Afbeelding
Romantisch Rothenburg ob der Tauber cover

Romantisch Rothenburg ob der Tauber

Globetrotter Gust

Steden die aan een rivier liggen, kom je in Duitsland veel tegen. Je herkent ze aan an der of am in de benaming: Frankfurt am Main, Limburg an der Lahn of Dillingen an der Donau. In Beieren, langs de Romantische Strasse, kom je een buitenbeentje tegen: Rothenburg. Hier spreken ze over Rothenburg ob der Tauber. De kronkelige Tauber zelf stelt niet zoveel voor, op sommige plaatsen amper 30 cm diep, maar hoog boven de rivier ligt de erg romantische stad Rothenburg.

Het is een levende stad met een fascinerende, middeleeuwse charme - geen museum voor overdag. Ook de stenen spreken hier. Het deel dat in Wereldoorlog II vernield werd, is weer prachtig opgebouwd. De architectonische oorspronkelijkheid is beschermd en bewaard. Het grootste deel van de binnenstad is autovrij, grote parkings zijn er rond de stad. Je kan alles prima te voet doen, wat de ongeveer 11.000 inwoners van deze stad meestal ook doen.

Om een mooi idee van de stad te krijgen, begin je best met de wandeling over de borstwering. De ongeveer 4 km lange trip kreeg de naam Turmweg Rothenburg. Je bekijkt de Altstadt via verschillende torentjes. De Altstadt is een heerlijk geheel van smalle straatjes en vakwerkhuizen, puntdaken en klokkentorens. De wandeling geeft mooie uitzichten op de vallei en je komt de enige wijngaard van Rothenburg tegen. We zijn hier in Frankenland, een van de wijnstreken in Duitsland. De familie Thürauf is eigenaar van het wijndomein Glocke sinds 1998. Glocke vind je op Plönlein, een historisch pleintje in het centrum. Het wijndomein beschikt over een hotel en wijnrestaurant.

www.glocke-rothenburg.de

Om de binnenstad te verkennen, start je best op het marktplein. Op de Marktplatz is de toeristische dienst gevestigd (zeer handig) en kom je ook het stadhuis tegen. Het Rathaus bestaat uit een gotische sectie en het latere renaissancistische gebouw uit 1681. De toren van het stadhuis kan je mits een kleine vergoeding beklimmen. Boven wacht een prachtig panorama over de stad met de oude daken en je ziet de contouren van de stadswallen aan alle kanten. Opgelet, er zijn ongeveer 220 trappen. Het merendeel is vlot te nemen, de laatste twee sessies van ongeveer 20 trappen gaan bijna loodrecht naar boven en dat is niet voor iedereen een makkie. Het uitkijkplatform staat op een hoogte van 60 meter.

Achter het stadhuis bevindt zich de St.-Jakobs-Kirche, een middeleeuwse kerk met gotische torens. Naast de 700 jaar oude glas-in-loodramen heeft de kerk weinig originele kenmerken. De belangrijkste bezienswaardigheid bevindt zich op de eerste verdieping: een prachtig retabel dat versierd is met houtsnijwerk uit het begin van de 16de eeuw. Het stelt het Laatste Avondmaal voor. Let zeker op de gespannen gezichten van de apostelen. Buiten heeft de kerk nog iets speciaals: door een als tunnel gemaakt gewelf, kom je in het volgende steegje. Ook het gotische deel van het stadhuis heeft zulke gewelven die als passage gebruikt worden. Beide gewelven komen het beste tot uiting wanneer je ’s avonds een rondleiding met de ‘Nachtwacht’ boekt. Elke avond vertrekt hij voor een uur met jou door het doolhof van steegjes met hun plaveisel van kinderkopjes en de pittoreske vakwerkhuizen. In het licht van zijn lantaarn, steunende op zijn hellebaard, vertelt de ‘Nachtwacht’ speciale verhalen over de stad. Er zijn twee rondleidingen, een in het Duits en een in het Engels, gewoon aan te vragen bij de toeristische dienst.

In Rothenburg kom je verschillende musea tegen. De voormalige dominicanenabdij huisvest sinds 1935 een museum, gewijd aan de geschiedenis van de stad. Dit gaat van enorme sculpturen uit de 13de eeuw tot een ferme collectie wapens. Er is veel aandacht voor het porselein uit de omgeving en voor allerlei stenen bierkruiken. Er zijn gereconstrueerde vertrekken uit het verleden, zoals de apotheek van het klooster. Paradepaardje is de kloosterkeuken uit de 12de eeuw die de oudste in Duitsland is.

Een ander oud gebouw is dan weer het ‘Middeleeuws Criminologisch Museum’. In een expositieruimte van 3000 m² toont men de rechtsontwikkeling van de late middeleeuwen tot de 19de eeuw. Je krijgt een bijna complete uitleg over de marteltechnieken die toen tot de wettelijke maatregelen behoorden voor schuld en onschuld in Europa. Dat de mens op dat vlak duidelijk nooit een gebrek aan fantasie heeft gehad, merk je hier voortdurend: van schandmaskers, duimschroeven, hakbijlen tot de ijzeren maagd (een ijzeren sarcofaag met vanbinnen pinnen). Verder is er veel aandacht voor rechtssymbolen en rechtsgeschiedenis, heksen en handel.

In de binnenstad zijn er veel leuke gelegenheden om te eten en te drinken. Bij heel wat bakkers vind je de ‘Schneeballen’, een lokale specialiteit. Het is een soort oliebol in een jasje van chocolade, of suiker. Het is een redelijk zwaar te verteren lekkernij die de lokale bevolking blijkbaar niet zo erg lust.

Rothenburg is natuurlijk ook Kerstmis. De kerstmarkt is met zijn 500 jaar oude traditie een van de oudste in Duitsland. Dankzij het ‘Weihnachtsmuseum’ in de Herrngasse voelt het elke dag aan alsof het Kerstmis is. De expositie vertelt hoe de rituelen en decoraties door de eeuwen heen ontwikkelden. De winkel zelf is een streling voor het oog: kerstballen, slingers, houten speelgoed, maar opgepast zeer duur!

Nog enkele leuke adresjes om af te sluiten

Hotel Sonne in het oude stadscentrum: www.hotel-sonne-rothenburg.com

Je kan ontbijten in een brocanterie. En vind je je ontbijttafel mooi? Dan kan je ze gewoon kopen!

www.cafe-einzigartig-rothenburg.de

Alle verdere stadsinfo: www.rothenburg-tourismus.de

Tekst en foto’s: G. Charrin

https://www.allkindsofeverything.be

Afbeelding