Afbeelding
Straling: gevaarlijk of ongevaarlijk?

Straling: gevaarlijk of ongevaarlijk?

Gelukkig gezond

Zeg ‘straling’ en velen denken aan ‘ioniserende’ straling (+/- 3 E Herz) die op zeer hoge frequenties werkt en dus heel veel energie bevat, radioactief is, erfelijk materiaal beschadigt en kanker kan verwekken. Aan het andere uiterste van wat men noemt ‘de elektromagnetische’ stralingslijn, bevindt zich de ongevaarlijke ‘niet-ioniserende straling’(+/- O Herz). Herz betekent ‘frequentie’ of ‘aantal golven per seconde’. Hoe meer golven per seconde, hoe groter de frequentie en vandaar ook de kracht of energie.

Aan het begin op de stralingslijn liggen de ongevaarlijke, niet-ioniserende, gewone radiogolven (AM-radio, frequenties van O Hz tot 300 mHz). Dan komen de zogenaamde microgolven (tussen 300 mHz en 430 T HZ) waaronder televisie, FM-radio, de huidige 4G (max. 2600 MHz), de toekomstige 5G (max. 3600 MHz), gsm, radar, afstandsbediening, infrarood licht en de menselijke lichaamsstraling vallen. Daarna komt het zichtbare licht (tussen 430 T Hz en 750 T Hz) en ten slotte komen de ioniserende (kankerverwekkende) golven (van 750T Hz tot 3 E Hz [= 3.OOO.OOO.OOO.OOO.OOO.OOO Herz!]) waaronder in volgorde van sterkte en levensgevaar: zonnestraling, ultravioletstraling, röntgenstraling, gammastraling en ten slotte alle radioactieve elementen.

5G is het nieuwe, snelle, krachtige mobiele netwerk. Daarmee kunnen we veel sneller internetten, films in een vingerknip downloaden en zelfrijdende auto’s laten communiceren. Al die informatie surft op golven door de lucht. 5G is nieuw en onbekend en als het gaat om straling zijn de mensen gemakkelijk bang.

Straling met een erg hoge frequentie is ioniserend en bewezen kankerverwekkend, maar het is niet alleen de frequentie, ook de intensiteit van de straling telt mee. Die intensiteit neemt af naarmate je meer op afstand gaat van de stralingsbron. Op tien meter afstand van een gsm-mast is de straling al honderd keer zwakker, op honderd meter afstand is dat tienduizend keer. De stralingsintensiteit van een gsm die je tegen je hoofd houdt, is dus veel hoger dan die van een zendmast en het is van die zendmasten dat de mensen vooral schrik hebben. Feit is dat de wetenschappers simpelweg niet weten wat straling over een termijn van 40 of 50 jaar doet met een mensenlichaam. Niemand kan op dit ogenblik bewijzen dat het niet gevaarlijk is.

Ongunstige effecten, al zijn het mineure en secundaire op korte termijn, bestaan vast en zeker, maar er is een kolossale druk van de telecomindustrie om ze te negeren. Wat is bijvoorbeeld het effect van voortdurend te staren naar kleine of grote lichtschermen voor onze ogen? Staat het feit dat de laatste jaren meer kinderen een bril nodig hebben daarmee in verband? Slaapproblemen worden veroorzaakt door het blauwige licht dat schermverslaafden ’s avonds en ’s nachts ondergaan tijdens het kijken. Pubers ondervinden massa’s emotionele stress door de sociale media waaraan ze dagelijks (en ’s nachts!) verhangen zijn. We zwijgen over de mogelijke fysieke schade op lange termijn van de straling zelf, rechtstreeks veroorzaakt door allerlei medische apparatuur die gepaard gaat met röntgen- of X-stralen bij tandarts, longarts of orthopedist.

Een commissie van de WHO (World Health Organisation) bepaalt aan welke hoeveelheid straling van bijvoorbeeld zendmasten en gsm’s de wereldbevolking blootgesteld mag worden. Ingewijden beweren dat het belangrijkste effect van blootstelling aan gsm-telefoons opwarming is. Persoonlijk vind ik dat ook frequentie en intensiteit van de pure (gsm-)straling niet verwaarloosd mag worden als gezondheidsschadepost.

dr. apr. Paul Nijs