Thuis

0
Thuis

Een huis is simpelweg een bouwwerk met muren en een dak, waarin mensen kunnen wonen. Bijgevolg is dit zowel een krot in Soweto als een luxeloft in New York en al wat zich daartussen bevindt. Een huis dient op zijn minst een vorm van bescherming te bieden tegen weersomstandigheden en indringers, teneinde onze fysieke integriteit te vrijwaren.

A house is not a home

Het gelijknamige liedje dat Burt Bacharach en Hal David schreven voor Dionne Warwick, vertelt op sublieme wijze dat lang niet elk huis een thuis is. De versie van Luther Vandross is beklijvend. Ze laat op sublieme wijze voelen dat een huis pas waarde krijgt wanneer er tederheid en geborgenheid zijn. Waar een huis in de eerste plaats bescherming en comfort biedt, kan een thuis zoveel meer betekenen …

Nestwarmte

Hoewel heel wat huizen en bouwstijlen sterk op elkaar lijken, zien we dat mensen hun woning op een totaal andere en unieke manier inrichten. Afhankelijk van hun prioriteiten ligt de nadruk op een nette, strakke en praktische inrichting of wordt het eerder een chaotische plek. Vaak probeert men met een personal touch een thuisgevoel te scheppen. Een muurbordje met: “Ons huis is proper genoeg om gezond te zijn en stoffig genoeg om gelukkig te zijn”, zegt veel over de prioriteiten die een mens kan leggen. Wie slaaf is van een opgeruimd en proper huis ten koste van een warme en huiselijke sfeer, voelt zich na verloop van tijd een vreemde in zijn eigen huis.

Cocoonen

Een huis dat aanvoelt als een thuis is een ideale plek om te cocoonen. Deze term stamt uit het Engels en betekent o.a. ‘het uitgaansleven inruilen voor de geborgenheid van zijn woning; het scheppen van een gezellig sfeertje in de eigen woning en zich daardoor min of meer afsluiten van de buitenwereld’. Een plek waar men zich geborgen en veilig voelt, was zelden zo belangrijk als het voorbije anderhalf jaar. Maar kunnen we ons mentaal nog voldoende afsluiten van de buitenwereld?

Onze tempel

Reeds lang geleden realiseerde men zich dat ons lichaam de tempel is van onze geest. Ondertussen weet iedereen dat een gezonde geest in een gezond lichaam leidt naar een gelukkig leven. Voelt onze geest zich vandaag nog veilig en geborgen in haar tempel? Hoe houden we ons lichaam en onze geest gezond en sterk? Alleen sluitende antwoorden op deze belangrijke vragen geven ons gemoedsrust en maken van ons lichaam een thuis voor een gezonde geest.

Liever in de goot met enkele goede vrienden, dan eenzaam in een groot kasteel ~ Fik Verbiest

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here