Prins Laurent bezocht Sint-Aloysiusinstituut in Lier

0

Z.K.H. prins Laurent aanvaardde graag de uitnodiging van stomaclub Boechout om de “dag van de stomazorg” samen met scholieren van het SintAloysiusinstituut SAL in Lier bij te wonen op 2 april.

SAL is opgericht in 1942 en biedt een veelvoud aan opleidingen. In eerste instantie alleen een opleiding verpleegkunde en vroedkunde, maar later ook een eigen secundaire afdeling die zich specialiseerde in richtingen die zich situeren in het technisch- en beroepssecundair onderwijs. Vrijwilligers van stomaclub Boechout komen er jaarlijks komen getuigen hoe het “Leven met stoma” is.

Prins Laurent is sinds zijn bezoek aan stomaclub Boechout begin 2018 zeer begaan om met zijn aanwezigheid ‘stoma’ bespreekbaarder te maken. Hij heeft veel belangstelling voor de opleiding verpleging en verzorgende.

Bij het eerste contact hadden Eddy Meerbergen, voorzitter van stomaclub Boechout, en prins Laurent een vlot gesprek. De prins toonde veel interesse voor wat onze vrijwilligers doen om stoma uit de taboesfeer te halen.

Bij zijn aankomst in de klas waren de leerlingen een beetje nerveus en onwennig, maar de prins nam plaats tussen de leerlingen, stelde vragen over hun beroepskeuze en al snel was het een ontspannen sfeer in de groepjes. De prins had veel respect en waardering voor de leerlingen en hun beroepskeuze om zieken en ouderen te willen helpen.

(lees verder onder de foto)

Prins Laurent was onder de indruk van de volwassenheid, rijpheid, gedrevenheid van de leerlingen wanneer zij over hun stage-ervaring spraken. Hij luisterde met aandacht naar de getuigenis van stomadragers en de vragen van de studenten tijdens de groepsgesprekken. Hij stelde vragen aan de leerlingen en de stomavrijwilligers. Zo was het een ontspannen sfeer tijdens de getuigenis.

De prins is overtuigd dat er nog steeds een groot taboe heerst over stoma, maar dat dit deels komt doordat niet alle stomadragers willen praten over hun stomaprothese. Een stoma is een ernstige ingreep op het lichaam. Geestelijke aanvaarding is zeker een vereiste om snel het bijna-normale leven te hervatten.

De prins bedankte de leerkrachten en scholieren van SAL in Lier en stomaclub Boechout voor deze leerzame voormiddag.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here