Afbeelding

Sound of Science - Wetenschap en muziek in Fort 4

Beleven

Op 24 en 25 mei 2019 vindt het wetenschapsfestival Sound of Science plaats in Fort 4 in Mortsel.

Van Lieven Scheire tot NASA-missieleiders en van Nic Balthazar tot dino’s die live uit de steen worden uitgeboord, Sound of Science is dé place to be voor nerds, geeks en al hun (minder wetenschappelijk aangelegde) vrienden en familieleden. Denk aan tenten, foodtrucks, muziek en natuurlijk veel wetenschap. Supergezellig op een wetenschappelijk verantwoorde manier en dat allemaal in de prachtige setting van Fort 4 in Mortsel! Op vrijdag 24 mei brengt het festival een avondvullend programma en op zaterdag 25 mei beleef je er een hele dag plezier en doe je ontdekkingen.

Het festival is ondertussen aan zijn tweede editie toe. “Sound of Science is uniek doordat het wetenschap combineert met dat unieke festivalgevoel waar Belgen zo goed in zijn”, zegt Toon Verlinden, samen met Hetty Helsmoortel organisator van het festival.
De idee ontstond toen Hetty enkele jaren geleden de Belgische finale van Famelab won. Dat is een wedstrijd waarin de deelnemers wetenschap helder en eenvoudig uit de doeken moeten doen. Omdat ze won, mocht ze de Belgische eer verdedigen tijdens de internationale finale op het wetenschapsfestival van Cheltenham. Na afloop zocht ze Toon op die ze had leren kennen als internationaal presentatiecoach en co-organisator van de Wetenschapsbattle.
“Na haar finale in Cheltenham zei ze: ‘Zo’n festival bestaat niet in België, dat kan toch niet?’, waarop mijn antwoord was ‘dan organiseren we gewoon zoiets!’ En dat deden we voor het eerst in 2018. Het was een groot succes en met 3300 tickets helemaal uitverkocht. Daarom doen we het nu opnieuw, dit keer op het grotere terrein van Fort 4. Bijkomend voordeel: doordat we niet verbonden zijn aan een specifieke universiteit of instelling hebben we een grote vrijheid om te kiezen wie of wat we programmeren. We zijn alleen begrensd door wat we zelf kunnen verzinnen en dat zorgt voor een gezellig en verrassend festival met een topprogramma”, aldus nog Toon.

Wat kan je er doen?

Enerzijds zijn er activiteiten waarbij je de handen uit de mouwen kan steken. Anderzijds zie je er voorstellingen van bekende en minder bekende wetenschapshelden. Alles wordt overgoten met muziek en dat unieke festivalgevoelen. Het programma is erg uitgebreid. De volledige agenda kan je bekijken op soundofscience.be, maar hier nemen we toch al een niet-representatief staal uit de mogelijkheden!

Scheire en zijn makers

Duik in het brein van een maker en ontdek waarom makers van problemen houden. In deze boeiende sessie zal Lieven Scheire samen met makers van Team Scheire live brainstormen over levensverbeterende oplossingen.

The Science of paper airplanes

John Collins, beter bekend als ‘The Paper Airplane Guy’, heeft zichzelf toegelegd op het ontwerpen, vouwen én gooien van ’s werelds beste papieren vliegtuigjes. Letterlijk dan, want hij heeft verschillende records op zijn naam staan. Waanzinnig charismatisch, begeesterend en helder. Vouw je mee?

LEGO DNA

Hoe zit DNA in elkaar? Kom erbij en ga aan de slag met de collectie LEGOblokjes. Ontdek van welk beest je blokjesketting afkomstig is. En vergeet niet om het genoom van een mysterieus monster in elkaar te knutselen!

Workshops voor volwassenen

Nieuw dit jaar zijn workshops voor volwassenen. Zo kan je onder andere leren werken met een Arduino, leer je botanisch tekenen of volg je een workshop EVA-foam met Henk Rijckaert.

Dinosaurussen!

Dinoliefhebbers, jong en niet-meer-zo, moeten hier zijn! Een paleontoloog en een fossielenpreparateur beantwoorden al je vragen onder het zoemende geluid van een tandartsboortje dat een stuk versteend verleden vrijmaakt. Je maakt er ook gipsen afgietsels van je favoriete fossielen om mee naar huis te nemen!

Wervelende wetenschapsshow

De wetenschappers van Spelenderwijzer vzw maken een dolle rit doorheen verschillende wetenschappen. Hoogst interactief en vol humor, maar vooral de nieuwsgierigheid en verwondering prikkelend.

De mens op ruimtereis: Eos grijze cellen

Welke impact heeft een buitenaardse missie op jou als mens? Angelique van Ombergen, verbonden aan het ESA, onderzoekt welke invloed het reizen door de ruimte heeft op het menselijke brein. Kunstenaar en bioloog Angelo Vermeulen was al missieleider voor een simulatie van de NASA. In zijn werk onderzoekt hij hoe de toekomst van de mens in de diepe ruimte eruitziet.
En veel, véél meer
Het is echt een waanzinnig programma. Wij springen alvast op onze stoel omhoog van enthousiasme! Maak een looping van zeven meter in de spacebikes, luister naar geweldige muziek, dissecteer koeienogen, ontsnap uit een wetenschappelijke escape room of hang gewoon gezellig rond. Bekijk het allemaal op soundofscience.be!
Bestel je tickets via soundofscience.be!
ZATERDAG: 0-4 jaar gratis, 5-12 jaar 3,14 euro, 13-18 jaar 9,81 euro, volwassenen 22,41 euro (VVK), 28,09 euro (kassa)
VRIJDAG 22,41 euro
COMBITICKET vrijdag + zaterdag 35,45 euro
De organisatoren van het festival zoeken nog vrijwilligers voor de opbouw op 20 en 21 mei. Vrijwilligers mogen gratis binnen op het festival, krijgen toegang tot de backstagecatering en een T-shirt. Geef je op via soundofscience.be (“Word vrijwilliger”).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding