Afbeelding
Volg rechtstreeks de komst van het eerste slechtvalkkuiken bij Agfa-Gevaert

Volg rechtstreeks de komst van het eerste slechtvalkkuiken bij Agfa-Gevaert

Beleven
Het zijn weer spannende dagen op de schoorsteen van Agfa-Gevaert in Mortsel. Op 5 maart van dit jaar, toen het eerste ei werd gelegd, begon ook het broeden. Ondertussen werden op 7 en 10 maart ook nog twee eieren gelegd zodat we begin april weer drie slechtvalkkuikens mogen verwachten. Begin 2018 werd er al een webcam geplaatst in de nestkast en zo kan iedereen alles via het internet volgen met deze livestream. De webcam is een initiatief van Agfa i.s.m. de Natuurpuntafdeling Land van Reyen en de stad Mortsel (Milieuraad).
De slechtvalk was vijfentwintig jaar geleden zo goed als volledig uitgestorven in België door o.a. pesticidengebruik, maar is sinds begin deze eeuw opnieuw in opmars. Tot nu toe werden er op de schoorsteen bij Agfa al 30 jonge slechtvalken succesvol grootgebracht.

Hoe begon het bij Agfa?

Op deze website van Agfa kan je veel info vinden over de historische achtergrond (submenu ‘Informatie’ en ‘Historiek’). Het begon ongeveer 18 jaar geleden (september 2002) toen men een nestkast bovenaan de 70 meter hoge schoorsteen plaatste. Het doel was om enerzijds de Agfasite te vrijwaren van houtduiven (om hygiënische redenen) en om anderzijds mee te helpen de populatie van de slechtvalken te verhogen (ecologische redenen). In 2003 werd een eerste prooirest gevonden en sinds 2006 nam men een koppeltje regelmatig waar. In 2007 werd de nestkast uiteindelijk bewoond, maar één van beide vogels was wellicht nog niet geslachtsrijp. Sinds 2008 kent men ieder jaar een succesvol broedgeval!

Het dagboek 2020

- 05/03/2020: het eerste eitje is er!
- 07/03/2020: het tweede eitje
- 10/03/2020: het derde eitje
- ? april: eerst uitgekomen kuiken
Wetende dat vorig jaar het eerste eitje werd gelegd op 25 februari en het eerste kuiken uitkwam begin april mag je nu vanaf 10 april het eerste kuiken verwachten.
Dus in tijden zoals nu, wanneer de ophokplicht ;-) geldt, is dit in de paasvakantie een leuk iets om in het oog te houden, vooral voor families met kinderen is dit allicht een aangename afleiding bij deze coronaperikelen.

Meer info

Meer info over slechtvalken vind je op de websites van Natuurpunt en Agfa. Een gratis publicatie over slechtvalken kan je hier downloaden. Met al je vragen kan je ook terecht bij Natuurpunt Land van Reyen, via natuurpunt@landvanreyen.eu of natuurpunt-mortsel@landvanreyen.eu.