Afbeelding
Verdraagzaam

Verdraagzaam

column

De digitale revolutie van de voorbije jaren zorgt ervoor dat informatie heel vlot en gestructureerd wordt verzameld en uitgewisseld. Waar televisie, radio en krant heer en meester waren van informatie, werd het wereldwijde web op korte tijd de meest geraadpleegde informatiebron. Vandaag is letterlijk alles online te vinden. Daarom is het absoluut noodzakelijk om even stil te staan bij de waarde van de beschikbare informatie.

Informatie is geen kennis

Vandaag moet alles snel gaan en geduld is niet langer een deugd, maar eerder een zwakte. Veel mensen nemen niet langer de tijd om aan de slag te gaan met de informatie die hen bereikt. Dat is jammer, want informatie evolueert pas naar kennis wanneer je ze kritisch bekijkt en de tijd neemt om ze persoonlijk te ervaren en te beleven. Maar is dat nog wel haalbaar in een wereld die ons permanent bedelft onder een tsunami van berichten? Wanneer men informatie als kennis verpakt en voldoende frequent aan mensen voorschotelt, dan krijgt ze vaak de status van kennis - ook zonder dat ze die verdient. Het is als liedjes die men zo vaak speelt tot ze een hit worden ...

Een oordeel is zelden een voordeel

Parallel aan dit overaanbod van informatie zien we de groeiende tendens om elkaar te beoordelen. Anderen beoordelen is vandaag het format voor heel wat populaire tv-programma’s. Ook op sociale media en in programma’s als Terzake is men weinig verdraagzaam en neemt men geen blad voor de mond. Iedereen vindt wel een platform waarop hij of zij de eigen ‘waarheid’ kan prediken of verdedigen. Veel minder tijd, moeite en energie steken we in het ons inleven in de situatie van mensen met een andere mening of ander gedrag. Niet te snel oordelen en verdraagzaam zijn, vermijdt een stellingenoorlog en zorgt dat we samen kunnen blijven zoeken naar wat werkelijk waar is.

Verdraagzaamheid is de weg naar meer verbondenheid

Wijsgeer Francis Bacon beweerde 400 jaar geleden dat kennis macht is en dat klopt. Informatie is echter geen kennis en de geschiedenis leert dat leiders hun macht helaas vaak misbruiken. Daarom moet kennis gepaard gaan met mededogen, empathie en verdraagzaamheid. In het verleden werden gevestigde theorieën meermaals weerlegd en wetenschappers kunnen dus best nederig blijven. Uiteindelijk zijn het liefde en verdraagzaamheid die ons dichter bij een Universele Waarheid brengen. Een Waarheid waarvan ik geloof dat ze bestaat én waarvan ik denk dat ze uiteindelijk ons aller bestemming is.

Waar mensen elkaar verdragen en Liefde geven,
vinden zij de Weg, ontdekken zij de Waarheid en genieten zij van ‘t Leven.