Afbeelding
Vijf lockdown filmtips

Vijf lockdown filmtips

cultuur

Het is mooi weer en we willen allemaal naar buiten en hoewel we in beperkte mate kunnen en mogen genieten van het eerste echte lenteweer, dwingt het coronavirus ons voorlopig om terrasjes, gezamenlijke barbecues en allerhande feestjes nog even op stal te houden. Er wordt ons aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Probeer het zoveel mogelijk als een opportuniteit te zien. Een kans om bijvoorbeeld een nieuwe televisiereeks te ontdekken of de magie van het witte doek naar de gezelligheid van je eigen huiskamer te brengen. Wij bezorgen je bij deze graag vijf filmtips. Al deze prenten zijn momenteel te bekijken via onder andere Netflix.

(lees verder onder de foto)

The King (2019) - David Michôd

The King - Brutale slowburner

‘Netflix originals’ hebben niet altijd de beste naam als het op het filmaanbod aankomt. Vaak proeven ze naar suffige eenheidsworst. Onze verwachtingen waren dan ook niet hoog en gingen niet verder dan ‘het zal wel weer een standaard historisch drama’ zijn. Maar wat heeft David Michôd met The King een fantastische, donkere slowburner afgeleverd. Henry V, gespeeld door een sublieme Timothée Chalamet, zit gevangen tussen zijn plicht als jonge koning - die hem door goede en minder goede raadgevers door de strot wordt geduwd - en een tomeloze drang naar glorie voor zowel hemzelf als het land dat hij wil verenigen onder één vlag (”Make it England!”). Robert Pattinson, ooit evenzeer tieneridool als sufste vampier ooit in Twilight is heerlijk onuitstaanbaar als de arrogante ‘dauphin’ (de kroonprins van Frankrijk). Als je alsnog een romantisch idee zou hebben over middeleeuwse slagvelden vol ridderlijke lieden en eer, kan je ze definitief opbergen na het zien van The King.

(lees verder onder de foto)

Spirited Away (2001) - Hayao Miyazaki

Spirited Away - Zoals sprookjes moeten zijn

Disney is eind vorig jaar een eigen streamingdienst begonnen om de concurrentie met Netflix aan te gaan. Om een alternatief te bieden voor de uitgebreide catalogus animatiefilms die Disney+ logischerwijs kan aanbieden, heeft Netflix tussen februari en april heel wat tekenfilms van de legendarische Japanse animatiestudio Ghibli in het aanbod opgenomen. Princess Mononoke, Ponyo, Grave of The Fireflies, stuk voor stuk prachtige films met een mooie boodschap voor zowel kinderen als volwassenen. Mocht je nog nooit iets van deze Japanse studio gezien hebben, is Spirited Away een behapbare binnenkomer. Geef je ogen en oren de kost tijdens dit knotsgekke sprookje, waarbij de jonge Chihiro tijdens een maaltijd haar ouders in varkens ziet veranderen (alle goede sprookjes zijn een béétje gruwelijk) om vervolgens een eindeloze reeks zonderlinge figuren en fabelwezens te ontmoeten. Als je niet verliefd wordt op dit hartverwarmende rariteitenkabinet, weten wij het ook niet meer.

(lees verder onder de foto)

Jarhead (2005) - Sam Mendes

Jarhead - Verveeld door oorlog

Bij heel wat mensen zal stilaan de verveling wel toegeslagen zijn door de quarantaine en bijhorende strenge maatregelen. Dan is Jarhead de ideale oorlogsfilm. Regisseur Sam Mendes tekent namelijk voor bevreemdende en heel atypische cinema in het genre. Amerikaanse heldenverering is niet of nauwelijks terug te vinden. De mariniers - ‘jarheads’ in het vakjargon - zie je vooral zich gigantisch vervelen tijdens de eerste Golfoorlog. Jake Gyllenhaal probeert het hoofd koel te houden (hoewel hij eigenlijk steeds meer richting een soort waanzinnige apathie afglijdt), terwijl hij en z’n bataljon keer op keer te laat komen voor de effectieve strijd. De bommenwerpers en ander geavanceerd tuig van het moderne Amerikaanse leger hebben al lang de boel schoongemaakt, voor het voetvolk de vijand in de ogen heeft kunnen kijken. Hedendaagse oorlog als symbool voor onze dolgedraaide, gejaagde maatschappij.

(lees verder onder de foto)

The Remains of the Day (1993) - James Ivory

The Remains of the Day - Tijdloze Britse etiquette

Er was een tijd dat Anthony Hopkins echt geïnspireerde rollen vertolkte, in plaats van voor elke scheet op te draven (wij hebben nog steeds nachtmerries over die potsierlijke overacting in Noah, Sir Anthony). In het oh zo mooie The Remains of the Day zien we hem dan ook de pannen van het dak spelen als de ingetogen butler Stevens, een en al Britse hulpvaardigheid en waardigheid. Zelfs als zijn lord er blijkbaar geen graten in ziet om samen met heel wat Europese adel het opkomende nazisme bespreekbaar te maken. Hij is als butler niet geplaatst om hierover meningen te hebben en al helemaal niet om deze te verkondigen. Geniet vooral van de broze dynamiek tussen Stevens en Miss Kenton (Emma Thompson). Zij probeert de ijskoude butler op te warmen, hij doet er alles aan om dit tegen te houden. Een grootse decorfilm, ideaal bij ‘afternoon tea & biscuits’.

(lees verder onder de foto)

Barry Lyndon (1975) - Stanley Kubrick

Barry Lyndon - De ultieme kostuumepiek

Wil je nog verder terug in de tijd? Naar de periode van gigantische pruiken, geparfumeerde lieden van allerlei pluimage en rokken die zo bol stonden dat je er een middelgrote hond onder zou kunnen verstoppen? Zoek dan niet verder dan Barry Lyndon, een ongelooflijk huzarenstukje van een van dé grootmeesters van de cinema: Stanley Kubrick. Als je ooit eens de levensloop van een ontzettend interessant man (in al z’n glorie en lelijkheid) hebt willen volgen, zet je dan schrap voor dit kostuumdrama der kostuumdrama’s. De film gaat net over de drie uur in speeltijd en geen seconde ervan verveelt. Pittig detail en weer tekenend voor de perfectionist Kubrick: omdat hij zo uitgebreid bij kaarslicht wou filmen, wist hij speciale lenzen te strikken die eigenlijk voor NASA ontwikkeld waren en alleen op een specifiek soort camera pasten. Het levert dan ook een kleur en temperatuur op die met niets in de filmgeschiedenis te vergelijken is.

Er zijn zoveel schitterende, onbekende en ondergewaardeerde filmparels te ontdekken. Momenteel zitten we allemaal tot nader order in hetzelfde coronaschuitje, waarbij ons vooral gevraagd wordt om binnen te blijven. Profiteer van de kans en de tijd die je gegund is. Ontdek nog eens een nieuwe film. Het is misschien het mooiste geschenk dat je jezelf kan geven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding