Afbeelding
Van onze verslaggever ter plaatse - Patrick Van Gompel

Van onze verslaggever ter plaatse - Patrick Van Gompel

Boekenfoyer

Patrick Van Gompel, van regionaal correspondent voor diverse kranten tot topjournalist voor VTM, geeft in dit boek een inkijk in zijn afwisselende, spannende en beklijvende beroep. Over doen en laten, ethiek, gezonde en soms iets minder gezonde concurrentie, en hij biedt ons een zitje in zijn loge voor het grotere, betere evenement op de aardbol.

Het boek begint in stijl met een foto die je ontroert, van de hand van Koen Gommeren van VTM en meteen voel je dat wat volgt je zal aanspreken. Dit is eigenlijk een boek van een verslaggever over de verslaggever die hijzelf is, met een grote zelfkennis en een kennis van zaken over de plaatsen die hij aandeed, en dat waren er veel. Van Gaza tot Zwitserland, van de Balkan tot Irak, van Wit-Rusland tot Frankrijk en Zuid-Amerika. Heel wat mensen hebben meerdere van zijn reportages gezien, ze zullen er zich bij het lezen van dit boek ook veel van herinneren. In feite bevind je je iedere keer met twee voeten middenin zijn verslag, zonder dat je enig gevaar loopt. Je kijkt mee over zijn schouder en verneemt waarom hij al dan niet filmt, of hoe hij dat doet, wat inspeelt op zijn humeur, hoe hij zich ethisch verbonden voelt met het onderwerp en met de mensen met wie hij praat. Neutrale, rechttoe-rechtaan-verslaggeving, de emotie zit in de beelden, de kijker oordeelt.

Van Gompel vertelt in het boek wel over zijn emoties, soms ook niet zonder humor: een mens die over mensen verhaalt die zich in een situatie bevonden die het waard was om het nieuws te halen. We zetten stappen terug in de tijd, soms zou je willen dat die terugkwam, in andere gevallen dat hij nooit had bestaan. Feiten blijven feiten en dus onaangeroerd: commentaar geven mag, beweert de auteur, die daar waar het mogelijk was, op de eerste rij stond van de geschiedenis. Of het nu over de groenteboer gaat of over hiv, Mark Knopfler, Hugo Claus, Kadhafi, stripverhalen, Pim Fortuyn of 9/11, telkens belicht hij de kant van het onderwerp op zijn eigen, gedreven manier en vertelt hij in het boek welke obstakels hij en zijn ploeg hebben moeten overwinnen om de reportage te maken.

Patrick Van Gompel, met de diepe, fronsende blik voor de eerste vraag en de sterretjes van opluchting in de ogen wanneer humor hem even bestuift, gebeten om te weten, hij kauwt zijn woorden voordat hij ze uitspreekt, broedt op zijn zinnen voordat hij ze opschrijft en cijfert zich weg voor het gebeuren dat in de actualiteit moet komen. Eén zekerheid in zijn zog: schiet niet op de boodschapper. Hij sluit af met wat goede journalistiek zou moeten hebben of waarnaar een verslaggever zou moeten streven - prijs de dag niet voordat de nacht valt, wees pas zeker van je goede resultaat als het uitgezonden is bijvoorbeeld, werk naar eer en geweten naar eerlijke berichtgeving, schat de risico’s overal en altijd goed in, want geen enkel beeld is je leven waard. Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe zijn de basisvragen om in je reportage te verwerken, om maar enkele vuistregels te vernoemen. Hij stelt zich ook vragen naar de toekomst toe - worden kranten uitsluitend digitaal of niet bijvoorbeeld, hij wijdt enkele ontroerende laatste pagina’s aan de jonge Jonas, mogelijk een talentvolle, toekomstige verslaggever die jammerlijk zijn einde vindt in een ongeluk. Hij sluit helemaal af met een warme dank aan collega’s die niet meer zijn en aan wie hij zoveel heeft gehad. Hun heengaan haalt de actualiteit niet meer, het blijft hangen.

‘Van onze verslaggever ter plaatse’ is meeslepend, staat bol van spannende, hartverwarmende, grappige, verrassende achtergrondinfo over wereldnieuws dat geen wereldnieuws meer is, maar dat je wil koesteren for sake of the past, je kan het van voren naar achteren lezen en omgekeerd, erin snuisteren en het daarna de mooiste plek in je boekenkast geven. Om er opnieuw in te beginnen. Dat doen wij.

Roland Bergeys

  • Uitgeverij: Vrijdag
  • ISBN: 9789464340693
  • Uitvoering: paperback
  • Aantal pagina’s: 320