Water: twee tot drie liter per dag?

0
Water: twee tot drie liter per dag?

Voedingsgoeroes vertellen dat je veel water moet drinken, minstens twee liter per dag en liefst meer. Anders droog je uit en dan krijg je niet alleen een droge mond, maar ook honger, moeheid, spierpijn, duizeligheid, depressie, angsten, snelle hartslag of misselijkheid. Van water drinken wordt je reactievermogen beter, je krijgt een mooiere huid, je lichaam wordt ontgift en je valt ervan af. Wat is daarvan allemaal waar?

Per dag verliest een gemiddelde volwassene ongeveer een halve liter water via de huid. Bij inspanning of hitte wordt dat (veel) méér, maar een halve liter is doorsnee voor een na- of voorjaarsdag waarop men alleen computert en tv kijkt. Met je uitademingslucht en stoelgang verlies je nog eens een halve liter water per dag. Verder moet je per dag minimaal een halve liter urine maken en uitplassen om de afbraakproducten van je voeding kwijt te raken.

Opgeteld heb je dus anderhalve liter vocht per dag nodig om je verlies weer aan te vullen. In de dagelijkse vaste voeding zit ongeveer 0,8 liter water (in een heel brood 0,3 liter, in één appel 0,1 liter). Bij de verbranding van dat voedsel komt nog eens 0,3 liter water vrij. Dat is samen al 1,1 liter. Dan hoef je per dag nog maar 0,4 liter te drinken om aan die anderhalve liter te komen die je per dag kwijtraakt. Dat is twee koppen koffie per dag.

Die 0,4 liter is wel op het randje. Niemand is gemiddeld en sommige mensen hebben méér vocht nodig dan die twee koppen. Men heeft ook meer water dan gemiddeld nodig bij inspanning, warmte, hoogteverblijf of koorts. Ouderen moeten meer dan een halve liter per dag plassen om hun afbraakproducten kwijt te raken: hun nieren zijn niet meer in staat de afvalstoffen van een heel etmaal in een halve liter te proppen. Ook als jongere kun je zonder het te weten iets onder de leden hebben waardoor je meer water nodig hebt.

Wat de Amerikaanse Academie van Wetenschappen aan waterinname aanbeveelt, is weer het andere uiterste. Zij zegt dat mannen 3 liter per dag extra moeten drinken en vrouwen 2,3 liter, maar is dat echt nodig? Ik denk dat ruim 1 liter per dag méér dan genoeg is, aangezien de minimumbehoefte van O,4 liter extra. Die kun je halen uit koffie, thee, tafelbier, melk, fruitsap en natuurlijk uit water, dat is gezond en het komt vrijwel gratis uit de kraan. Twee liter water (= 8 glazen) of méér boven op wat je verder al drinkt is niet nodig.

Wat krijg je als je echt te weinig drinkt? Iemand die door uitsluitend niet te drinken 1 à 2 kilo afvalt, is uitgedroogd. Hij wordt slechter in rekenen, onthouden en in sporten. Bij ouderen komt dat nogal eens voor en het wordt verergerd doordat ouderen vaak weinig dorst hebben. Verder is er een relatie tussen te weinig drinken en nier- of blaasontsteking. Een belangrijke reden waarom mensen water drinken, is dat ze willen vermageren of niet dikker worden. Dat werkt als ze in plaats van frisdrank of andere suikerhoudende dranken, water drinken. Ten slotte is er een categorie mensen die altijd een flesje water bij zich heeft en dat zijn mensen met aanleg voor nier- en blaasstenen ofwel doodgewone “waterfreaks”.

Daarmee hebben we het gehad. Van meer water drinken word je niet slimmer of sneller, als je vermoeid, bang of misselijk bent, gaat dat er niet van over en je krijgt er geen strakkere huid van. Helaas, het is niet anders.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here