Afbeelding
Tijd om te reizen

Tijd om te reizen

Fik blogt

Vreemde titel als je ziet in welk tijdperk we ondertussen zijn terechtgekomen. Een klein en onzichtbaar virus zet ons hele economische systeem onder druk en haalt ons maatschappelijke leven overhoop. Plots spreekt niemand nog over de klimaatcrisis, de vluchtelingenproblematiek, ... Onze politici slagen er zelfs in om, tegen alle verwachtingen in, een noodregering te installeren. Ook al verliest die laatste prestatie heel wat glans wanneer achter de coulissen de politieke machtsspelletjes gewoon doorgaan.

Politiek, pers en wetenschap op de barricade voor zorg

Ondertussen concentreren de overheid en nationale media zich op de aanpak van onze gezamenlijke vijand: een klein en onzichtbaar virus dat zich razendsnel verspreidt via menselijk contact. Nu de nood hoog genoeg is, luistert men eindelijk naar de wetenschap en moet ‘fake news’ plaats ruimen voor levensnoodzakelijke en correcte informatie. Zodra op sociale media foutieve informatie circuleert, corrigeert de nationale pers op radio en televisie deze zo snel mogelijk. Zo bewijst ook de pers dat ze haar verantwoordelijkheid kan nemen. Ze neemt de maatschappelijke rol op die de burger van haar verwacht, m.n. ‘fact-finding’.

De voorlopig ongrijpbare vijand maakt op een pijnlijke manier duidelijk wat we vergeten waren: het belang van volksgezondheid en zorg. De drastische besparingen in de gezondheidszorg verleiden ons om te denken dat Moeder Karma ons een boodschapper stuurt. Wanneer we op deze manier durven te kijken naar wat ons overkomt, kunnen we alle miserie straks ombuigen tot iets moois, want hoewel niemand weet hoelang de noodtoestand nog zal aanhouden en hoe groot de schade zal zijn die we zullen moeten ondergaan, zal de mens ook deze oorlog overleven.

De verbondenheid die we hebben aangewend om de strijd tegen de gezamenlijke vijand te winnen, kunnen we ook aanwenden om iedereen maximale kansen op een gelukkig leven te garanderen.

Verbondenheid werkt

Net als in andere tijden van oorlog flakkert een enorme solidariteit op onder mensen en dat is hartverwarmend, maar waarom hebben we steeds een ernstige gemeenschappelijke bedreiging nodig om te beseffen dat we elkaar nodig hebben? En wat doen we wanneer ook deze strijd weer gestreden is? Hervallen we in onze oude manier van leven en herstellen we onze oude economie die ongelijkheid in de hand werkt? Gaan we opnieuw voor de dictatuur van het aantal stemmen, waarbij iedere poging tot regeringsvorming vastloopt in meer polariteit tussen extremen? Of komen we eindelijk tot het besef dat verbondenheid de sleutel is voor de oplossing van heel wat problemen. De verbondenheid die we hebben aangewend om de strijd tegen de gezamenlijke vijand te winnen, kunnen we namelijk ook aanwenden om iedereen maximale kansen op een gelukkig leven te garanderen.

Tijd voor bezinning

We ademen in. Landen sluiten hun grenzen. Luchtvaartmaatschappijen houden hun vliegtuigen aan de grond. Het openbaar vervoer zet minder middelen in. Mensen blijven zoveel mogelijk thuis. Wie toch buitenkomt, respecteert best een afstand van minimum 2 meter. Kortom: we worden teruggeworpen op onszelf.

Hoewel Facebook en Instagram momenteel een zegen zijn om in contact te blijven met anderen, is het nu tijd om contact te maken met onszelf. Tijd om naar binnen te reizen. Geconfronteerd met onze individuele en collectieve kwetsbaarheid is dit het moment om naar duurzame oplossingen te zoeken, die ons een betere en veiligere toekomst garanderen. De grote solidariteit op sociale media bewijst dat de doorsnee burger het hart op de juiste plaats heeft. Zou meer inspraak van Jan met de pet ertoe leiden dat ons land bezuinigt op gezondheidszorg en cultuur, terwijl de uitgaven van defensie blijven stijgen? Willen we dat politici eindeloos bekvechten over een regeringsvorming op basis van de stemmenstatistieken van hun grotendeels gemanipuleerde achterban?

Jouw reis naar binnen begint hier en nu

Nog belangrijker is dat we onze tijd nemen om ons op persoonlijk vlak te bezinnen. Welke individuele keuzes zal jij maken, zodra het gevaar geweken is? Welke ‘waarde’ zal jij steken in de contacten die je weldra met anderen mag hervatten? Maak ruimte in je hoofd voor andere en nieuwe keuzes, andere manieren van denken en ... van leven. Als deze crisis iets bewijst dan is het dat menselijk contact een piepklein virus de macht verschaft om de wereld te veranderen. Onze contacten kunnen ook een positief virus voeden dat bijdraagt tot meer welzijn en geluk voor iedereen. Mensen zijn media ... gelukkig verbonden!