Peter Adriaenssens toast op de kracht van de verbeelding

0

MORTSEL 9 januari – “Het water roept ons … De verbeelding droomt het woord te nemen.” Zo begint kinderpsychiater Peter Adriaenssens zijn nieuwjaarstoespraak die ingaat tegen het vele negatieve dat ons overspoelt. Onmiddellijk weet hij de bijna 200 genodigden te boeien, want Peter is een getalenteerd redenaar met visie. We delen hieronder graag enkele fragmenten van zijn toespraak.

Jongeren geven het voorbeeld

“De oudejaarsconferences op radio en televisie lanceerden zowat allemaal dezelfde oproep voor meer mildheid, respect, begrip, beleefdheid. Het lijkt wel een opvoedingspraatje. Wat wil je dat opvoeding bereikt? Dat jongeren leren bewust te genieten van de vrijheid in ons land, vrij mogen praten, niet bang zijn om hun mening te brengen op een respectvolle, beleefde manier. Dat is wat ik dertig jaar bracht aan ouders ten bate van hun kinderen en het is pijnlijk dat ik bij pensionering moet vaststellen dat ik me misschien van publiek vergist heb. Uit het taalgebruik op sociale media blijkt namelijk dat te veel volwassenen dat zelf nog moeten leren …

In 2019 deed de jeugd haar best om ons op te voeden. Jongeren leerden ons te brossen op de goede manier. Zij verwittigden op tijd dat ze iedere donderdag zouden staken. Daarin verschillen ze van De Lijn, want er was een duidelijk begin en einde van hun acties. Opvallend was ook dat de stakende jongeren niets voor zichzelf vroegen. Ze deden en doen iets raars: ze vragen voordelen voor iedereen. Voor hun toekomst en die van ons.”

Het klimaat geeft een signaal … te vuur en te water

“In 2019 werd het onderscheid tussen bijna-waarachtig of waarachtig nieuws steeds complexer. Wie zei dat men alleen moet luisteren naar de klimaatwetenschappers? De jongeren! Niet bepaalde beleidsmensen die blijven bij: “Ik weet wat ik zie, ge moet niet overdrijven. Moet het veranderen? Da gade gij nie bepale!!” Toch geeft het klimaat een signaal, te water en te vuur. De zee roept ons op en toont hoe watermoleculen een keten maken. Zou daarin inspiratie aangereikt worden? Want u hebt waarschijnlijk ook dat gevoel: waarom zelf zorgzaam en respectvol zijn, als zoveel herrie ons omringt? Toch is er alleen een keten van reacties als er schakels zijn en iedere schakel telt. Zonder schakels geen keten, zonder keten geen evolutie.”

Verbeelding als bron voor oplossingen

Peter Adriaenssens adviseert om tegenover doemdenkerij “het denken in verbeelding” te plaatsen. Verbeelding kan namelijk alles. Het is wat ons samen met creativiteit en taal tot mens maakt. Terecht hekelt Peter “de eindeloze debatten waar de ene de andere afsnauwt, ieder met zijn argumenten. De ene zegt dat de wetenschap het gezegd heeft en de andere zegt: “Ja, die zegt dat omdat gij selectief leest en alleen gebruikt wat in uw kraam past!” Hoe anders zou het zijn als in De Afspraak de gasten gevraagd worden om samen lekker aan het verbeelden te slaan? Verbeeld je een oplossing voor integratie, migranten, daklozen, de alzheimerpatiënt die wel of niet wenst te sterven, … Zoals we hier in Kaleidoscoop ons verbeelden dat we klinken op een fijn nieuw jaar en die verbeelding een warm gevoel als groep geeft.”

Terug naar de mens met deuken en kreuken

“Dat 2020 het jaar wordt waarin we de mens weer zien staan. De hele mens. De meesten zijn in de kern niet racistisch, egoïstisch, maar wij, mensen, hebben er vaak wel een stukje van. Als je naar de hele mens kijkt, zie je de scheuren, de deuken en ‘oh ja, die is ook niet perfect’. Na tijden die het perfecte zochten en onverdraagzaam werden voor al wat scheef ligt, is dat nieuw.

De zee roept, de verbeelding geeft een kans en droomt het woord te nemen. Het belangrijkste is het leven zelf. En dat huist hier. Een plek van kunst, plezier, vertier, ontmoeting. Met mensen met deuken en kreuken. Dat is de échte samenleving. De geïdealiseerde leeft van protocols, regeltjes, preventie en gestruikel over alles wat niet perfect is. Wij eisen onze mensenwereld terug. Samen keren we het tij!”

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here