Vrienden voor het leven

0
Vrienden voor het leven

De feestdagen liggen weer achter ons. Een nieuwe start, een nieuw jaar om ertegenaan te gaan! Heb je ook dit jaar het goede voornemen om meer aandacht te hebben voor je vrienden of familie?

Reünie

Nu ga ik even terug in de tijd. Kort na mijn hogeschoolstudies spraken we een keer af met de klasgenoten uit de middelbare school. Sinds eind jaren ‘80 houden we jaarlijks een reünie met de klasgenoten van toen, altijd dezelfde periode, als de feestdagen voorbij zijn.

Samen delen

Ervaringen uitwisselen en familienieuwtjes delen, werkperikelen, het komt allemaal aan bod. Die paar uren vliegen voorbij. Na al die jaren merk ik dat we onze levens echt gedeeld hebben. Eerst waren het de verlovingen en trouwerijen, kindjes of geen kindjes, nadien bij de ene een scheiding en bij de andere een verhuizing, dichtbij of verder weg. Ondertussen zien we al foto’s met kleinkindjes. Weet je wat me opvalt? Telkens we samenkomen, pikken we de draad weer op, net alsof we mekaar vorige week nog gezien hebben. We praten honderduit, er is vertrouwen, connectie en empathie. Ik heb zelf ondervonden welke steun ze kunnen zijn als je door een moeilijke periode gaat.

Door dik en dun

Eén ding weet ik zeker, als het erop aankomt, dan staan ze daar en kan je op hen rekenen. Zo is er iemand die sinds enkele maanden opnieuw vecht tegen kanker. Toen ik haar opzocht in november vertelde ze me dat ieder om beurt van de vroegere klasgenoten contact opnam om eens af te spreken. Ze vindt het geweldig! Dan zit ze niet heel de tijd alleen thuis naar de muren te kijken. Dat is wat telt! Er zijn als iemand je nodig heeft en naar zijn of haar verhaal luisteren. We steunen mekaar door dik en dun. We lachen samen, we huilen samen en we leren te relativeren. Man, man, wat ben ik dankbaar voor deze vriendinnenbende, ik zou ze voor geen geld willen missen!

The circle of life

Begin 2020 ontvingen we een uitnodiging voor het huwelijk van de dochter van één van deze vriendinnen, dat zou plaatsvinden in mei van dat jaar. Door bekende omstandigheden werd het een jaar uitgesteld, maar dat ging ook niet door. Uiteindelijk werd de datum geprikt voor half oktober, derde keer goede keer. De trouw is dan toch kunnen doorgaan. Op de dag van het huwelijk had ik even de kans om met mijn vriendin te praten. Ze kon het niet geloven, haar dochter afgestudeerd en nu gehuwd. Waar was dat kleine meisje van toen naartoe? Ze was zo snel groot geworden … Je herkent het wel, dit verhaal. Kleine kindjes worden groot, te snel naar het idee van de ouders. Maar zij en haar man waren zo fier op hun dochter en hun nieuwbakken schoonzoon. Ze straalden gewoon!

Ont-spanning

Maar de dochter had last gehad van hyperventilatieaanvallen. Te veel druk en te weinig tijd om rust te nemen. Het uitstel van hun huwelijk had er natuurlijk ook niet aan bijgedragen. Wil je een goed voornemen voor dit jaar? Bouw regelmatig een ont-spanningsmoment in voor jezelf. Gun jezelf de kans om je batterijen op te laden. Een wandeling in de natuur of een terrasje doen, wat je zelf ook voor ogen hebt. Maar als het kan, doe het in gezelschap. Gewoon eens praten over koetjes en kalfjes, of over serieuzere zaken, het kan allemaal. Weet dat een goede sociale omkadering één van de beste remedies is tegen stress. Wie nood heeft aan een babbel en een luisterend oor vindt, is rijker dan hij of zij denkt.

Dag van de liefde

14 februari staat bekend als Valentijnsdag, dag van de verliefden, of de liefde tout court. Niet iedereen is daar wild enthousiast over wegens te veel gecommercialiseerd. De romantici onder ons nemen elke gelegenheid te baat en zorgen toch voor een bloemetje, een cadeautje, een etentje, of nog iets anders. Het gaat om aandacht schenken aan elkaar, lief zijn voor mekaar. Liefst niet alleen die dag, maar heel het jaar door. Niet alleen voor de leuke momenten die we op facebook delen, maar ook voor de dingen die we niet altijd delen, die ons dieper raken. Daar draait het om. Ik wens ieder van jullie een fijne partner, vriend of vriendin, waar je terecht kan als het nodig is. Een mooier cadeau kan ik je niet toewensen.

www.activational.be

Kristel Van Doorslaer

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here