Afbeelding
Wanneer vandalisme kunst wordt

Wanneer vandalisme kunst wordt

Beleven

Openbare gebouwen, voetstukken van bruggen, zijwanden van tunnels en andere publieke plaatsen regelmatig voorzien van ‘graffiti’. Het woord is afkomstig uit het Italiaans en betekent letterlijk ‘ingekraste tekeningen’. Het fenomeen komt het vaakste voor in de Verenigde Staten, maar ondertussen heeft het ook zijn weg gevonden naar onze contreien.

Graffiti is zo oud als het geschrift. De Romeinen waren er ijverige beoefenaars van zoals vele opgravingen getuigen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebruikelijk dat Amerikaanse soldaten markeringen aanbrachten op openbare plaatsen om collega’s te informeren met geheime tekens. Een gebruik dat ondertussen ook door studentengemeenschappen gebruikt wordt om locaties aan te duiden of boodschappen achter te laten.

Niet iedereen is altijd even opgezet met graffiti. Pas nadat enkele kunstenaars zich ermee gingen bezighouden, kwam er verandering in de beoordeling en volgde de waardering. Zij kregen erkenning en zelfs plaatsen toegewezen waar ze vrij hun kunsten konden tonen op muren die speciaal voor dit doel vrijgemaakt werden. De bekendste graffitiartiest is waarschijnlijk Keith Haring.

Wandelkaart Graffiti in Berchem

Het Antwerpse district Berchem doet al enkele jaren lovenswaardige inspanningen om muren vrij te maken waarop lokale en andere kunstenaars (waaronder Matthias Schoenaerts) hun talenten mogen tonen. Het district heeft een wandelkaart samengesteld die wandelaars wegwijs maakt in de wereld van de populaire straatkunst. Berchem heeft zelfs een specifieke schepen die verantwoordelijk is voor streetart.

Kris Gysels: ‘Street art is populairder dan ooit en elke grote stad ter wereld heeft wel een hotspot. In Berchem profileren we ons maar al te graag als de ‘place to be’ in het Antwerpse. Waar het eerst als vandalisme werd beschouwd, vinden mensen het nu kunst. Daarom hebben we een nieuwe versie van onze streetart wandelkaart uitgebracht, zowel in het Nederlands als in het Engels, want ook toeristen van over heel de wereld tonen interesse voor dit fenomeen.’

De nieuwe wandelkaart brengt ons naar plaatsen zoals de fietstunnel onder de Generaal Lemanstraat. De wandeling start bij brouwerij De Koninck, waar je ter plaatse al een schitterende muurtekening kan bewonderen. De wandeling is 11 km lang en werd samengesteld door Tim Marchang en Bart Temme.

De kaart is ook beschikbaar in de speciale Street Art Cities App. Met die app ontdek je straatkunst over de gehele wereld. Je kan de wandelkaart gratis afhalen in het districtshuis van Berchem of downloaden.

Info: https://streetartantwerp.com/routes/street-art-in-district-berchem-13