Visit A Zoo Day

0

27 december is Visit A Zoo Day. Al van gehoord? Het is een dag die vooral bekend is in Amerika, maar we willen er hier toch ook de aandacht op vestigen. Het drukke seizoen van de zoo is voorbij. De parken zijn tijdens de winter kalm en mooi. Meestal kan je de dieren ook van dichterbij bekijken omdat ze dan binnen verblijven. 

Vroeger leken dierentuinen op veredelde circussen, waar het doel was dieren op te sluiten en de mensen te vermaken. Het was een bron van inkomsten en vertier. Men keek vroeger heel anders naar dierenwelzijn. Gelukkig hebben dierentuinen inmiddels een andere rol gekregen en maken ze komaf met het onethische gedachtegoed. Ze moeten ons bewustmaken van de impact die de mens heeft op het milieu. 

Ga dus altijd na – ook als je op reis bent- of een dierentuin een ‘groter’ doel heeft dan alleen het aantrekken van klanten. Een visie die bijdraagt tot natuurbehoud en diversiteit moet primeren. Het opsluiten van dieren mag niet het doel zijn, het is dus van belang dat een dierentuin zich ook inzet voor het behoud van de diverse soorten in het wild en daarvoor de nodige inspanningen doet. We lichten er graag één dierentuin uit die hier alvast enkele opmerkelijke dingen doet en die zeker het bezoeken waard is vanwege de duidelijke visie. We gaan hiervoor graag even over de grens, maar niet te ver!

De Beekse Bergen 

De Beekse Bergen: educatie en duurzaam natuurbehoud is hun stokpaardje. Deze dierentuin zet zich onder andere met Stichting Wildlife actief in om de gebieden waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen te beschermen. Jij kan hieraan meehelpen door hun initiatieven te steunen.  

Sinds de zomer van 2018 staan er Safaripark Beekse Bergen-verzamelbakken voor oude telefoons. Daarmee kan stichting Wildlife dieren in het wild op twee manieren helpen. Ten eerste krijgt Stichting Wildlife geld voor ieder ingeleverd toestel. Dit geld gaat naar de projecten die lopen in de gebieden van herkomst van de zoodieren. Daarnaast is het zo dat een ingeleverde telefoon betekent dat de telefoon gerecycled kan worden, wat o.a. goed nieuws is voor gorilla’s. In mobiele telefoons zitten namelijk diverse grondstoffen, zoals goud en coltan die op grote schaal gemijnd worden in de regenwouden van Afrika. Hiervoor worden stukken bos gekapt en worden wegen aangelegd. Voor veel dieren, zoals de gorilla, betekent dat niet alleen verlies van leefgebied, maar ook een grotere kans om slachtoffer te worden van stroperij. Recyclen van oude gsm’s is een goede manier om te zorgen dat er geen nieuwe mijnen aangelegd moeten worden. 

Draag zelf je steentje bij 

Safaripark Beekse Bergen en Stichting Wildlife zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zetten zich samen in voor een betere wereld. In de Vriendenkraal, die te vinden is op het grote plein, kunnen bezoekers dieren adopteren, enkele souvenirs zoals olifantenmest voor de tuin kopen en wordt er voorlichting gegeven over projecten natuurbehoud. De opbrengst gaat naar verschillende projecten voor dieren in het wild. Zo zijn er bijvoorbeeld projecten rond leeuwen, jachtluipaarden, okapi’s, chimpansees, gieren en olifanten die worden ondersteund.

(lees verder onder de foto)

Denk je aan een dier dat je in het bijzonder wat meer aandacht wil geven, of waarvan je vindt dat het in het wild meer hulp verdient? Dan kan je nakijken op de website van Stichting Wildlife of er een project is dat je kan steunen. Je kan er ook een overzicht vinden van de projecten en je krijgt een transparant beeld van de verworven donaties. Je kan al deze info ook navragen bij de Vriendenkraal. Er zijn zoveel goede en hoopgevende dingen te ontdekken!  

Een leuke en duurzame winteruitstap 

Daarnaast is Beekse Bergen de ideale plek om tot rust te komen in de winterperiode. Het domein is zo’n 120 hectare groot en biedt de mogelijkheid om op de 3 pleinen een hapje te eten of om de kids even te laten spelen. De Beekse Bergen heeft veel oog voor de gezondheid van de dieren, maar ook voor de mensen. Zo kan je er betaalbare, gezonde snacks, smoothies en fruit vinden in de eetgelegenheden en wordt er alleen gebruikgemaakt van eetgerei uit papier en karton. De Beekse Bergen is dan ook volop tegen de plasticsoep! Wij vinden deze dierentuin alvast het vermelden waard als Visit A Zoo-tip! Allen daarheen op 27 december … en vergeet je verouderde Nokiatoestel of kapotte smartphone uit je vergeten lade niet mee te nemen! 

Bron: stichtingwildlife.nl en beeksebergen.nl/natuurbehoud/stichting-wildlife 

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here