Afbeelding
Phad Thai

Phad Thai

Culinair

Het was de bedoeling dat je hier de eerste reisrubriek van Caroline Cooreman (vorige maand nog op de cover van onze magazines) kon lezen. Nu we allemaal ‘in ons kot’ moeten blijven en reizen nog niet meteen op het programma staat, neemt Caroline je deze maand liever mee op denkbeeldige reis naar Thailand – een reis die je ook kan maken in je eigen keuken. Smakelijk!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de Thaise regering om economische redenen de rijstconsumptie verminderen. Noedels eten was voordeliger omdat je voor één kom rijst vijf kommen noedels kunt maken, maar noedels werden gepercipieerd als een Chinees product en ze waren niet populair bij de lokale Thais. Daarom paste de regering een roerbakrecept voor noedels aan door meer lokale ingrediënten te gebruiken en het gerecht werd omgedoopt tot ‘Phad Thai’, wat ‘Thaise roerbak’ betekent, om zo het Thaise volk toch aan te moedigen noedels te eten.

In de traditionele versie wordt Phad Thai bij voorkeur gemaakt met Chanthaboon-rijstnoedel (uit de provincie Chantaburi aan de oostkust van Thailand) vanwege de ‘al dente’-textuur, droge garnalen, harde tofu, knoflook, lente-ui, taugé, raap, pinda, groen limoensap enz., geserveerd met bananenbloesem. Als je het nog Thaiser wilt maken, voeg dan droge chili toe. Het belangrijkste onderdeel van Phad Thai is de saus, gemaakt van tamarindepasta, palmsuiker en gebakken sjalot.

(lees verder onder de foto)

Tegenwoordig is Phad Thai overal in Thailand verkrijgbaar, zowel op straat als in luxerestaurants. Er zijn zoveel nieuwe versies. Als je de volgende keer naar Bangkok gaat, ga dan naar ‘Thipsamai’ (Ghost Gate), vlak bij de Golden Mountain. Dit is waarschijnlijk het oudste en nog steeds bestaande Phad Thai-restaurant. Of ontdek ‘Eat Phad Thai’ op Din So Road (oude stad) en ‘Baan Yai Phad Thai’ in het Din Daeng-gebied. Deze twee Phad Thai-restaurants hebben de Michelin Bib Gourmand-prijs gewonnen!

Aan de slag in je ‘eigen kot’

Maak eerst de saus (goed voor 250 ml)

- 150 g tamarindepasta

- 150 g palmsuiker

- 50 g sjalotten

- 2 eetlepels vissaus

Bak de sjalotjes in hete olie tot ze goudbruin zijn. Leg opzij. Verwarm de tamarinepasta, voeg de palmsuiker toe. Roer tot het geheel gesmolten is. Doe het vuur uit. Voeg de vissaus toe. Meng tot een gladde saus.

Maak dan de Phad Thai.

- 200 g rijstnoedels, geweekt in water tot ze zacht zijn

- 4 eetlepels saus (of meer naar smaak)

- droge of verse garnalen / scampi’s

- 1 teentje knoflook

- ½ kopje (harde) tofu, in blokjes gesneden

- 2 eieren

- 2 theelepels (gefermenteerde) gember

- lente-ui

- 2 kopjes taugé

- 4 eetlepels pinda’s, fijn gesneden

- ½ theelepel droge chilivlokken

- 4 eetlepels bakolie (bv. arachide)

Verhit de olie in een wok. Roerbak de eventuele verse garnalen en hou ze apart. Bak dan de knoflook, de gember, de tofu en de droge garnalen (als je die gebruikt). Voeg de saus en de noedels toe (en eventueel wat water als het te droog is). Voeg de eieren, de chili en pinda toe, dan de taugé en lente-ui. Roerbak 10 seconden en stop het vuur. Breng indien gewenst op smaak met vissaus, droge chili, groen limoensap en basterdsuiker. Smakelijk!

Meer info: treiskoffertje.be

#DreamNow #TravelLater

Afbeelding
Afbeelding