Rust

0

Zes maanden lang klom de zon iedere dag hoger en hoger aan het firmament en net wanneer de zomer begint, keert ze opnieuw in een dalende richting. Op 21 juni kwam de zon op om 05.30u en verdween ze pas 16.50 uur later! Terwijl je dit leest, zijn deze langste dagen van het jaar reeds voorbij. Net zoals de zon heeft ook de mens nood aan af en toe wat rust. De zomervakantie biedt ons hiertoe een uitgelezen kans. Maar grijpen we die?

Al te vaak proppen mensen hun ‘vrije’ tijd vol met allerlei afleiding, waardoor ze uiteindelijk niet toekomen aan de rust die hun lichaam en geest verkwikt. Mijn jongste zoon merkte onlangs op dat ik leed aan ‘fomo’, fear of missing out of de angst om iets te missen. Sindsdien probeer ik iets meer te genieten van kleine dingen en thuis of in de natuur tot rust te komen. Toch loert verleiding steeds om de hoek. Vooral de vele zomeractiviteiten lokken je het huis uit. Vakantiebestemmingen, festivals, terrasjes en tuinfeesten. Wie een sociaal netwerk heeft en weet wat er leeft in zijn of haar buurt, heeft altijd wel een excuus om niet ‘tot zichzelf’ te komen. Want dat is uiteindelijk waar werkelijke rust te vinden is, in jezelf.

Natuurlijk is het aangenaam om je te ontspannen na een lange werkdag. Natuurlijk doet het deugd om na een drukke week een stevige pint te drinken in het buurtcafé of eens uitgebreid uit eten te gaan met vrienden. Maar kom je daarbij tot rust? Veel mensen geven toe dat ze de muren oplopen of zich dood vervelen wanneer ze niet ‘iets om handen hebben’. Het is me ook overkomen en het overkomt me nog, maar veel minder dan vroeger. Wie bij zichzelf geen rust vindt, vindt ze nergens en zit opgezadeld met een diepliggend, hardnekkig en veel voorkomend probleem: rusteloosheid.

Deze zomervakantie is de ideale gelegenheid om uit te proberen hoeveel onrust er in jou schuilt. Probeer eens hier en nu en zonder afleiding te genieten van je bestaan. Laat je verleden los, pieker niet over de toekomst en ontdek jezelf … Los van wat anderen van je verwachten. Los van wat ze van je denken. Los van alle verplichtingen, dromen of verlangens. Het is best mogelijk dat je een ruimte ontdekt waarvan je het bestaan nooit kende. Je mooiste vakantiebestemming ooit. Dat wens ik je … van harte!

Fik.mensenzijnmedia.be – Meer lezen: www.mensenzijnmedia.be/Fikblogt

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here