Weefsel

0
Hand united together form lines, triangles and particle style design. Illustration vector

Volgens de anatomie bestaat een weefsel uit de verschillende delen van een levend organisme, die uit gelijksoortige cellen zijn opgebouwd. Anderzijds doet weefsel onmiddellijk denken aan de textielsector, waar fijne draden in elkaar worden geweven tot stevige doeken. Hoe dun en breekbaar de draden ook zijn, samen kunnen zij een sterk weefsel vormen.

Sociaal weefsel

De manier waarop mensen met elkaar omgaan en zich verenigen, creëert een gemeenschap met een sterk of zwak sociaal weefsel. Een sterk sociaal weefsel met fijne onderlinge contacten geeft uitzicht op een solidaire, cultureel diverse en open samenleving. Dit zorgt voor een sociaal klimaat waarin mensen zich veilig en geborgen voelen en waarin iedereen de kans krijgt om op zijn of haar manier te bouwen aan zijn geluk en aan dat van anderen.

Burgerzin

Een gezond sociaal weefsel zorgt dat mensen zich goed voelen. Het geeft mensen de zekerheid dat ze deel uitmaken van een samenleving waar men voor elkaar zorgt en opkomt. Sociale zekerheid is hier geen dienst van de overheid aan de burger, maar een dienst van burgers aan elkaar. Wanneer je stilstaat bij de ongelijke verdeling van de beschikbare middelen -of simpelweg de kloof tussen arm en rijk- dan vergt het hooguit wat gezonde burgerzin om het sociale weefsel binnen een gemeenschap te versterken.

Bedrijven, organisaties en samenlevingen waarin mensen dit voor elkaar krijgen, gaan op lange termijn moeiteloos draaien en floreren. De besparing op het vlak van armoedebestrijding, geestelijke gezondheidszorg en justitie is namelijk enorm.

Het belang van cultuur

Cultuur is wat we scheppen en doen met datgene wat de natuur ons biedt. Het is als het ware de menselijke bijdrage, die het gelaat of de bovenbouw van de wereld bepaalt. Onze creaties kunnen tastbaar zijn, zoals bouwstijlen, voorwerpen en mode; of niet-tastbaar, zoals religie, muziek en eetgewoonten. Menselijk contact is hierbij enorm belangrijk. Enerzijds geven mensen heel vaak samen vorm aan hun creaties, waarbij ieders talent een stukje is van het mozaïek van de totaalcreatie. Anderzijds doen ze het meestal ook voor anderen en passen zij de creaties zelfs aan op basis van hun feedback.

Langetermijndenken

Mensen die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de samenleving, zijn helaas verplicht om anders te denken. Zij opereren binnen termijnen van 4 jaar en moeten daarna hun ‘rapport’ voorleggen om te bewijzen dat ze het waard zijn om te mogen verder doen. Statistieken zijn veel belangrijker dan wat mensen voelen, maar wat zijn we met lagere sterftecijfers, wanneer alle leven uit onze extra jaren wordt weggezogen?

Lees ook: Els de Schepper

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here