Portret

0
Portret

… van een 'hoofs' jeugd- en cultuurcentrum in Hoboken

De laatste jaren kom ik vaak in een kasteel. Niet dat ik familie ben van adellijke personen, nee, ik bezoek dat kasteel als gewone dorpeling van Hoboken. Hoboken is trouwens rijk aan meerdere kastelen en daar ben ik vroeger af en toe ook weleens binnen geweest. Dicht in mijn buurt vind je vier van die prachtige 'hoven van plaisantie', zoals die kastelen vroeger genoemd werden. Ik las ergens dat er in de 18de eeuw in Hoboken zelfs 25 waren. De meeste waren buitenverblijven van rijke Antwerpenaren, die daar de zomer doorbrachten. In latere tijden kregen die lusthoven allemaal een andere bestemming en kon je er gewoon binnenwandelen.

De 4 kastelen dicht in mijn buurt heb ook ik dus allemaal om verschillende redenen betreden.

Het mooie, statige kasteel 'Sorghvliedt' was het decor tijdens mijn huwelijk, maar ook voor administratieve zaken moest ik er al eens zijn. Het bevindt zich in het park met dezelfde naam en is nog omringd door prachtige koetshuizen. Het kasteel 'Meerlenhof' bood een tijdje onderdak aan het Pedagogisch Centrum van het Stedelijk Onderwijs en door mijn beroep was ik daar ook welkom. Ook dit juweeltje ligt in een feeërieke omgeving, zeker een wandelingetje waard. Van het kasteel 'Broydenborg' herinner ik mij het medische schooltoezicht, toen ik nog een lagereschoolkind was.

Het kasteel waar ik nu regelmatig binnenkom 'Gravenhof', betrad ik als ik de politie eens nodig had, want het heeft een hele tijd dienstgedaan als politiegebouw. Een hevige brand maakte daaraan echter een eind. Het volledig uitgebrande gebouw raakte danig in verval en stond verscheidene jaren leeg. Tot het in 2015 gelukkig een andere, uiterst belangrijke invulling kreeg. Het werd een jeugd- en cultuurcentrum. Ik was blij toen ik vernam dat Hoboken een cultuurcentrum zou krijgen, want daarover moet toch elk dorp kunnen beschikken. Dat er ook aan de jeugd gedacht werd, stemde mij tot nog meer vreugde. De inwoners van Hoboken hebben lang naar andere cultuurcentra moeten trekken, maar kunnen nu fier zijn op hun eigen jeugd- en cultuurkasteel. Het is er eentje met karakter en het heet niet CC Gravenhof, maar gewoonweg 'Gravenhof'. Een naam het mooie gebouw met zijn geschiedenis waardig. Het kasteel werd opgeknapt en kreeg als uitbreiding een theaterzaal en een gezellige foyer. Heel groot is het niet, maar de knusse zaal biedt toch plaats aan ca. 150 mensen en is zo opgebouwd dat iedere toeschouwer goed zicht heeft op het podium. Er is nog meer: de wand tussen zaal en foyer kan opengezet worden en de zaal kan, wat oriëntatie betreft, gedraaid worden om zo plaats te bieden aan 250 à 300 staande toeschouwers. Vanaf de 'tuinkamer', een knusse ontmoetingsruimte, kijk je uit op het park, want zoals de meeste kastelen is ook dit juweeltje bijzonder mooi gelegen in een groene omgeving. Dat geeft de mogelijkheid om zowel binnen als buiten cultuur te beleven, maar ook om te genieten van de natuur. De Hobokense jeugddienst maakt goed gebruik van al deze beschikbare ruimten en het moet gezegd dat de kinderen elke kans, die hen geboden wordt, grijpen om in het Gravenhof iets te zien, iets te beleven, iets te creëren. Als je een kijkje neemt op www.gravenhof.org merk je onmiddellijk dat iedereen, jong en oud, er wel iets naar zijn gading vindt. Muziek, workshops voor kinderen, theater, familiefestivals, spelavonden, cabaret, praatcafé, aperitiefconcerten … Moet het nog gezegd dat er ook iets voor jou bij zal zijn?

Betreed dus zeker ook eens dit kasteel, geniet en kijk meteen welke mogelijkheden het nog allemaal te bieden heeft.

Gravenhof – Louisalei 7 – 2660 Hoboken – tel. 03 292 65 30

A. Poelmans

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here