Afbeelding
Toen geluk nog heel gewoon was - Dirk Musschoot

Toen geluk nog heel gewoon was - Dirk Musschoot

Boekenfoyer

Welkom in Boekenfoyer! In deze moeilijke tijden starten we met een boek over iets wat bij velen zoek lijkt te zijn: geluk. Met een sprong in de tijd roept auteur Dirk Musschoot het weer op.

‘Toen geluk nog heel gewoon was’ gaat vooral over vroeger, en vertelt over hoe het dagelijkse leven in het Vlaamse gezin in honderd jaar evolueerde.

Musschoot wist ons reeds te boeien met onder meer zijn oorlogsgerelateerde boeken Belgen maken bommen en Sweethearts, en hij duikt hier opnieuw in het verleden met een blik op datgene, waarnaar iedereen sinds mensenheugenis op zoek is: geluk.

De ontwikkeling van techniek en wetenschap gaan razendsnel vooruit en spelen mee een rol in het gezinsleven. Het traditionele gezin zoals het vroeger bestond, had andere noden dan het huidige. De mogelijkheden om geluk te verwerven zijn anders geworden, maar ook het beeld van wat geluk is, of wat het je zou moeten brengen, krijgt een andere invulling.

Dirk Musschoot werd geboren in 1961 in de volkswijk Eiland Malem in Gent als oudste in een gezin van drie. Hij vertelt in dit boek over zijn jeugd persoonlijke, soms grappige, soms tedere verhalen en anekdotes, en koppelt deze aan de maatschappelijke gewoontes van toen. Elke terugblik is tevens een beetje een knipoog naar het heden, noem het nostalgie met een mild kritische blik. De titel ‘Toen geluk nog heel gewoon was’, verhult ook hoe het nog steeds heel gewoon zou kunnen zijn, zonder daarom een belerende vinger op te steken.

Gedreven opzoekwerk met hart en ziel verwoorden, is het handelsmerk van Musschoot, dat hij hier ook weer volop etaleert. Hij haalt statistieken boven die vergelijkingen oproepen en gaat er geen onderwerp bij uit de weg - O tempora o mores - of hoe vroeger de hand werd gevraagd van een toekomstige bruid, hoe de verloving diende te verlopen, welke voorlichting werd gegeven, wat mocht en wat al helemaal niet. Elkaar graag zien was even gewoon als nu, maar werd omkaderd met andere richtlijnen.

De opdeling van de diverse stappen van het leven en zijn gewoontes laat je comfortabel struinen in onderwerpen zoals verloving, trouw, kindjes krijgen, naar school gaan, eetgewoontes, spelen, feesten, op vakantie gaan en televisie kijken, je leest, en herleest, het is gezellig toeven in geluk.

Even kriskras door elkaar enkele titeltjes die meteen de aandacht trekken: ‘Van moetens’, ‘In het wit’ ‘Koninklijke peter’, ‘Homokoppels’, ‘Tupperware,’ ‘Kruidenier’, ‘Nonkel Bob en tante Terry’, ‘KNT’, ‘Zakgeld’, ‘Kamperen’, ‘Benidorm’, ‘Expo 58’. Bij elk ervan ga je op zoek naar het verhaal erachter.

Musschoot vertelt over veranderingen ten goede - vaders die plots een andere rol kregen dan alleen geld binnenbrengen, moeders die niet alleen meer achter het fornuis (moesten) staan en die mondig werden, de intrede van het gemengde onderwijs, de geboorte van de vrije opvoeding, en veranderingen die ook nu nog tot nadenken stemmen: hoe complex sommige dingen kunnen worden.

Kortom: weetjes, waarheden, gebruiken, dogma’s en denkpistes van vroeger, en kattenbelletjes naar nu vind je terug in Toen geluk nog heel gewoon was van Dirk Musschoot bij uitgeverij Lannoo. Een stevige aanrader!

Volgende maand stellen we je Wat overblijft voor, de mooie roman van Ingrid Vander Veken. Tot dan!

Afbeelding