Afbeelding

Stress

Fik blogt
Onlangs las ik een heel mooie tekst over een glas water. Een psychologe gaf een lezing over stress. Bij aanvang nam ze een glas en vulde het half met water. Iedereen verwachtte natuurlijk de klassieke vraag of het glas halfvol of halfleeg was … Ze verraste het publiek echter door te vragen hoeveel het glas nu ongeveer woog. Na enkele uiteenlopende antwoorden verduidelijkte ze haar didactische zet en toonde ze aan hoe stress werkt.
Het gewicht van het glas is uiteindelijk van weinig of geen belang. Doorslaggevend is hoelang we het glas moeten vasthouden. Een minuutje vormt helemaal geen probleem, maar als we het een uur moeten vasthouden dan verkrampt onze hand en als we het een hele dag moeten vasthouden dan geraakt heel onze arm verlamd. Hoewel het gewicht van het glas hetzelfde blijft, wordt de inspanning veel zwaarder naargelang de duur dat we ze moeten volhouden. Stress en angst volgen hetzelfde mechanisme. Wanneer we even moeilijkheden hebben met een bepaalde situatie dan is dat vervelend, maar niet onoverkomelijk. De hele dag of dag in dag uit met gelijkaardige moeilijkheden geconfronteerd worden, werkt verlammend en is uiteindelijk nefast voor je mentale en lichamelijke gezondheid.
De moraal van het verhaal is dat je de zaken die je bezwaren nu en dan even moet kunnen loslaten. We moeten beseffen dat we voor onze geboorte en na onze dood wellicht geen problemen hadden of zullen hebben. Niets zou ons ervan mogen weerhouden om onze dagelijkse beslommeringen en problemen even te relativeren en -net zoals het glas water- regelmatig los te laten. Voor het slapengaan bijvoorbeeld. Sluit je dag af met het drinken van een glas water en zet samen met het glas bewust de moeilijkheden die je bezighouden aan de kant. De ontlading in je onderbewuste is de ruimte die je nodig hebt om weer volledig op krachten te komen. Kracht die je nodig hebt om de problemen van de volgende dag het hoofd te bieden.
Essentieel hierbij is eveneens hoe je omgaat met wat je overkomt. Wie problemen beschouwt als uitdagingen, kent een veel boeiender leven dan de klager die zichzelf ervan overtuigt dat hij of zij voor het ongeluk geboren is. Beiden hebben gelijk, maar ze ervaren een enorm verschil aan draag- en daadkracht. Positieve gedachten houden stress aan de lijn. Ik wens je een deugddoende wandeling!
Fik@mensenzijnmedia.be