Portret … van een mooi maar tragisch verhaal

0

In 1872 verscheen de Engelse novelle ‘A dog of Flanders’. Het was ongetwijfeld het belangrijkste verhaal van Ouida, pseudoniem van de schrijfster Marie Louise Ramé of zoals zijzelf verkoos Marie Louise de la Ramée. Het verhaal vertelt over de lotgevallen van Nello, een arme weesjongen, en Patrasche, zijn hond en speelt zich af in Hoboken en Antwerpen. De schrijfster baseerde het verhaal op de indrukken die ze opdeed tijdens een rondreis in de jonge Belgische staat. België was toen in volle industriële ontwikkeling en er was veel kinderarbeid, vaak in zeer slechte omstandigheden. Bovendien blijkt ze een dierenliefhebster te zijn geweest en wilde ze waarschijnlijk een aanklacht maken tegen de hondenmishandeling, die veelvuldig voorkwam in het 19de-eeuwse Europa.

Het is een dramatisch verhaal, want de jongen sterft samen met zijn hond in de kathedraal van Antwerpen aan de voet van de schilderijen van Rubens, die ze voordien nooit hadden kunnen zien omdat ervoor moest betaald worden. Het verhaal werd een groot succes in Japan en de Verenigde Staten en werd meermaals verfilmd. Vooral de Japanners zijn helemaal weg van het verhaal. Het is zelfs verplichte schoollectuur en Nello is voor hen een echte samoerai, een Japanse krijger. Letterlijk betekent samoerai ‘hij die dient’. De toeristen uit Japan komen naar Hoboken en Antwerpen om alles wat er over het verhaal te vinden is te bezoeken, te bewonderen en uiteraard te fotograferen. Dat heb ikzelf kunnen vaststellen vele jaren geleden. In de school waar ik werkte, ontvingen we een delegatie Japanse onderwijsmensen. Ze kwamen kijken hoe er gewerkt werd, maar toen ik ze geïnstalleerd had in de leraarskamer, was het eerste wat ze bovenhaalden een kaart van Antwerpen en opgewonden vroegen ze om te tonen waar ze moesten zijn om de molen, het beeldje van Nello en Patrasche en de schilderijen te kunnen zien en hoe ze er konden geraken. Dat was vreemd voor mij als Hobokenaar, omdat het verhaal daar veel meer leek te leven dan bij de bewoners van de betrokken gemeente en stad zelf.

Het verhaal is hier zeker niet bij iedereen bekend. Nochtans heeft Willy Vandersteen er een strip over gemaakt, werden er in Hoboken en Antwerpen beelden opgetrokken en zijn er al een hele reeks Nello en Patrasche-producten, zoals bier, chocolade, bekers, e.a.

In Hoboken is er ook de vzw Nello’s Droom Genootschap. De leden van die vzw doen er alles aan om het verhaal beter bekend te maken bij een breed publiek. Zij organiseerden op 2 juni 2019 in samenwerking met het district Hoboken een Nello Feest! in het Gravenhof. Er was van alles te doen in de tuin voor jong en oud: voorstellingen (o.a. de leeuwendans), workshops (o.a. origami, vliegers maken, kersenbloesems stempelen) en demonstraties (o.a. jiujitsu). Uiteraard waren er ook drankjes en hapjes voorzien op dit familiefeest.

Het hoogtepunt speelde zich echter in de zaal af. Daar werd een bewerking van het verhaal van Nello en Patrasche voorgelezen door Linda Wouters en begeleid met pianomuziek door Nicole De Paepe. Mooi was het om het hele verhaal nog eens te horen en positief was ook dat door dit initiatief een samenwerking plaatsvond tussen 2 verenigingen van Hoboken, want de vergezellende beelden werden gemaakt door de leden van vzw Puntstudio Hoboken, waarvan ook ik deel uitmaak. Hopelijk wordt deze voorstelling nog regelmatig herhaald, zodat uiteindelijk de helden Nello en Patrasche voor geen enkele inwoner van Hoboken nog onbekenden zijn en eindelijk de waardering krijgen, die ze verdienen.

Wie meer wil weten over het verhaal en de activiteiten rond Nello en Patrasche kan een kijkje nemen op de website van Nello’s Droom Genootschap www.nellopatrasche.be.

Tekst en foto’s: A. Poelmans

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here