Saffier: fonkelende edelsteen schittert in Sint-Benedictus

0
Saffier: fonkelende edelsteen schittert in Sint-Benedictus

Zondag 20 maart, 15 uur. Al enkele dagen lente, maar deze namiddag oogt bewolkt en voelt kil. Een kille rilling doet dezer dagen ook ons continent sidderen. Kan het eigenlijk wel, knusjes naar hemelse muziek luisteren, terwijl de oorlog in Oekraïne in alle hevigheid woedt? Misschien net wel, beste lezer. Misschien zorgt de muziek, net in tijden als deze, voor enige balsem, troost en heling – die we de mensen in Oekraïne warmhartig toewensen.

Troost en heling die ons vandaag worden aangereikt door 4 musici: Danny Van Hoof (Sopraan), Wim De Cock (Altviool), Karen Peeters (Harp) en Vera Van Eyndhoven (Fluit) – kortweg SAHF4 – zeg maar saffier. En we focussen nog even op edelstenen, want het kwartet viert dit jaar zijn 15-jarige (kristallen!) jubileum.

Het recital start trouwens in feeststemming met het uitbundige Strike the viol van Henry Purcell. Maar het kan ook ingetogener, meditatiever, zoals het erg sobere, maar ontroerende Spiegel im Spiegel van de hedendaagse componist Arvo Pärt (al jaren niet meer weg te slaan uit de Klara Top 100). Qua sfeer spoort het – volledig instrumentale – werk overigens optimaal met deze kerksetting.

Het programma oogt verder erg divers in ruimte en tijd. Uit de “saffier” stijgen impressionistische tonen op bij de vertolking van Clair de lune van Debussy. Op het einde ebben de tonen zachtjes weg …

Chiquilin de Bacchin van Astor Piazzolla zorgt dan weer voor spetterende Zuid-Amerikaanse klankkleuren. Het tintelende, speelse Ma poupée chérie van Déodat de Séverac (1872-1921) brengt alweer nieuwe, sprankelende variatie. We vergaten nog de erg door het publiek geapprecieerde Gershwin-medley met tal van herkenbare fragmenten.

Na het daverende applaus volgt een minuut stilte waarin we even uitdrukkelijk Oekraïne memoreren. Het indringende Ave Maria van Schubert sluit daar treffend bij aan.

De maanwandelaars

Als afsluiter meldt Denise Buntincx, als spreekbuis van de stuurgroep, dat de organisatie een mooi bedrag kan overmaken aan vzw De maanwandelaars (vroeger: Katrinahome). De vzw streeft ernaar om mensen met een beperking zonder beperkingen te laten leven.

De versoepeling van de coronamaatregelen maakt het mogelijk om – eindelijk – nog eens een gezellige receptie te organiseren, waarop we individuele luisterervaringen uitgebreid met andere melomanen kunnen delen.

Bij het verlaten van de kerk priemt een lentezonnetje door de hemel. Hopelijk de voorbode van een langverwachte dooi in het Oekraïneconflict …

Volgende afspraak

Zaterdag 23 april – 20.00 uur
Just for fun brengt swingende muziek met jazzy tinten en close harmony.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here