Relaties en lichaamsgewicht

0

Verliefd worden schijnt niet goed te zijn voor de taille. Wereldwijde studies hebben aangetoond dat ondanks het feit dat koppels naar een gezondere levensstijl streven dan singles, zij toch de pondjes opstapelen.

Men vond onder andere dat koppels en singles ongeveer dezelfde hoeveelheid fysieke activiteiten doen en hetzelfde aantal uren naar tv kijken, waarbij men rekening hield met statistische variabelen als leeftijd, geslacht, beroepsstatus en opleidingsgraad.

Over het algemeen schijnen mensen in een relatie andere levensstijlkeuzes te maken: koppels eten meer fruit en groenten, drinken minder alcohol en roken minder. De studies tonen ook aan dat indien koppels gelukkig zijn in hun relatie, zij gewoonlijk naar een gezondere levensstijl streven omdat zij een duurzame relatie op het oog hebben.

Desondanks blijkt dat mensen in een relatie meestal overgewicht vertonen. Misschien komt dit doordat koppels méér van alle voedingstypes tezamen eten, inbegrepen groenten en fruit en desserts of calorierijk voedsel, wat de kans tot overgewicht natuurlijk vergroot. Het is geweten dat het sociale leven in een huwelijk vaak draait rond eetgelegenheden. Als koppels minder nood voelen om er attractief en slank uit te zien om een partner aan te trekken, kunnen zij het zich veroorloven om méér te eten of voedsel te consumeren waarin vet en suiker zit.

Ander onderzoek toonde aan dat koppels naar overgewicht of zelfs obesitas neigen indien zij getrouwd zijn of minstens twee jaar samenleven. Kinderen kunnen ook een grote invloed hebben. Als koppels een gezin hebben, eten zij vaak de overschot of snacks van de kinderen op.

De status of waarde van een relatie blijkt op mannen en vrouwen een verschillende invloed te hebben. Single mannen die van hun partner gescheiden zijn, lopen meer dan tweemaal zoveel kans om zwaar te gaan drinken dan mannen in een relatie. Een dergelijk verband tussen (echt)scheiding en alcohol is niet aangetoond bij vrouwen.

Uit dit alles blijkt dat familie en relaties een belangrijke rol spelen in de keuze van een levensstijl. Koppels vormen in het algemeen een gesloten eenheid: de ene kan gemakkelijker de andere beïnvloeden. Wetenschappers, artsen en diëtisten zouden hiermee in hun voedingsaanbevelingen rekening moeten houden.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here