Portret … van vele creatieve mensen in een wijk in Hoboken

0

Dat vele mensen creatief bezig zijn, is een feit. Dat creatief bezig zijn goed voor je is, is zeker ook algemeen bekend. De focus op je bezigheid tijdens het creëren zorgt ervoor dat je mogelijke beslommeringen even opzij kunt zetten. Iets moois maken of iets nieuws ontwerpen vergroot je zelfvertrouwen en het houdt ook je brein gezond. Je voelt je er ook sterker door, want je leert nieuwe dingen en omdat je soms tegenslagen moet overwinnen, leer je ook door te zetten. Niets dan pluspunten!

Creatief bezig zijn, kun je alleen doen of samen met anderen. In beide gevallen is de kans krijgen om je creatie te tonen aan andere mensen en hen mee laten genieten van het gepresteerde werk, de kers op de taart.

En dat gebeurt om de 3 jaar in Polderstad, een wijk in de jaren ‘70 aangelegd in Hoboken, waar ca. 750 gezinnen wonen. Onder de naam ‘Polderstad Creatief’ organiseert men daar een creatieve hobby- en handwerkdag. Dat was ook op zondag 31 maart 2019 het geval.

Het is een initiatief van de wijkraad, zo vertelde mij Jaak De Saeger. De wijkraad van Polderstad zorgt voor leven in de brouwerij door het organiseren van o.a. een brunch met Pasen, een grote garageverkoop, een Lichtjesfeest, … en onderhoudt het contact met het district. Het idee voor Polderstad Creatief kwam 15 jaar geleden van de echtgenote van Jaak, die toen zelf creatief bezig was en het jammer vond dat de creativiteit van vele mensen binnen de huiskamer bleef. Zij dacht dat het wel tof zou zijn om een toonmoment te organiseren voor de buurtbewoners. Haar voorstel werd gretig aangenomen en het bleek niet moeilijk om voor die eerste keer de nodige enthousiastelingen te vinden om mee te werken en ook nu nog na al die jaren lukt het om telkens opnieuw een mooie groep creatievelingen bereid te vinden om deel te nemen. Men maakt het dan ook telkens supergezellig door het aanbieden van een hapje en een drankje en ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om met de bezoekers een gezellige babbel te doen.

Buiten het tonen van je kunsten, is het immers ook de bedoeling om tijdens deze dag je buren beter en anders te leren kennen.

Hoe gaat dit nu in zijn werk? Je maakt een wandeling door de straten van Polderstad en houdt halte op 5 locaties (plannetje is voorhanden) om de creaties van de bewoners te bewonderen en eventueel deel te nemen aan workshops.

Er is zeker genoeg variatie. Het gaat van het maken van quilts, kraaljuwelen, kaarsen, aquarelschilderijen tot het bewerken van klei, Japans vlechten en modelbouw, maar ook digitale fotografie of het ontwerpen van koperen en zilveren juwelen, graffiti en boekkunst kun je er o.a. vinden. Verrassend wat je op zo een korte afstand van 1,4 km kunt bijeensprokkelen.

Ik ben bij velen op bezoek geweest en ik steek mijn bewondering niet onder stoelen of banken. Er waren prachtige creaties bij. Het was bijzonder fijn om de deelnemende mensen te zien blinken van trots om wat ze je kunnen laten zien. Ze gaven met plezier uitleg over hun hobby en soms kon ik merken dat de toehoorder erover dacht om er zelf aan te beginnen.

 

Dat dit opzet geslaagd is, hoeft geen betoog. Het willen en kunnen delen van creativiteit met andere mensen bevordert de sociale contacten en laat nu sociaal contact juist heel goed zijn voor het welzijn van de mens.

Laat maar komen die nieuwe Polderstad Creatief over 3 jaar! Ik hou jullie op de hoogte!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here