Afbeelding

Staycation - Fijne vakantie!

Maatschappelijk

Veel Vlamingen zagen hun vakantieplannen in het water vallen en blijven in 2020 ‘willens nillens’ in eigen land. Misschien werd je reis geannuleerd, misschien heb je geen zin om de veiligheid en het comfort van thuis te verlaten, misschien geef je nu liever even geen geld uit aan een reis, … Dit wordt dan ook de zomer van de ‘staycation’, oftewel de ‘holistay’. Toch is het concept niet nieuw. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een vakantie in eigen regio, om verschillende redenen en waarom niet, tenslotte? Vlaanderen heeft heel wat te bieden en je hoeft je eigen ‘kot’ niet uit om mooie, nieuwe herinneringen te maken!

Mooi meegenomen

Het concept staycation ontstond in de VS na de financieel-economische crisis van 2008 en waaide vandaar over naar het Verenigd Koninkrijk en zo naar de rest van Europa. Het ultieme pluspunt van een staycation is ongetwijfeld dat je er in de meeste gevallen een hele smak geld mee uitspaart en dat is mooi meegenomen in deze onzekere periode. Nu de klimaatproblematiek een steeds prangender probleem wordt, staan we ook meer stil bij onze ecologische voetafdruk en hoewel verre (vlieg)reizen lang niet uit den boze hoeven te zijn, maken we onze keuzes steeds bewuster. Een staycation is dan een aantrekkelijk alternatief voor traditionelere vakanties.

Bovendien biedt een staycation ons, Vlamingen (karakteristiek vaak eerder terughoudend over onze eigen regio), de kans om eens bewust te ontdekken welk moois onze eigen buurt, stad, provincie, … te bieden heeft. Je zal je verbazen over het gevarieerde aanbod. Niet onbelangrijk: door je vakantie te vullen met bezoeken, activiteiten, eten en drinken in eigen land, steun je ook de Belgische economie en die kan je hulp nu meer dan ooit gebruiken.

De precieze invulling van je staycation is helemaal aan jou en dat zorgt voor een gemoedsrust die je op verdere reizen niet altijd hebt. Blijf je thuis of ga je toch een aantal nachten kamperen of overnachten in een hotel of B&B, de keuze is aan jou. Breng je je tijd vooral thuis door, in je luie stoel of in je tuin of op je terras, maak je er liever een actieve periode van of een mengeling van de twee, dat maakt niet uit. Bij een thuisvakantie kan je die beslissing trouwens vaak nog last minute nemen en zo kan je je keuze bijvoorbeeld laten afhangen van het Belgische zomerweer of gewoon van waarin je die dag zin hebt. Kom je niet toe aan alle activiteiten die je gepland had, dan kan je die zomaar uitstellen naar een latere vakantie of een weekend in de komende maanden. De druk van het befaamde fomo (fear of missing out) die een buitenlandse reis soms ongewild impliceert, verdwijnt als je je tijd gewoon in eigen land doorbrengt.

(lees verder onder de foto)

Slim ontspannen

Af en toe ontspannen en een langere periode weg zijn van je werk of van andere verplichtingen is cruciaal voor je mentale en zo onrechtstreeks ook voor je fysieke welzijn. Onderzoek wees al uit dat het daarbij geen verschil maakt of je echt op reis gaat of gewoon thuis je vakantie doorbrengt. De stress van de verplaatsing (het inpakken, het lange autorijden en de bijbehorende files, wachtrijen en controles op de luchthaven enzovoort) heb je bij een staycation in elk geval niet.

Anderzijds zal je het misschien moeilijk vinden om helemaal te ontspannen als je thuis blijft, omdat er zich thuis al snel een lijst taakjes vormt: koken, vaten, wassen, boodschappen doen, … Vind je schoonmaken en klussen geen ontspanning, probeer dan zoveel mogelijk to do’s weg te werken voor de start van je staycation. Zorg voor een goed georganiseerde woning en voldoende opbergruimte, dat bespaart je opruimtijd tijdens je vakantie. Durf ook eens iets uit te stellen tot later, want twee weken de was niet doen of het gras niet maaien is niet zo onoverkomelijk als je misschien zou denken. Vind je het echt moeilijk om te ontspannen als er bijvoorbeeld te veel rommel rondslingert, maak dan een lijstje met to do’s en baken vooraf de momenten af waarin je die zal afwerken – dat brengt rust in je hoofd. Maak een realistische inschatting van wat je wil en kan doen. Probeer van dagelijkse klusjes een leuk moment te maken met bijvoorbeeld een fijn muziekje op de achtergrond.

Vind wat goed werkt voor jou. Kook je graag, ga dan aan de slag met een mooi ontbijtbuffet. Met de kliekjes en een paar last minute-bereidingen tover je de volgende dagen ook weer een kleurrijk geheel op tafel. Heb je net geen zin

om in de keuken te staan, bestel dan eens een heerlijk ontbijt bij je lokale handelaar of bekijk welke kant-en-klare oplossingen je supermarkt aanbiedt.

(lees verder onder de foto)

Ten slotte, gun jezelf ook de ‘voorpret’ van een vakantie. Voor velen, inclusief ondergetekende, is het vooruitzicht op en de voorbereiding van een vakantie al de helft van de reis en voor een staycation kan je net zo goed in de stemming komen als voor een verwegvakantie. Bekijk vooraf al eens welke activiteiten je wil doen, welke recepten je wil uitproberen, … Maak een plakboek met knipsels of een moodboard zodat je je toekomstige vakantie ook letterlijk kan aanraken. Zoek jezelf een nieuwe vakantieoutfit en haal het boek dat je zo graag wil lezen alvast in huis.

Exotisch thuis

Hoe mooi een staycation ook kan zijn, laten we een kat een kat noemen: voor veel mensen draait een vakantie om het ervaren van nieuwe indrukken en daar hoort toch vaak een plek ‘ver weg’ bij. Als je niet kan of wil reizen, dan is het zaak om de wereld zelf in huis te halen. Zo kan je in gedachten terug naar een plek die je lief is of op weg naar een reis die je in de toekomst nog graag wil maken. Trakteer je zintuigen alvast op die trip: transporteer je brein ernaartoe met passende muziek uit of een film over het land of de regio in kwestie en vooral, maak er ook een culinair festijn van. Niets roept zo sterk een herinnering of een bepaalde sfeer op als smaken en geuren.

(lees verder onder de foto)

Fajita’s smullen met mariachideuntjes uit Mexico op de achtergrond, Spaanse tapa’s snacken tijdens het flamencodansen en afsluiten met een deugddoende siësta, genieten van een Marokkaanse hammam in je eigen badkamer gevolgd door een heerlijk gekruide tajine, een robbertje thaiboksen belonen met een heerlijke curry of phad thai uit (jawel) Thailand, ... alles kan. Haal een petanqueset in huis en geniet tijdens het spel van een baguette met Franse kazen; een flesje heerlijke wijn erbij en je waant je zo een god in Frankrijk. De wereld is je achtertuin!

Wil je er ook wat van opsteken, dan is Artsandculture.google.com je beste vriend. Deze website neemt je mee op trip overal ter wereld. Je bezoekt er virtueel en per thema onder andere musea zoals het Guggenheim New York, het British Museum in Londen of het Tokyo Fuji Art Museum, maar ook bezienswaardigheden zoals het Paleis van Versailles, de Taj Mahal of de Piramiden van Gizeh. De mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je je laten inspireren door de schilderijen en beeldhouwwerken die je in de musea hebt aanschouwd, waarom dan eens geen wedstrijdje “poses imiteren” organiseren? Goed voor hilarische foto’s voor je Instagram.

Als het voor jou ook wel eens wat spannender mag zijn, dan is de reeks Dark Tourist op Netflix misschien wel iets voor jou. In deze documentairereeks gaat Nieuw-Zeelander David Ferrier op zoek naar de duistere kantjes van een hele reeks vakantiebestemmingen (de ene al wat evidenter dan de andere). Hij gaat er Pablo Escobar en Charles Manson achterna, woont er een exorcisme bij en bezoekt een spookhuis en een radioactief stadje nabij Fukushima, om maar een paar fragmenten te noemen.

Hotel Home

Toch hoeft dromen van verre reizen lang niet de kern van je thuisvakantie te zijn. Een staycation vindt zijn basis achter je eigen voordeur en er zijn genoeg activiteiten waarmee je in je eigen ‘kot’ uren- of zelfs dagenlang zoet bent. Uiteraard zijn er de klassiekers zoals lezen, gezelschapsspelletjes spelen, films kijken enzovoort en terwijl die dingen zeker in je planning mogen staan, valt er ook bij jou thuis heel wat meer te beleven. Dit is het uitgelezen moment om jezelf uit te dagen nieuwe ervaringen of lang vergeten hobby’s onder het al dan niet figuurlijke stof vandaan te halen.

Waarom thuis geen nieuwe omgeving creëren? Ben je een echte klusser of heb je gewoon zin om je handen uit de mouwen te steken? Fijn! Je staycation is het uitgelezen moment om te experimenteren of een nieuwe tuinset in elkaar te steken. Daar heb je later dubbel zoveel plezier van. Geen zin in schilderwerken of wat dan ook? Gewoon je meubels verschuiven voor een andere indeling of hier en daar een nieuw decoratiestuk zetten of hangen zorgt al snel voor een hele andere look en een fris gevoel. Op Pinterest vind je bovendien heel wat tips om snel, eenvoudig en/of budgetvriendelijk zelf nieuwe spullen te maken.

Leer een vreemde taal. ‘Oldschool’ met een boek of interactief met een app, zoals Duolingo. Een kwartiertje per dag volstaat om de basis van een taal op korte tijd onder de knie te krijgen. Het komt later ongetwijfeld nog handig van pas (indien niet op vakantie dan wel tijdens een toevallige ontmoeting met een buitenlander op café of een feestje), je traint er je hersenen mee en het kan dementie vertragen.

Maak eindelijk werk van die moestuin of geef je bestaande moestuin een zomerse twist met andere kruiden zoals Thaise basilicum of citroengras. De geur van laurier, tijm en lavendel brengen je meteen in zuiderse sferen. Voor wie geen tuin heeft: kruidenplantjes passen perfect op een terras of klein balkon. Of wat dacht je van een insectenhotel? Goed voor fauna én flora! Van je tuin of terras maak je een exotisch paradijs met een mooie hangmat. Geen bomen om ze op te hangen? Dat los je op met een hangmatstandaard.

Een eervolle vermelding komt toe aan een vakantietraditie die je waarschijnlijk nog kent van toen je zelf een tiener was: kamperen in je eigen tuin (of die van iemand uit je bubbel). Met lampjes, doeken, kussens enzovoort maak je het extra sfeervol in je tent. ’s Avonds marshmellows roosteren en sterren kijken maken het kampeergevoel compleet. Met apps zoals SkyView en Star Chart weet je trouwens meteen naar welke sterren en constellaties je kijkt. Handig en leerrijk!

(lees verder onder de foto)

Terwijl nieuwe indrukken en uitdagingen zeker een aanrader zijn, hoef je je ook niet schuldig te voelen als je toch eens een dag niet verder komt dan niets doen en bankhangen. Zo’n dag kost je meestal weinig of niets en je laadt er je batterijen mee op voor je volgende uitstap of project. Laat eventuele regen je vakantie trouwens niet verpesten. Geniet tijdens het lezen van het zalige geluid van de regen tegen het venster of word een echte waaghals en trek eropuit voor een flinke wandeling in de regen. Het is extra fijn als je daarna in je eigen wellnesscenter (lees: je badkamer) kan ontspannen met een verkwikkende douche of een deugddoend bad.

Toerist in eigen land

Hét ultieme geheim van een geslaagde staycation is je eigen streek anders te bekijken - door de ogen van een toerist, als je wil. Waarom schaf je je eens geen reisgids van Antwerpen aan? Doorbreek je routine, want nieuwe indrukken zetten je aan tot creatiever denken en daarvoor hoef je heus niet naar het buitenland. Bezoek een museum dat of een tentoonstelling die niet direct aansluit bij je passies of interesses en zet een aantal uiteenlopende activiteiten op je programma. Onverwachte trips blijken vaak de leukste te zijn, ervaringen verzamelen maakt je gelukkig en je kijkt er vaak met de glimlach op terug.

Gelukkig staat toerisme in ons eigen landje na de lockdown volop in de kijker. De Vlaamse toerismesector lanceerde onlangs de sensibiliserings- en inspiratiecampagne Vlaanderen Vakantieland met de ondertussen welbekende slagzin en hashtag “We hebben jullie gemist #welkomterug”. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir stelde in samenwerking met de Vlaamse kunststeden en provincies ook de gratis online-applicatie YouFlanders voor. Daarin vind je het toeristische aanbod van verschillende regio’s terug, de verschillende veiligheidsmaatregelen die er gelden én hoe druk het er op dat moment is. Handig en belangrijk, want de spreiding van bezoekers in ruimte en tijd is cruciaal voor het voorkomen van een opflakkering van het virus. Je vindt er zo alle info die je nodig hebt om met een gerust hart op pad te gaan: welke veiligheidsmaatregelen zijn van toepassing, is het er druk, wat zijn rustigere alternatieven, …

Wil je een overnachting in eigen land boeken, doe dat dan bij voorkeur via vlaanderenvakantieland.be. Je bent dan zeker dat je rechtstreeks bij de eigenaars en uitbaters boekt. Zo verliezen zij geen commissie en wordt de toerismesector in ons land maximaal ondersteund.

Zoek je nog meer inspiratie voor je staycation, dan vind je in onze julimagazines alvast een heleboel tips, trips en inspiratie voor ontspannend tijdverdrijf. Vergeet niet om je werkmail uit te schakelen en je smartphone op tijd en stond weg te leggen en hou je fototoestel bij de hand, want ook deze herinneringen wil je voor altijd koesteren! We wensen je een deugddoende vakantie. Geniet er ten volle van!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding