Vertragen

0

Tijdens mijn lagereschoolperiode leek een schooljaar wel een eeuwigheid. Juli en augustus waren twee heerlijk lange maanden om eindeloos te genieten. Hoe ik door de jaren heen tijd ben gaan ervaren is ingrijpend veranderd. Weekends flitsen voorbij, de dagen vliegen en voor ik het goed en wel besef, staat er alweer een levensjaar bij op de teller … Het lijkt wel alsof de tijd versnelt!

Terug naar Kairos

Kronos is een Griekse god die symbool staat voor de voortschrijdende tijd, die alsmaar doorgaat onafgezien van hoe we hem ervaren. Het is de tijd zoals we die collectief beleven. De lineaire en perfect meetbare tijd die handig is voor afspraken en deadlines. De tijd van … ‘time is money!’ Hoewel weinig mensen zich hiervan bewust zijn, bestaat er ook een andere tijd: Kairos. Hij is de meest rebelse kleinzoon van Kronos en verpersoonlijkt de individuele beleving van tijd. Hij is de ‘god van het geschikte ogenblik’ en staat voor de tijd van rust, stilte en bezinning. Kairos zorgt voor momenten van bezieling, enthousiasme, empathie en inspiratie.

Het is geen toeval dat in de Griekse mythologie Kronos zijn kinderen opeet. Vandaag doet hij dat nog steeds en … meer dan ooit. Het is evenmin toeval dat Kairos wordt afgebeeld als een jonge, gespierde en krachtige god die tegen de stroom ingaat. Het kost namelijk heel wat kracht om tijd te nemen voor verdieping in een wereld vol afleiding en oppervlakkigheid. Toch is het voor ieder van ons mogelijk om Kairos-tijd te ‘maken’.

Festina lente

Wie Kronos verafgoodt, reist snel en mist al eens een afslag … Voldoening en geluk zijn zelden of nooit te vinden op of langs de snelweg van ons dagelijkse leven. Onvergetelijke momenten openbaren zich op wandelpaden of langs steile bergwegen. Wie snel reist, is bovendien minder opmerkzaam. Met de blik voortdurend op de weg gericht en gefocust op de bestemming, mist men een heleboel mooie momenten die Kairos voor ons in petto heeft.

Het wapenschild van de abdijbroeders van Tongerlo luidt ‘Festina Lente’ of ‘Haast je langzaam’. Wie zich wijsmaakt dat dit onmogelijk is in deze tijd, laat zich oppeuzelen door Kronos en zet zijn of haar gezondheid op het spel. Het is 5 voor 12 om te vertragen … Want de rijkdom die we najagen, is veel armer dan de rijkdom die in ieder van ons voor het rapen ligt. Wat is een gouden Rolex waard, wanneer men niet de tijd neemt om van het leven te genieten?

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here