Verhaal

0
Verhaal

Ons leven is een verhaal dat we schrijven met anderen. Hoewel we de regie slechts gedeeltelijk in handen hebben, belanden we noodgedwongen in de hoofdrol. Wat we denken, voelen en weten, bepaalt hoe we onze rol ervaren en of we graag blijven meespelen of niet. Informatie speelt hierbij een cruciale rol. Op basis van informatie nemen we beslissingen, maken we keuzes en zodoende geven we vorm (Lat. informare) aan ons leven, ons verhaal.

Fake news

De vorige president van de VS maakte de term ‘fake news’ bekend bij het grote publiek. Knack Magazine raadt mensen ondertussen aan om te ‘durven twijfelen’. Onlangs vertelde iemand me dat je van elke krant slechts twee zaken mag geloven: de datum en de prijs. Kortom, feit en fictie nemen vrolijk hun plaats in op sociale en andere media, waardoor informatie aan waarde verliest. Om een waarachtig levensverhaal te schrijven, schiet informatie die ons van buitenaf bereikt duidelijk tekort. We hebben nood aan een kompas.

Figuranten

Dankzij moderne technologie verspreidt informatie zich razendsnel. We worden voortdurend bestookt met steeds meer ‘feiten’ en nemen nauwelijks nog de tijd om te schrijven aan ons eigen verhaal. Heel wat mensen hebben hun hoofdrol opgegeven en kiezen om te figureren in een groter verhaal, dat hen angst inboezemt en machteloosheid voorspiegelt. Dit ondermijnt hun gezondheid en ze krijgen alsmaar minder zin om mee te spelen in het verhaal dat ‘Leven’ heet.

Geloof, intuïtie en fantasie

Ieder mens heeft nochtans de instrumenten om het tij te keren. Ze mogen dan wel uit de mode zijn, maar geloof, intuïtie en fantasie zijn het perfecte medicijn tegen angst en levensmoeheid. In een kolkende zee van tegenstrijdige informatie, vormen zij het perfecte kompas voor een boeiende reis en een behouden vaart. Laten we religie van onder het stof halen en in ere herstellen, met heel ons hart, heel onze ziel en vooral … heel ons verstand. Laten we ons innerlijke weten opnieuw activeren en vertrouwen op onze intuïtie. En last but not least, laten we ruimte geven aan onze fantasie, het ontwapenende kenmerk van kinderen, dat steeds weer in de kiem wordt gesmoord door een overdosis aan informatie.

Weer naar de bron

De zomer staat voor de deur en heel wat mensen plannen hun reis. Meer dan ooit moeten ze hierbij rekening houden met informatie, maatregelen en beperkingen. Ik reis dit jaar naar binnen. Ik vertrouw op mijn buikgevoel en geloof dat ik mijn fantasie voldoende kan reanimeren voor een volgend spannend hoofdstuk in mijn levensverhaal. Reis je mee?

“Een halve waarheid zal nooit deugen. Het is en blijft een hele leugen …”

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here