Portret … van de natuur en een punt, Natuurpunt

0
Portret ... van de natuur en een punt, Natuurpunt

Sinds de 1ste lockdown (maart 2020) zoeken vele mensen hun heil in de natuur en worden er flink wat paden afgewandeld. De aangroei van wandelaars was van bij het begin duidelijk merkbaar. Het mooie weer lokte iedereen naar buiten, maar ook toen het kouder werd, bleven de wandelwegen druk bevolkt. Vele mensen (her)ontdekten de natuur, nu andere ontspanningsmogelijkheden, zoals bioscoop- of theaterbezoek, een terrasje doen of 'funshoppen', niet mogelijk waren. Die drang naar de natuur is niet zo verwonderlijk. De natuur heeft immers een positieve invloed op de mens, zowel fysiek als mentaal en dat kan elkeen in alle tijden goed gebruiken. Bovendien had je zo tijdens de lockdowns de mogelijkheid om mensen buiten je bubbel te ontmoeten en zo je sociale leven toch wat op peil te houden. Vermits er niet altijd een beperking van het aantal kilometers was dat je je mocht verplaatsen, kwam je overal veel volk tegen, vaak op plaatsen waar in 'normale' tijden weinig drukte was. Zo zorgde een fikse wandeling ervoor dat je flink wat zuurstof door je lichaam stuurde en dat je batterijen weer werden opgeladen om de dagen van 'eenzaamheid' door te komen.

Eén ding werd me duidelijk: waar men gaat langs Vlaamse wegen overal komt men Natuurpunt tegen. Zoals die keer in Koningshooikt, waar iedereen met dezelfde wandelkaart in de hand liep. Dat was best grappig. Op veilige afstand van elkaar allemaal dezelfde richting uit! Die wandelkaart was een bijvoegsel in het laatste nummer van het magazine dat hoort bij je lidmaatschap van Natuurpunt.

Ik ben zelf nog maar anderhalf jaar lid en ik vind het jammer dat ik me niet vroeger heb aangesloten, want mij is het sindsdien opgevallen hoeveel werk die vrijwilligers verrichten voor de toch zo kostbare natuur. Waar je je ook in de natuur begeeft, je vindt op plakkaten of bewegwijzerde wandelingen de aanwezigheid van Natuurpunt. Het deed me dan ook deugd te zien dat er nogal wat aanhangers van Natuurpunt waren in Koningshooikt. Als ik de tijdschriften Natuur.blad en Polder.blad (van de plaatselijke afdeling Hoboken) lees, is het duidelijk dat ze nog veel meer steun kunnen gebruiken. Wat die vereniging allemaal doet voor de natuur! Ik heb het even opgezocht op de website en het is enorm hoeveel werk er wordt verzet door de talrijke vrijwilligers, bijgestaan door professionele ploegen. Ze zorgen in de eerste plaats uiteraard voor de natuur en beheren vele hectaren natuurgebied. Een belangrijk punt is het openstellen van gebieden voor wandelaars, want iedereen moet toegang tot de natuur krijgen. Zij verzorgen deze natuurgebieden tot in de puntjes en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze de vele wandelaars vragen om respectvol met de natuur om te gaan. Ze willen er geen punt van maken, maar vragen bv. om geen afval achter te laten, klapdeurtjes met zachtheid te behandelen en honden aan de lijn te houden (Polder.blad januari 2021!). De natuur beschermen is één doel van Natuurpunt, maar verder organiseert Natuurpunt ook tal van activiteiten (gegidste wandelingen, cursussen, workshops, e.a.) die mensen samenbrengen en als puntje bij paaltje komt, wanneer bv. natuurgebied bedreigd wordt door de nabijheid van industrie of hoogbouw, treedt Natuurpunt in actie!

Aan die vereniging kan men een punt zuigen!

Ik kan mijn lofzang over Natuurpunt nog verder zetten, maar wellicht is het duidelijk genoeg. Natuurpunt verdient ons aller steun, want de natuur is ons hoogste goed!

Ik zet er nu een punt achter in de hoop dat jij op het punt staat lid te worden.

Punt uit!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here