Afbeelding
Toegelaten of verboden medicijnen bij examens

Toegelaten of verboden medicijnen bij examens

Gelukkig gezond

Ingewijden beweren dat de voornaamste middeltjes of medicijnen die studenten innemen tijdens de blokperiode de volgende zijn: Rilatine®, Modafinil®, Cafeïne, Vitamine-supplementen en Visolie. Laten we elk van deze middelen eens onder de loep nemen en kijken naar hun werking en gevaren, want er heersen nogal wat misverstanden over deze producten.

Rilatine® is in de sport een verboden en verslavend dopingmiddel, met name een stimulans van het centrale zenuwstelsel net als amfetamine, cocaïne en consorten. Eigenlijk is het bedoeld voor kinderen of volwassenen met ADHD, een hyperactieve stoornis waardoor ze zich moeilijk op één activiteit kunnen concentreren of focussen. Ze kunnen met Rilatine® urenlang gefocust blijven, voelen zich euforisch en hebben geen behoefte aan slaap. Studenten kunnen met Rilatine® de leerstof beter onthouden, maar dit geldt alleen op korte termijn. Ze worden nerveus en hun hongergevoel verdwijnt, wat uiteindelijk tot eetstoornissen en anorexie kan leiden.

Modafinil® staat ook op de verboden dopinglijst van de sportfederaties. Het is evenzeer als Rilatine® een centraalstimulans van hetzelfde amfetaminetype en oorspronkelijk bedoeld om narcolepsie tegen te gaan, een stoornis waardoor men heel slaperig wordt (ook overdag: men kan plots in slaap vallen achter het stuur!). Modafinil neemt de slaap weg en zorgt voor een verhoogde concentratie en focus. Studenten blijven wakker, nemen gemakkelijker leerstof op en onthouden op korte termijn beter, maar net als bij centraalstimulerende doping of drugs is de uitwerking vrij kort en komt men daarna in een (diepe) dip terecht. Mensen met een onderliggend hartprobleem stevenen af op hartritmestoornissen. Overmatig gebruik leidt naar psychoses en waanideeën.

Cafeïne is het werkzame bestanddeel van koffie en energiedranken. Iedereen weet dat koffie en meer bepaald cafeïne de aandacht verscherpt en de slaap verdrijft. Het effect op concentratievermogen en focus is bijna even groot als dat van de twee hogergenoemde dopingmiddelen. Cafeïne heeft trouwens in de beginjaren van de dopingcontroles ook op de verboden lijst gestaan, maar werd er snel uit verwijderd door zijn minder sterke neveneffecten en vooral wegens zijn sociale functie. De effecten zijn dezelfde als die van Rilatine en Modafinil, maar bij normale hoeveelheden toch in mindere mate. Te veel cafeïne echter kan mensen met hartproblemen fataal worden. Meer dan zeven koppen koffie of vier blikjes energiedrank per dag kunnen angst, nervositeit en trillende spieren veroorzaken en de nierfunctie overbelasten.

Vitamine-supplementen stimuleren niet speciaal het brein, maar het hele lichaam. Het kan geen kwaad om tijdens de blok normale dosissen vitaminen in te nemen. Praktisch even effectief kan een student dagelijks noten consumeren, omdat die quasi alle vitaminen bevatten. Het is niet voor niets dat een verzameling van verschillende soorten noten (en wat rozijnen) in de volksmond “studentenhaver” wordt genoemd: noten zijn voor een student wat “haver” betekent voor een koerspaard! Trouwens Vit. B-complex dat van alle vitaminen nog het meeste op de hersens inwerkt, is overvloedig in noten aanwezig. Vit. B–complex en Vit. C zijn wateroplosbaar en kunnen dus quasi onbeperkt genomen worden. Vit. A, D en K zijn vetoplosbaar en kunnen langer in het lichaam blijven. Alle drie zijn ze absoluut levensnoodzakelijk voor het goed functioneren van de lichaamsorganen, maar een overdosis ervan belast de lever, heeft een negatieve invloed op de nieren en kan zelfs huidverkleuring doen ontstaan. Hou je dus aan de aanbevolen dosissen als geneesmiddel.

Visoliecapsules die een paar weken voor de blokperiode dagelijks worden ingenomen, verhogen het concentratievermogen. Ofschoon er geen “echte” wetenschappelijke proeven op het resultaat van visolie op het blokvermogen van studenten werden uitgeoefend, stellen vele academici dat de bewijslast voor de werking van visolie te dun is … Ik ga niet akkoord met die visie, want volkeren die hun basisvoedsel uit vis halen, blijken overal ter wereld gezond oud te worden. In visolie zitten de befaamde omega-3-vetzuren die nauwelijks in plantenoliën aanwezig zijn. Zij ondersteunen niet alleen de lichaamsorganen, maar hebben ook een positief effect op cognitieve stoornissen (= kennisachterstand). Een goede raad: vervang de wijdverspreide drang naar dierlijk vlees door minstens de helft van de week vis te eten. Dat geldt ook voor studenten.

dr. apr. Paul Nijs