Valentijn

0
Valentijn

In de derde eeuw huwde Valentijn, een christelijke priester, jonge soldaten met hun geliefde. Hij ging hiermee in tegen een keizerlijke wet die dit verbood, omdat hij ervan overtuigd was dat de liefde alles overwint. De arme man werd geëxecuteerd op 14 februari 269 en een slordige 200 jaar later heilig verklaard, als martelaar die opkwam voor de liefde. Buiten deze legende is er nauwelijks biografisch materiaal terug te vinden over Sint-Valentijn.

Pas aan het begin van de 19de eeuw bereikte de traditie van Valentijnsdag een veel ruimer publiek. In die tijd begon men in het strenge Victoriaanse Engeland anoniem kaartjes te versturen. Zo kon men -tegen alle preutsheid en sociale druk in- toch een passionele liefdesverklaring bezorgen aan wie het hart sneller deed slaan. Algauw waaide de Europese traditie over naar de VS en werd Valentijnsdag voor miljoenen mensen een belangrijke feestdag.

Liefde is om elkaar geven

Heel wat handels- en horecazaken maken vandaag dankbaar gebruik van Valentijnsdag om de kooplust van mensen te bespelen. Het is trouwens fijn om elkaar nu en dan eens te verrassen met een leuk geschenkje of een heerlijk avondje uit. Zolang de intentie belangrijker blijft dan het cadeau, is een valentijnsgeschenk de ideale manier om de liefde voor je partner tastbaar te maken. Wanneer aan elkaar geven echter belangrijker wordt dan om elkaar geven, kan men moeilijk nog over liefde spreken.

Liefhebben is lief zijn

‘Faire l’amour’, ‘to make love’, ‘die liefde maak’, … Liefde lijkt in vele talen echt wel een werkwoord. Maar is het dat ook? Liefde is op zich geen werkwoord, maar dat wil niet zeggen dat men geen initiatieven kan nemen om iemand te tonen dat men hem of haar graag ziet. De liefde is wat ze is … Je kan haar niet meten of wegen; niet horen, proeven, ruiken, aanraken of zien. Wat je wel kunt, is haar tastbaar maken en dat doe je door lief te zijn. Wie lief is voor een ander, maakt de liefde tastbaar of maakt de liefde waar. Liefde is dus geen werkwoord, maar eerder een levenshouding waarin je gelooft.

Liefde maakt gelukkig

Wie bewust aandacht, tijd en energie besteedt aan lief zijn, investeert in een wereld met meer geluk en verbondenheid. Een liefdevolle levenshouding zorgt voor een stevige, warme en respectvolle band met de andere, maar ook met jezelf. Wie liefde geeft of ontvangt, voelt dat liefde werkelijk bestaat en heeft doorgaans meer vertrouwen in het leven. Verras elkaar op Valentijnsdag, maar schenk elkaar vooral … veel liefde.

Fik Verbiest – Mensen zijn Media

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here