Red de oldtimer Antwerpen

0

Een rollende manifestatie voor het behoud van de passie voor oldtimers

Op zaterdag 13 april gaat in Antwerpen de manifestatie “Red de Oldtimer” door. Het evenement is bedoeld als positieve actie om aandacht te vragen voor de oldtimer binnen de LEZ’s (lage-emissiezones) die er momenteel al zijn in Antwerpen en Brussel. In de nabije toekomst zouden steden en gemeenten makkelijker een LEZ kunnen invoeren, waardoor oldtimers mogelijk niet langer welkom zijn.

Een idee ontstaat

Tijdens een oldtimerbeurs in Gent ontstond er een eerste ideeënuitwisseling over oldtimers in de LEZ tussen oldtimerliefhebbers Jens en Eddy Anno en Roberto Pilotto. Jens zette uiteindelijk zijn schouders onder een oldtimermanifestatie die werd aangekondigd via Facebook. Ze moest de passie van vele liefhebbers verenigen in de uiting van hun bezorgdheid over hun hobby. Bijkomend werd opgeroepen tot gelijkaardige acties in de andere provincies.

Dat resulteerde in het engagement van David Wuyts om hier iets gelijkaardigs op poten te zetten in onze provincie. De oproep werd gelanceerd op Facebook en in een mum van tijd waren er meer dan 1250 mensen geïnteresseerd om deel te nemen of de actie te ondersteunen. Tijdens hetzelfde weekend zijn er alvast ook acties gepland in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg.

Passie en vriendschap

Voor de meeste oldtimerbezitters is hun oldtimer een passie, een kinderdroom, een gelukzaligheid. Soms ook een familie-erfstuk met veel emotionele waarde. Velen onder hen hebben door de jaren heen uren, maanden, zelfs jaren werk in hun auto’s gestoken om ze (opnieuw) in een topstaat te laten verkeren. Hierdoor zijn veel van deze oldtimers waarschijnlijk beter onderhouden dan dagelijkse voertuigen. Bovendien ontstaan er dagelijks vriendschappen in clubs, op evenementen en beurzen. Er worden wekelijks prachtige ritten georganiseerd door mensen die zorgen dat de eigenaars van deze oldtimers kunnen genieten van het mooiste wat deze regio te bieden heeft.

(lees verder onder de foto)

De duurzaamheidkwestie

“We willen alle oldtimerliefhebbers uitnodigen om samen onze bezorgdheid omtrent de LEZ’s en oldtimergebruik in de toekomst te tonen”, zegt organisator David Wuyts. “Momenteel hangt er wat een sfeer dat de oldtimers één van de grote vervuilers lijken, de auto in het algemeen eigenlijk. Dat zouden we graag nuanceren. Dat oldtimers gemiddeld slechts 1500 km per jaar rijden, is alvast één voorbeeld. Vergelijk dat gerust maar eens met andere oorzaken van luchtvervuiling.”

“Het Brusselse (en bijvoorbeeld ook Duitse) model met toelating voor oldtimers vanaf 30 jaar, daarvoor willen we gaan. Een model met een minimumleeftijd voor de wagens van minimum 40 jaar, inclusief betalende toegangspassen ook voor wie op weg is naar zijn eigen garage, zoals in Antwerpen, dat is wat te veel van het goede”, aldus David Wuyts.

Natuurlijk zijn ook oldtimerliefhebbers begaan met het klimaat. Zij zien een aantal mogelijkheden om de klimaatopwarming tegen te gaan en tegelijk hun passie te kunnen blijven uitoefenen. “Indien een eerlijke regeling uitgewerkt kan worden, is een CO2-compensatie misschien een piste”, zegt David. “Bijvoorbeeld wanneer een oldtimerliefhebber een bepaald aantal vooropgestelde kilometers overschrijdt met zijn wagen. Als er misbruik van oldtimervoordelen gemaakt wordt, bijvoorbeeld dagelijks gebruik of woon-werkverkeer, dient dat uiteraard aangepakt te worden. Dat kan door controles, aansluiting bij een club en dergelijke.”

Een rollende manifestatie

Het gaat om een rustige bijeenkomst waarbij de oldtimerliefhebbers met z’n allen hun bezorgdheid willen laten zien. Dat ze onderweg veel opgestoken duimen en lachende gezichten te zien zullen krijgen, daar zijn ze wel zeker van.

De organisatoren willen tijdens de rondrit grondgebied Antwerpen aandoen, waar al een LEZ ingevoerd werd en mogelijks een uitbreiding op stapel staat. Ook willen ze door een passage in Mechelen aandacht vragen voor de uitzondering voor oldtimers bij invoering van de geplande LEZ.

Voor geïnteresseerden en deelnemers

Afspraak met oldtimer op de P&R in Kontich op zaterdag 13 april vanaf 10.30 uur, samenkomst in Lier na een rondrit. De initiatiefnemers proberen iedereen zo goed mogelijk te ontvangen, maar hebben nog geen zicht op het aantal aanwezige wagens. Daarom vragen ze nu aan alle deelnemers al bij voorbaat om geduld en respect op te brengen voor elkaar, derden en het verkeersreglement. En er wordt opgeroepen om het verkeer niet te hinderen.

“Breng de vrijwilligers die zich engageerden in het opzetten van deze manifestaties niet in moeilijkheden en rij rustig mee. We doen dit voor alle oldtimerliefhebbers, zelfs voor diegenen die geen oldtimer bezitten. Laten we ons zo positief mogelijk opmerken in het straatbeeld”, aldus nog David Wuyts.

Zaterdag 13 april, 10.30 uur, P&R Kontich

www.facebook.com/Red de oldtimer Antwerpen

Op de foto’s: Georgette, de oldtimer van organisator David Wuyts

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here