Afbeelding

Pont-l’Évêque en zijn Experience

cultuur

In dit gebied van Normandië zien we vooral weelderige appelboomgaarden, kloeke boerderijen in vakbouwwerk en weelderige weiden met bruine en witte Normandische koeien. Dit idyllische landschap is de Pays d’Auge. Middenin dit landschap ligt Pont-l’Évêque, een aangenaam stadje. Van oudsher is het altijd een stopplaats geweest tussen Caen, Bayeux, Rouen en Lisieux. Het wordt nu soms ten onrechte genegeerd op weg naar de D-day-landingsplaatsen in Normandië. Zoals vele steden in het gebied leed de stad enorm onder de bombardementen van 1944. Bijna 65% lag in puin. In tegenstelling tot de buurstad Lisieux is hier wel werk gemaakt van gepaste reconstructies en hierdoor is het stadje zijn leuke, provinciale karakter niet verloren.


Vooral als je via de westkant over de Rue St. Michel binnenkomt, heb je bijna de neiging vergelijkingen te maken met de bekende “picture-postcard”-oorden zoals Beuvron of Beaumont. Je kan het stadje gemakkelijk te voet verkennen. Je auto kan je kwijt op de grote parkeerplaats op de Place Maréchal Foch. Hier vind je ook het Office de Tourisme. Vraag daar naar de “guide touristique” waarin je het circuit om de stad te ontdekken vindt. De wandeling kan je doen in zo’n twee uur. Start bij de brug over de Touquesrivier (de Auberge de la Touques is een gastronomische aanrader). De grote kathedraal St. Michel dateert deels uit de 13de eeuw en ze werd herbouwd in een flamboyante gotische stijl. De Rue St. Michel gidst je nu naar het westelijke deel van de stad met geregeld een leuke ‘détour’. Het Hôtel Montpersier is gebouwd in 1624 naar een Parijse methode met roze stenen in dambordvorm. Nu is het de bibliotheek. Het oude klooster der Dominicanen is een der mooiste gebouwen van de stad met zijn houten panelen en een in het oog springende versierde galerij op de eerste verdieping. Het doet nu dienst als tentoonstellingsruimte. Vele van de halfhouten gebouwen met panelen hebben verschillende kleuren. Deze kleuren deden dienst als indicatie voor het ambacht dat er werd uitgevoerd. Het was een middel dat vele mensen die toen niet konden lezen hielp. Dit zie je vooral in de Rue de Vaucelles waar sedert 1995 heel wat van deze huizen in hun oorspronkelijke glorie gerestaureerd zijn. Naast de Touques loopt er door Pont-l’Évêque nog een andere rivier, de “Yvie”. Dit is een smal stromend riviertje met aan beide zijden nog oude leerlooierhuizen. Op de terugweg van de wandeling kom je nog een kleine, oude stadsgevangenis uit de XIXde eeuw tegen waar volgens een lokale traditie elke gevangene mocht uitgaan op voorwaarde dat hij of zij ’s morgens vroeg weer op het appel was. Daarom noemde men het dan ook het “Joyeuse Prison”.
Het oostelijke deel van het stadje wordt grotendeels ingenomen door de lokale handelaars met toffe specialiteitwinkels en enkele eetgelegenheden zoals Le Rollon - Rue Hamelin. Dit is ook een aanrader.
Pont-l’Évêque is ook synoniem voor zijn romige, tegelvormige kaas met in de buurt verschillende kaasboerderijen. Wij vonden er een met Vlaamse roots. Fromagerie Spruytte verkoopt “en direct” op zijn domein en op maandag vinden we hem ook op de wekelijkse markt in Pont-l’Évêque.
Adres: La ferme du Bourg, 14130 Saint-Philbert-des-Champs
Dat Normandië geen wijnproductie heeft, wordt totaal goedgemaakt door de hemelse calvados, “calva” als afkorting. Calvados is de trots en het genot van de streek. Calvados is ruwweg tweemaal gedistilleerde cider die daarna langzaam rijpt in eiken vaten. Vanaf midden september worden in Normandië de meer dan honderd variëteiten appels geplukt. Voor de calvadosproductie worden ze binnen de 48 uur gewassen, geplet en geperst. Daarna volgt het lange proces van fermentatie en distillatie. Het distillaat moet minstens twee jaar in de houten vaten rijpen. Eens op flessen stopt het rijpingsproces.
Wil je echt ondergedompeld worden op een magische en professionele wijze in de calvados, dan blijf je best nog een halve dag in Pont-l’Évêque. Sinds maart is daar de “Calvados Experience” opengegaan. Op de site van Père Malgoire bestond reeds een bezoekerscentrum. Het oude museum voldeed echter niet meer aan de huidige behoeften. Er was nood aan een modernere versie. Die kwam er dit jaar door een samenwerking tussen de distillaties van Père Magloire, Boulard en Lecompte. De attractie maakt gebruik van de modernste technieken en neemt de bezoeker mee op een reis door de Normandische geschiedenis, de rol en betekenis van de calvados en zijn gehele proces. Op een oppervlakte van 3000 m2 zijn er zeven zalen, allemaal met een divers thema. Je komt in een nostalgisch Normandisch dorpje, verder bevind je je tussen het plukken van de appels en je volgt de fabuleuze transformatie van de appel naar calvados. Projecties van 180° brengen je middenin de boomgaarden tussen de plukmachines. Je staat op de eerste rij tijdens het wassen van de appels die als het ware in een subtiele waterval op je afkomen. Technologische en spectaculaire effecten wisselen elkaar af op een parcours dat je in ongeveer 50 minuten naar de degustatieruimte brengt. Hier krijg je deskundige uitleg van de gidsen, niet alleen over de calvados, maar ook bv. over de Pommeau en Fleurs des Pommes. Voor de kinderen is er lekker appelsap. Na de degustatie kan je ook nog terecht in de goedgestockeerde boetiek. Speciaal voor groepen zijn er vertalingen in 8 verschillende talen (individueel is het Frans en Engels). De site is voorzien van een vlotte parking en is goed bereikbaar. Alle info: www.calvados-experience.com

De appel in Normandië is een stuk fruit met wonderlijke mogelijkheden. Cider maken is er een van. De ciderroute willen we dit jaar nog ontdekken. Info Pont-l’Évêque: www.destination-pontleveque.fr

Tekst en foto’s: A. Charrin - www.allkindsofeverything.be

De eerste England ánders-teksten, verschenen in ‘t Periodiekske (2008-2013), kan je nu ook lezen op de website www.allkindsofeverything.be en wel in de rubriek ‘Nostalgic Britain’.