Pieter Michielsen bakt opnieuw Lobbeskoeken

0
Pieter Michielsen bakt opnieuw Lobbeskoeken

In 1973 komt mevrouw Ongena met haar groep ‘Animo’ op het idee om carnaval te vieren in Mortsel. Dankzij de middenstandsvereniging en het Rode Kruis Mortsel komt er schot in de zaak: carnaval in Mortsel is geboren! De heer Lagae wordt voorzitter en de eerste ‘prins carnaval’ wordt Gomaar Kriekemans. ‘Mortsel carnaval’ groeit uit tot ‘De Lobbes’, een echte carnavalsvereniging. Martin Caillau wordt voorzitter en blijft dit tot 1993. Eric Van Rooy neemt de fakkel over tot 1994. In datzelfde jaar trekt de laatste stoet van DE LOBBES door de straten met als ‘Lobbesprins’ Luc van Herwegen.

Marc Drexeler van UNIZO-Mortsel en het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis!’ wilden zo graag de Lobbeskoek opnieuw op de markt brengen. Een oproep volgde via sociale media. De reacties bleven niet uit. De familie De Castro dook in haar archieven en gaf het recept voor deze carnavalskoek graag door. Bakprocessen van weleer worden aangepast aan moderne normen. De Lobbeskoek is een afgeslankte koek in de vorm van een hoed van bladerdeeg gevuld met abrikozenjam en amandeldeeg. De steek van prins carnaval is terug van weggeweest. De familiekoek werd lichter. Het oude recept van De Castro werd wel gerespecteerd.

De Lobbeskoek hangt onvermijdelijk samen met onze carnavalstraditie. De vroegere Sint-Pietersabdij van Lobbes is een prestigieuze Benedictijnerabdij, gelegen nabij Thuin in de provincie Henegouwen. Onze Hoeve Dieseghem was in 7de eeuw afhankelijk van die abdij.

De vergeten carnavalskoek werd opnieuw bereid in samenwerking met Unizo Mortsel, de lokale economie en het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’.

Dit jaar is de Lobbeskoek nog tot eind april te verkrijgen bij bakkerij Michielsen.

Foto’s: © F. Van Roosendael

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here