Afbeelding
PORTRET ... van veel inzet om het leven te verbeteren van mensen, die ons voedsel produceren

PORTRET ... van veel inzet om het leven te verbeteren van mensen, die ons voedsel produceren

Portret

Op 26 augustus 2021 vierden ze het 5-jarige jubileum met een jaar vertraging door de coronapandemie. ‘Ze’ zijn de 36 zeer geëngageerde vrijwilligers die - geheel belangeloos - de Oxfam Wereldwinkel in Hoboken met succes (en veel zin!) al 6 jaar draaiende houden. Ze doen dat onder het toeziende oog van Roger Riské, die na zijn werk in de Wereldwinkel in Antwerpen, tot de vaststelling kwam dat er in alle districten een winkel was waar aan eerlijke handel werd gedaan, behalve in Hoboken. Als inwoner van Hoboken vond hij dat niet kunnen. Na een positief antwoord op een enquête of er wel een cliënteel voor zou zijn, was zijn besluit dan ook: Hoboken krijgt een Oxfam Wereldwinkel.

Waar? Dat was een zoektocht, die Roger samen met een andere medewerker van Antwerpen ondernam.

Op de Lelieplaats werden twee huisjes afgebroken om een nieuw pand te bouwen. Na een gesprek met de eigenaars kregen ze tegen heel goede voorwaarden beschikking over de gelijkvloerse verdieping. Toeval of niet, dit gebouw past volledig in het verhaal: het is voorzien van warmtepompen, zonnepanelen en een zeer goede isolatie. Dat alles beperkt de negatieve impact op het milieu.

Met wie? Daarvoor werden eerst vrienden en kennissen uit de directe omgeving aangesproken. Na een tijdje breidde die groep vrijwilligers zich verder uit en werd het een heel pluralistische groep. Maar allemaal zijn ze sociaal, milieubewust en verdraagzaam en kunnen ze zich vinden in de doelstellingen van Oxfam.

En hoe? De wereldwinkels in Vlaanderen zijn allemaal vzw’s. De vraag was of ze er een nieuwe zouden oprichten of zich voegen bij een bestaande. De keuze viel op de laatste mogelijkheid en zo werd de Oxfamwinkel in Hoboken ondergebracht bij de vzw van de winkels in Schelle en Hemiksem.

Waar, wie en hoe? Opgelost! De trein kon vertrekken. Vermits er geen subsidies worden verstrekt voor het oprichten van deze winkels, moesten ze voor de aankleding van de winkel een lening aangaan. Lenen kon gelukkig renteloos en de lening is intussen afbetaald. Voor de aankoop van de eerste producten kon de betaling gelukkig een paar maanden uitgesteld worden.

En nu staat en draait hij er al 6 jaar, de winkel waar eerlijke handel wordt gevoerd op een heerlijke manier, want het is een plezier om er binnen te komen. Hij oogt heel mooi en warm en de ontvangst is altijd even vriendelijk. En wat vooral belangrijk is, is het feit dat verkopers en kopers hun steentje bijdragen aan een duurzaam bestaan voor iedereen, want iedereen heeft daar recht op. Elke mens moet in zijn eigen onderhoud kunnen voorzien zonder lichamelijke, sociale of economische uitbuiting.

Fairtrade of eerlijke handel voeren is dus wat de vrijwilligers zich voornamelijk tot doel stellen, maar er is meer. In en om Hoboken wordt er ook vorming gegeven in scholen en worden de leerlingen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de winkel. Moet het gezegd dat dit een zeer belangrijke taak is? Jonge mensen op de hoogte brengen van wat er misloopt in de maatschappij en hoe ze kunnen meewerken aan een verbetering ervan? Maar ook een aantal volwassenen is daarvan vaak niet op de hoogte, of beter gezegd, wel op de hoogte, maar ze doen er weinig aan. Ook daar dragen de leden van de Oxfamwinkel in Hoboken een verantwoordelijkheid en die nemen ze door aanwezig te zijn op de verenigingenmarkt en de kerstmarkt. Ze voeren daar op een gezellige, bescheiden manier actie.

“De meeste mensen deugen”, zegt Rutger Bregman en als ik zie hoe een zo talrijke groep mensen zich vrijwillig inzet voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid, dan ben ik daarvan overtuigd.

Mijn bewondering is groot voor deze soepellopende organisatie, waar iedereen een deel van de taken (boekhouden, etalage opmaken, magazijn aanvullen, verkopen ...) op zich neemt. Een speciale vermelding voor Rik Willemen, die er ook vanaf het eerste uur bij was, en vooral als boekhouder een zeer waardevolle bijdrage heeft geleverd, is hier zeker op zijn plaats, zonder de andere medewerkers tekort te doen.

Het gesprek met Roger, die van zijn tijd op aarde een groot deel steekt in het meewerken aan een rechtvaardige maatschappij, én het schrijven over de Hobokense Wereldwinkel heeft ook mij aan het denken gezet. Niets menselijks is mij immers vreemd. Ik heb me voorgenomen om er eens vaker naartoe te gaan en om mijn aankopen bewuster te doen.

Hopelijk komen we elkaar daar eens tegen en stappen we na een gezellig sociaal babbeltje buiten met chocola, koffie, thee, wijn of een geschenkje (een sjaaltje, juweeltje, tasje).

Ik nam nu alvast een wijntje mee en dat smaakte (h)eerlijk!

Afbeelding