Weer naar school – Wist je dat?

0

etymologie

… het woord ‘school’ afgeleid is van het Grieks ‘scholei’, dat oorspronkelijk ‘vrije tijd’ betekende, meer bepaald ‘tijd waarin men niet bezig is’. Contradictorisch? Niet echt. Welgestelde inwoners van het Oude Griekenland hoefden zich niet bezig te houden met werken – zij hadden dan ook ‘vrije tijd’ die ze konden doorbrengen met conversaties over wetenschap, filosofie, politiek, enzovoort. Mettertijd werd het woord ook gebruikt om de plaats aan te duiden waar dergelijke conversaties plaatsvonden.

… het woord ‘kleuter’ vroeger een ruimere betekenis had en ook wel gebruikt werd voor oudere kinderen, peuters en zelfs voor baby’s? Pas sinds het invoeren van de kleuterscholen aan het begin van de vorige eeuw verwijst het woord voornamelijk naar kinderen van 4 tot 6 jaar.

andere landen

… in Iran de kinderen van het eerste jaar ‘shookofeh’, of ‘bloesems’ genoemd worden? Ze krijgen allemaal een mooie bloem van hun leerkracht.

… er in Zuid-Korea zowel in de zomer als in de winter lange schoolvakanties zijn? In Zuid-Korea zijn er dus twee ‘eerste schooldagen’ per jaar.

… het Japanse schooljaar het langste duurt?

België

… sinds vorig jaar het ‘lot’ bepaalt welke kinderen ingeschreven worden in scholen met plaatstekort? Zo hoopt men, door het toeval, op alle scholen een sociale mix te bekomen.

… in alle lagere en secundaire scholen in Vlaanderen een permanent rookverbod geldt voor personeel, leerlingen, ouders en bezoekers?

prestigieuze scholen

… Koning Boudewijn en Koning Albert les volgden aan het prestigieuze Institut Le Rosey in Zwitserland? Ook onder andere Prins Rainier van Monaco en de Spaanse Koning Juan Carlos zaten er op de schoolbanken. Het is een van de duurste scholen ter wereld, met kosten die per schooljaar kunnen oplopen tot wel 100.000 euro. Ter vergelijking: in het bekendere Britse Eton College is dat ‘maar’ zo’n 42.000 euro per jaar.

… dat het net genoemde Eton College, dat nu vooral een reputatie heeft als school voor zonen van aristocraten, welgestelde politici en de hogere middenklasse, in 1440 werd gesticht als gratis school voor arme jongens? Tegenwoordig kunnen ook jongens uit families met minder financiële middelen zich er weer inschrijven dankzij beurzen en hulpprogramma’s.

Bron: www.vrtnws.be, www.vandale.nl, www.wikipedia.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here