werden gemeden en zelfs geweigerd in ziekenhuizen, hun lichamen geweigerd door begrafenisondernemers. Een afschuwelijk lot! 35 miljoen mensen wereldwijd overleden de laatste 30 jaar al aan de gevolgen van aids. Dat maakt de ziekte tot een van de meest verwoestende epidemieën in de geschiedenis van de mensheid .  

HIV vandaag

Dankzij toenemende kennis over de ziekte en dankzij het harde werk van actiegroepen die meer bewustzijn over de ziekte verspreidden, nam ook de angst voor hiv- en aidspatiënten stilaan af. Door voorlichting en het promoten van condoomgebruik en later door de komst van succesvolle medicatie daalde mettertijd ook het aantal hiv-besmettingen.  

Vandaag is hiv in het westen een chronische ziekte geworden, dankzij goede hiv-remmers die makkelijk verkrijgbaar zijn. In vele derdewereldlanden, met name in zuidelijk Afrika, zijn hiv-remmers vaak nog veel duurder. Ze zijn er bovendien moeilijk verkrijgbaar waardoor de ziekte daar nog wél een belangrijk probleem blijft. Jaarlijks sterven in Afrika ongeveer een miljoen mensen aan aids. Bovendien, net doordat er in het westen goede medicatie beschikbaar is en de angst voor besmetting kleiner geworden is, is het aantal besmettingen in de westerse wereld in de laatste jaren weer toegenomen. Vandaag leven wereldwijd meer dan 36 miljoen mensen met hiv of aids. In België zou hun aantal rond de 19.000 liggen. Onze strijd is dus nog lang niet gestreden.  

Wil je op de hoogte blijven of je steentje bijdragen aan de strijd tegen hiv en aids? Kijk hier 

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here