Afbeelding
Water, bron van leven of van conflicten?

Water, bron van leven of van conflicten?

Maatschappelijk

Een tijd geleden konden we vernemen dat de droogte in de ondergrond in Vlaanderen vele woningen beschadigt, wegens de inkrimping van de kleilagen. Sinds enkele jaren wijst de weerkerende droogte ons op een ernstig probleem. Droogteproblemen koppelen wij meestal aan drinkwater en het aantal zelfgeboorde waterputten bij ons is onbekend.

Reeds in 1993 was de inhoud van het tijdschrift Koerier van Unesco gewijd aan ‘Levenswater’ met o.a. een ‘Kroniek van een aangekondigd tekort’, geschreven door Sandra Postel, onderzoeksdirecteur van het Worldwatch Institute in Washington DC.

Vijftien jaar later sprak Ricardo Petrella, raadgever bij de EU en auteur van ‘Water als bron van macht’ over de noodzakelijkheid van een Wereld Water Pact. Hij zei in 2008 dat er jaarlijks 137 biljoen flessen cola de wereld ingaan en er is 3 liter water nodig voor 1 liter cola. In Radjastan pompt Coca-Cola

een half miljoen liter water op per dag waardoor het waterpeil zakt van 5 voet naar 165 voet en Coca-Cola zegt dat het aan de droogte ligt. In Columbia is water duurder dan gas en het is er alleen voor de rijken.

Vandaag sterven 3900 kinderen per dag wegens een gebrek aan water

Nog voor de uitbraak van de coronacrisis hield hoogleraar en astrofysicus professor Jean Pierre Degreve een boeiende lezing over ‘Onze toekomst’, met feiten en trends uit de wetenschap.

Hij sprak over de klimaatopwarming, de groeiende wereldbevolking, de leeftijdsdistributie, de verstedelijking of urbanisatie, de geneeskunde in de toekomst, de nieuwe voeding en de robottechnologie.

Vooral zijn uiteenzetting over de megasteden en alle mensen die er veel water nodig hebben, weerhield de aandacht. De megasteden blijven groeien, omdat de nieuwkomers daarheen gedreven worden, omdat daar energie en water voorhanden zijn.

Zo heeft Tokio 38 miljoen inwoners, Delhi 25 miljoen, Shanghai 23 miljoen, Beijing 22 miljoen, Mexico City, Mumbai en Sao Paulo 21 miljoen inwoners. Deze steden zouden tezamen bijna 10 miljard liter water per dag verbruiken! Terloops: België had in 2018 elf miljoen inwoners.

Als men de wereldkaart van de bevolkingsdichtheid bekijkt, dan zien we dat Mongolië 2 inwoners per km² heeft, Bahrein 1933 inwoners per km² en België 381 inwoners per km². Elk van hen en elk van ons heeft water nodig, veel water!

Professor Degreve gaf nog andere cijfers. We weten dat de landbouwsector 70% van alle water nodig heeft. De productie van 1 kg chocolade – onze meest gewilde proeverij – vraagt 17.196 liter water, 1 kg biefstuk 15.415 liter, 1 kg schaap 10.412 liter, 1 kg varken vraagt 5988 liter en 1 kg kip 4300 liter. Een kilo rijst heeft 3 tot 5000 liter water nodig, soya 2000 liter, graan 900 liter en 1 kg aardappelen 500 liter water.

Onze media melden dat de Belg gemiddeld 96 liter water per dag verbruikt. In totaal produceerden de drinkwatermaatschappijen 362,3 miljoen m³ in 2018. De voorzieningsplannen van de drinkwaterbedrijven moeten om de zes jaar opnieuw bekeken worden, maar het is niet de bedoeling ze te publiceren (openbaarheid van bestuur dus!).

De vraag betreffende de waterhuishouding dringt zich op. Helaas vergezelt ons natte België de landen in het Midden-Oosten en Afrika in de wereldtop met een ernstige en acute waterschaarste en dit is een schande. Elke hittegolf verontrust ons land, dus pompen we met of zonder toelating water op.

We lopen verschrikkelijk achter met de kwaliteit van onze infrastructuur en we missen absoluut een watermanagement, waardoor we zelfs geen aangepast irrigatiesysteem voor de landbouw hebben. Vorige zomer verhieven provinciegouverneurs hun stem! ... Et alors?

Paul Janssens