Afbeelding

“Vrede is een bewustzijnsstaat” - World Peace Festival

Filosofie

Op zondag 19 augustus vond het hoogtepunt van het Ekam World Peace Festival plaats. Wereldwijd verbonden zo’n miljoen mensen zich met India en elkaar, vanuit meer dan 8000 Peace Energy Points verspreid over 101 landen.

In België waren er vijf Peace Energy Points waar mensen zich verzamelden om samen te mediteren voor wereldvrede (Brasschaat, Essen, Geel-Larum, Gent, Keerbergen). In Nederland kwamen mensen op 15 plaatsen samen. Het initiatief van dit wereldwijde festival kwam van de O&O Academy, een organisatie uit India die spirituele opleidingen aanbiedt, gericht op meer geluk, harmonieuze relaties, bevrijding van innerlijk conflict, verbinding met een helpende energie, en hoe van daaruit op een andere manier bijdragen aan de wereld. Krishnaji en Preethaji, de oprichters, inspireerden meer dan een miljoen mensen wereldwijd om samen een golf van vredesenergie over onze planeet te sturen.  
Het hele Ekam World Peace Festival duurde elf dagen. Elke dag stond ander aspect van vrede central. Denk aan thema’s als oorlog, racisme, huiselijk geweld, onderdrukking en misbruik van vrouwen en kinderen en geweld tegen dieren en de natuur. De oplossing van elk probleem ligt volgens de O&O Academy in het transformeren van ons denken, het verhogen van ons bewustzijn en dat geldt ook voor deze grote wereldwijde problemen. Door een shift in bewustzijn te creëren kunnen we gezamenlijk een immens verschil maken. Bij Peace Point Gent, bijvoorbeeld, werd het event aan een goed doel gekoppeld: aan de deelnemers werd gevraagd om schoolmateriaal of een vrije bijdrage mee te brengen voor de vzw “Een Hart Voor Vluchtelingen Gent”. Daar zijn met het nieuwe schooljaar in aantocht al meer dan 60 kinderen ingeschreven. 
Krishnaji voegt eraan toe: “Vrede is veel meer dan conflictoplossing. Vrede is niet alleen afzien van geweld. Vrede is zelfs niet eens een ideaal of een utopie waarvan we hopen dat het ooit zal gebeuren. Vrede is een bewustzijnsstaat; het is een prachtige innerlijke staat van zijn die grote aantallen mensen moeten ervaren om een betere wereld te creëren.”

 
Peace Energy Point Kempen werd mee georganiseerd door Sigrid Voorspoels. Ze vertelt ons over haar ervaringen.
Beste Sigrid, vanwaar jouw inspiratie om deel te nemen aan dit event?
Begin vorig jaar maakte ik kennis met de ‘Namasté-opleidingen’, zoals ik ze noem. Ik was er al een tijdje naar op zoek nadat ik me hierover eerder liet inspireren door het boek en de film ‘Eat, Pray, Love’. Het Oosten is immers al zoveel jaren langer bezig met ‘Geluk’. Namasté wil zeggen: ‘het ‘goede’ in mij buigt voor het ‘goede’ in jou’, of ‘het ‘licht’ in mij groet en eert het ‘licht’ in jou’.
In de film kwam ook de uitspraak: ‘God dwells within me, as me’. Als mensen het woord ‘God’ van me horen, dan zeggen ze: ‘jij bent spiritueel hé?’ Ik geef hen dan als antwoord: ‘Mensen die de juiste ‘spirit’ hebben én ‘positief’ ingesteld zijn om zowel anderen als zichzelf te helpen, dat zijn inderdaad spirituele mensen, en ik hoop dat jij dat ook bent’ (lacht). Want dat is het geheim van ‘Universeel Geluk’: anderen helpen. Als je anderen helpt, dan help je uiteindelijk ook jezelf. Daarom heb ik samen met Eva, Annemie, Luc, Pascal, Jolanda, Ingrid en ‘Pascal2’ het Peace Energy Point Kempen georganiseerd.
Aan welke gelijkaardige evenementen heb je al deelgenomen?
Door de vele uitdagingen in mijn leven ben ik al meer dan 20 jaar bewust bezig met Geluk. Dit werd gevoed tijdens mijn jeugdjaren door de filosofie van mijn vader: ‘zorg ervoor dat je gelukkig bent’ en ‘maak je dromen waar’! Evenementen waaruit ik inspiratie kan halen voor mijn persoonlijke groei en die me meteen aanspreken, daar ga ik heen. Het moet wel betaalbaar zijn, uiteraard, maar soms zijn ze gelukkig ook gratis (lacht). Het is een hobby van me, een passie. Elke maand staat er zeker iets in mijn agenda. Volgende maand is dat een lezing van Dalai Lama in Nederland, waar ook Richard Gere aanwezig zal zijn.
Ik ben destijds begonnen met de lezingen van ‘De dag van het Geluk’, georganiseerd door de Academie voor Levenskunst in Leuven. Ik laat me heel graag inspireren door anderen. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld nog vrij genomen om ‘De Lente van de Filantropie’ te kunnen volgen, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, om als individu mijn steentje te kunnen bijdragen aan het algemene belang. Filantropie heeft bewezen dat zij onmisbaar is als aanvulling op de acties van de overheid, het verenigingsleven en de privésector ten gunste van de gemeenschap. Sinds vorig jaar ben ik ‘verslaafd’ aan de O&O Academy-opleidingen. De Academy wordt ook wel de Universiteit van het Hart genoemd … moet ik nog meer uitleg geven (lacht)? Ik zou nooit ver vliegen, tenzij voor de wereldvrede, en dat deed ik dus vorig jaar, naar India, om meer rust in zoveel mogelijk mensen te kunnen brengen, inclusief mezelf.
In mei dit jaar volgde ik bij Preethaji een vierdaagse opleiding in Lindau, Duitsland. Daar deed men een oproep om de Peace Energy Points te houden en ik voelde het meteen kriebelen. Net zoals de O&O Academy wil ik minder lijden en meer liefde en geluk in de wereld brengen voor zoveel mogelijk volwassenen, jongeren en kinderen. Het is geweldig om dezelfde spirituele visie te hebben.
Mijn vriendin Brigitte spoort mij al enkele jaren aan om te starten met mediteren en dat heb ik gedaan begin vorig jaar, toen mediteren een onderdeel werd in het pakket van de ‘Namasté-opleidingen’. Mediteren helpt je om te gaan met je emoties; je komt erdoor tot rust. Deze rust breng je over naar de mensen rondom je. Op deze manier kan je je hartintenties neerzetten in de wereld. Leren te mediteren brengt je enorm veel op. Ik kreeg daarna de kans om uitgebreid te kunnen praten met Jeanne Devos die haar leven gewijd heeft aan de jonge huisarbeiders in India die op alle mogelijke manieren uitgebuit worden. Samen met Jeanne mocht ik naar de livestreamuitzending gaan van de Nobelprijs voor de Vrede in de Bozar in Brussel. Zij was hiervoor eerder genomineerd, door Duitsland. Eigen talent (h)erkennen blijkt toch nog steeds moeilijk.
Begin dit jaar had ik het geluk te kunnen optreden als ambassadeur in de Vlaamse campagne ’30 dagen zonder klagen – Kies Positief’. Op deze manier kon ik mensen bewust maken van hun hartelijke lach, een lach die uit het hart komt, en hen oproepen om samen te gaan voor de Nobelprijs voor de Vrede, want vrede begint met een lach, niet met een traan en kleine gewoontes kunnen grote veranderingen teweegbrengen.
Hoe heb je de meditatie beleefd?
Vanaf 9 augustus hebben duizenden mensen elke dag gemediteerd voor meer wereldvrede. Elke dag stond een bepaald aspect van vrede centraal. Telkens werd het bewustzijn met betrekking tot een ander onderdeel van vrede vergroot. We begonnen met het beëindigen van alle oorlogen in de wereld. Op de tweede dag ging het over het beëindigen van alle religieuze onverdraagzaamheid. Vervolgens mediteerden we voor het ophouden van alle huiselijk geweld. De vierde dag was de focus het stoppen van de uitbuiting van de aarde zodat deze weer kan bloeien. Daarna vochten we tegen geweld tegen dieren, de dag erna tegen geweld tegen vrouwen. Ook geweld tegen kinderen moet ophouden. De volgende intentie was om het geweld in de geest van jonge mensen te laten ophouden. Daarna was het thema rassendiscriminatie en het laatste thema was het beëindigen van economische exploitatie. De oplossing van elk probleem ligt in het transformeren van het denken, het verhogen van het bewustzijn en dat geldt ook voor deze grote, wereldwijde problemen. Door een verschuiving in het bewustzijn te creëren, kunnen we samen écht het verschil maken. Elke dag reflecteerden we over de huidige toestand en namen we een heilig voornemen om actie te ondernemen op al deze domeinen waarmee vrede te maken heeft. Als één van de meer dan 14.000 peacemakers wereldwijd, vond ik het een heel intens festival dat door merg en been én door hart en ziel ging. Ik wil dit festival in de toekomst dan ook aan iedereen aanbevelen, te beginnen met alle scholen. Ik richt mij hier even tot onze minister van Onderwijs! Bij elke meditatie die je doet, ontvang je een zegening, iets wat je voorspoed zal brengen. Obama noemt dat een ‘blessing’. ‘May God bless you all’, ik hoor het hem graag zeggen.
Op zondag 19 augustus, de 11de dag, het hoogtepunt, mediteerden we vanaf meer dan 8000 Peace Energy Points wereldwijd. Die dag viel alles dus samen en mediteerden we om vrede in de hele wereld te brengen, met de intentie om de mensheid te laten evolueren naar een hoger bewustzijnsniveau in het besef dat we allen verbonden zijn met elkaar en met alle levende wezens, met de hele creatie. Het bijhorende geschenk is dat je groei naar ‘Ontwaken’ of ‘Mukti’ versneld zal worden. Mukti betekent: ‘heel dicht bij jezelf zijn, heel dicht bij je hart zijn …‘
Wat neem je eruit mee voor de toekomst?
Blijven mediteren, blijven groeien als persoon, want het leven is een levenslange leerschool.
Heb je nog een boodschap voor de rest van de wereld?
Zorg ervoor dat de wereld je naam op een positieve manier kent! Leer de ‘synchroniciteiten’ in je leven te herkennen en blijf gaan voor je dromen! Ik wil graag ook nog gebruikmaken van dit interview om te verwijzen naar gewezen VN-topman Kofi Annan, die zijn leven wijdde aan een eerlijker en vreedzamer beleid, of om de woorden van Obama te gebruiken: ‘Kofi Annan streefde voortdurend een betere wereld na’. Hij zal blij zijn dat er massaal wereldverbeteraars zijn opgestaan na zijn sterfdag! Laten we alvast het Oosten en het Westen met elkaar verbinden voor het Universele Geluk … in naam van alle grote en kleine kinderen!

Met dank aan Veerle Vandeput.
Joyce Verschueren